Нацрада не дала ліценію журналістам ТВі, які хочуть робити український аналог «Дождя»

16 Червня 2011
30705
16 Червня 2011
16:56

Нацрада не дала ліценію журналістам ТВі, які хочуть робити український аналог «Дождя»

30705
Регулятор повернув ліцензійні документи «Інфо-24» заявникам (+ВІДЕО)
Нацрада не дала ліценію журналістам ТВі, які хочуть робити український аналог «Дождя»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не задовольнила заяву ТОВ «Інфо 24» про видачу супутникової ліцензії однойменному інформаційному телеканалу, засновниками якого є журналісти телеканалу ТВі. За рішення про видачу ліцензії на засіданні 16 червня не проголосував жоден із семи членів Нацради. Оскільки рішення не прийняте, Нацрада поверне заявникам документи, подані регулятору ще 23 березня.

 

 

Канал хоче стартувати через чотири місяці після отримання ліцензії

 

За програмною концепцією формат «Інфо-24» - інформаційно-просвітницький. Національний продукт становитиме 13,5 годин на добу, іноземний - 10,5 годин на добу. Оператором телекомунікацій має стати компанія «ММЦ СТБ», сигнал планують поширювати із супутника AMOS 2.

 

Канал представляли співзасновники Віталій Портников і Наталія Катеринчук, а також колишній працівник апарату Нацради Віталій Сокур, який нині працює у відділі розвитку ТВі.

 

За словами Наталі Катеринчук, телеканал за концепцією близький до французького BFM TV і російського «Дождя».

 

За словами Віталія Портникова, «Інфо-24» - це журналістська ініціатива, засновниками компанії є Наталя Катеринчук, Микола Княжицький, Віталій Портников і Артем Шевченко. «Ми вирішили відповісти на той виклик, що існує в країні. Адже останній рік був складним для ЗМІ, у тому числі з точки зору довіри», - пояснив пан Портников. Модель існування ЗМІ, за якої медіа належать олігархам, на його думку, може призвести до деградації журналістської професії, оскільки для медіавласників телевізійний бізнес не є головним і вони використовують мовлення для захисту своїх бізнес-інтересів, а глядач фактично позбавлений можливості бачити об'єктивну інформацію.

 

«Журналісти мають створити свій канал, незалежний від олігархічного тиску, від змін настрою власника, і цей канал має стати індикатором нормального інформаційного мовлення в країні», - сказав Віталій Портников і додав, що засновники хочуть «врятувати сферу власної професійної активності і професійної активності колег».

 

Представники «Інфо-24» переконували Нацраду, що цей проект є незалежним від ТВі. Зокрема, Наталя Катеринчук і Віталій Портников після старту «Інфо-24» мають намір залишити ТВі і перейти працювати на власний канал, однак Микола Княжицький, за їхніми словами, залишиться директором ТВі, а на «Інфо-24» буде лише засновником.

 

За словами Наталі Катеринчук, засновники мають домовленості з двома банками про відкриття кредитної лінії на суму $18 млн. «Історію кредитування я взяла з каналу "Інтер", який розпочався з кредиту "Укрексімбанку"». На уточнюючі запитання членів Нацради вона сказала, що кредит надається під гарантії відомих імен позичальників.

 

«Але статутний капітал компанії становить лише 1 тисячу гривень, кожен із засновників товариства вніс по 250 гривень. А інвестиції на найближчі два роки становитимуть 20 тис. грн, виходячи з бізнес-плану, поданого до Нацради», - звернула увагу перший заступник голови Оксана Головатенко. Представник «Інфо-24» Віталій Сокур заявив, що там ідеться про 20 млн грн., а не 20 тисяч. А Наталя Катеринчук додала, що статутний капітал - 1 млн грн. Проте в статутних документах, які Нацрада продемонструвала пресі, йшлося про 1 тис. грн.

 

Наталя Катеринчук розповіла, що компанія орендує приміщення на одному з поверхів будівлі по вулиці Гайдара (там розташований ТВі). За штатним розписом на каналі працюватиме близько 80 осіб. Телеканал матиме дві студії: одну інформаційну, другу - для публіцистичних проектів. Частину техніки планують орендувати, а частину замовили для придбання. «Наприклад, ми будемо використовувати новітню для України техніку - ПТС рюкзачкового типу. Така ПТС коштує недорого - $38 тис., ми замовили дві», - сказала вона. З допомогою таких портативних ПТС «Інфо-24» планує готувати мандрівний проект про підготовку до «Євро-2012».

 

За словами представників «Інфо-24», телеканал готовий вийти в ефір через чотири місяці після отримання ліцензії. Він уже має попередні угоди з продакшн-студіями та з французьким інформаційним каналом BFM і польським Polsat.

 

 

Нацрада проти ТВі

 

Як уже розповідав в інтерв'ю «Детектор медіа» Микола Княжицький, засновники «Інфо-24» подали заяву про видачу ліцензії майже три місяці тому - 23 березня. Але регуляторний орган порушив умови закону, який вимагає розглянути заяву протягом місяця. У відповідь на цей закид Віталія Сокура заступник голови Нацради Лариса Мудрак відповіла, що Нацрада повертала документи на доопрацювання. «У мене був величезний перелік зауважень. Я не бачила підходу до інвестування...», - зазначила вона.

 

«Я працював у Національній раді і знаю всі вимоги до ліцензійних документів. У наших документах було все гаразд. На моє запитання, чому Національна рада не виносить рішення на голосування, мені відповіли, що немає сітки мовлення. Тоді я поцікавився в Лариси Мудрак, на підставах яких законів чи рішень Національної ради це вимагається. У всіх вимогах Нацради вказано тільки про розширену програмну концепцію», - наголосив Віталій Сокур. На його думку, регуляторний орган у такий спосіб затягував розгляд заяви компанії. Він поставив у приклад Нацраді екс-члена регуляторного органу Ігоря Куруса, який, бажаючи отримувати від потенційних ліцензіатів розширену програмну концепцію, провів це через рішення регуляторного органу.

 

Пані Мудрак повідомила, що телеканал все ж надав сітку мовлення. Утім, члену Нацради Ірині Опілат бракувало в ній інформації про просвітницьку складову телепроекту.

 

Тим часом Оксана Єлманова продемонструвала упередженість до телеканалу, який, на її думку, наслідуватиме поведінку ТВі «Поведінка - це пересмикування фактів», - уточнила вона. «Я проти існуючої ситуації, яка виявляється в багатьох галузях економіки, коли бізнес для досягнення своєї мети, користуючись приказкою "Всі методи гарні", вносить руйнівні елементи, які не будують країну, а руйнують. Зокрема, якщо говорити про наш ринок, то я не вітаю і не буду підтримувати позицію будь-якої компанії, яка у своїх діях виявляє рішуче послідовне бажання говорити, перекручуючи події, не бажаючи приймати критику на свою адресу, на зовнішніх ринках про те, що її десь утискають, цензура, немає демократії тощо», - заявила пані Єлманова.

 

А от Лариса Мудрак запропонувала взяти «тайм-аут»: «Потрібно допрацювати і заявити в документах, що ви не маєте відношення до якихось структур». «Ви пропонуєте мені звільнитися, якщо у вас складається таке враження? Формально ви мені можете пояснити свої оціночні судження?», - відреагувала Наталя Катеринчук. Пані Мудрак пояснила, що задіяність у проекті журналістів, які працюють на ТВі, і головного менеджера ТВі Миколи Княжицького свідчить про те, що це буде додатковий канал ТВі.

 

«Серед ваших засновників є прізвища людей, які працюють на каналі, де є приватний засновник. Це суперечить концепції, яку ви презентуєте. У мене немає довіри до вас. Це не незалежний канал», - резюмувала Лариса Мудрак. «Поставте тоді чітке завдання з доопрацювання - вивести зі складу засновників Княжицького», - емоційно заявив Віталій Сокур.

 

Микола Фартушний, як і Лариса Мудрак, сприйняв «Інфо-24» як супутній проект ТВі. Він нагадав, що від журналістів ТВі надійшли заявки ще на п'ять телеканалів на цифровий конкурс. Крім цього, панові Фартушному бракувало детального бізнес-плану телеканалу. «Продукування новин - одна з найдорожчих галузей телевізійної діяльності. Новинні канали - здебільшого дотаційні. До того ж, я не знаю банків, які дають кредити під імена», - пояснив він, чому не підтримуватиме заяву «Інфо-24».

 

На брифінгу Лариса Мудрак назвала головною причиною відсутності позитивного рішення на користь «Інфо-24» недовіру Нацради до умов кредитування засновників каналу. «У нас хороших журналістів багато, всі вони можуть взяти кредит у банку і таким чином нам доведеться надавати тисячі ліцензій, треба бути до цього готовими. Підстави для кредитування просто журналістів з відомими іменами, без застав - це є головним застереженням». Зазначимо, що настільки ретельних пересторог до банківської гарантії провайдера «Зеонбуд» на 1 млрд гривень, яка була листом-підтвердженням фінансової спроможності компанії-новачка, а не фінансовим інструментом, Національна рада не виявляла, хоча видавала «Зеонбуду» ліцензію монополіста з послуг розповсюдження телевізійного ефірного сигналу...

 

Втім, Нацрада заявляє, що готова зібратися з «Інфо-24» за круглим столом і почути відповіді на всі свої додаткові запитання до каналу. Також регулятор нагадує, що ліцензує супутникові старт-апи не з першого разу. Приміром, і Jewish News One, і медіахолдинг корпорації UBG свої ліцензії отримали з другої спроби. Хоча телеканал «Хокей» Бориса Колеснікова одразу почув «так» від Нацради.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30705
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
sergugol
4692 дн. тому
ГЕТЬ ЄЛМАНОВУ З НАЦРАДИ! ДАВНО ВЖЕ НЕ БАЧИВ ТАКОГО НЕПРОФЕСІЙНОГО ЧИНОВНИКА, ЯКИЙ НЕ МАЄ ЖОДНОГО УЯВЛЕННЯ ПРО ДЕМОКРАТІЮ, ПРАВО. ВОНА БЕЗСОРОМНО ЗАЙМАЄТЬСЯ ЦЕНЗУРОЮ, ОБВИНУВАЧУЮЧИ КАНАЛ В ТОМУ, ЩО ВІН БУДЕ(!) РОБИТИ НЕПРАВИЛЬНО, ТА РОЗПОВІДАЮЧИ ЯКІ НАМ КАНАЛИ ПОТРІБНІ. ХТО ЇЇ ВПОВНОВАЖИВ НА ТАКІ ДІЇ? ГЕТЬ ЄЛМАНОВУ З НАЦРАДИ! ХАЙ ІДЕ В ПОЧАТКОВУ ШКОЛУ ТА ВИВЧАЄ УКРАЇНСЬКУ ТА РОСІЙСЬКУ МОВИ. ГАНЬБА!!!
Lera
4697 дн. тому
Ну это точно не цензура, это просто властный государственный орган публично издевается с журналистов и права. И власть здесь снова нипричем:)))))))))) А гарант всю эту неликвидную шаражкину контору терпит, хо-хо
1108
4697 дн. тому
Коля, тобі не фартить на "24" в назві. Постав іншу цифру. Бо це вже кармою віддає)))
Кутєпов
4698 дн. тому
Шикарний текст! Гарно, внятно написаний, розповідає цікаву історію, має нову інформацію. Приємно читати! А стосунки в команди Княжицького з Нацрадою унікальні, такої тривалої й непередбачуваної холодної війни ще не бувало)))
Revo
4698 дн. тому
11 годин iноземного продукту? ;) це патрiотизм у дii Гггг Коля вирiшив стати теж олiгархом
Олигархен
4698 дн. тому
От блин, нацрада виновата. Хотели "журналисты" получить лицензию нашару и продать москалям - не получилось. Нацрада виновата-такой бизнес прибыльный гробит....
rider
4698 дн. тому
Всі ви ж прекрасно розумієте і знаєте, що в Нацраді зібрались люди практично, які не мають жодного відношення до телебачення. Один працював говновозом, друга - по-блату, інша від свата... Власне, зборище неліквідів-мздоїмців. І вони прекрасно розуміють, що не виконати команду з Банкової, означає втратити підступи до корита. Що тут обговорювати? За всю історію Нацради у її складі більш непрофесійних і малограмотних людей ще не було.
Сибирякова
4698 дн. тому
Степень цинизма превышает меру боязни. А "члену Нацради Ірині Опілат бракувало в ній інформації про просвітницьку складову телепроекту". Ведь рано или поздно от корыта придется уходить, как говаривал небезизвестный турецкоподданый Остап. Вспомнить не будет чего, все продадут за фантики в белокаменную. А Елманова прям миледи демократии
Chicane
4698 дн. тому
Название статьи - кто не дружит с головой. Прикольно! Катеринчук хочет сделать независимый от олигархов канал - уже смешно
Шуваловь
4698 дн. тому
Лукашенка на трон, чтоб пыхтел каждый дон ?
GARAZ
4698 дн. тому
ГНАТЬ НАДО ЭТИХ КОРУПЦИОНЕРОВ С НАЦСОВЕТА. ДИСКРЕДИТИРУЮТ СТРАНУ ПО ЧЕРНОМУ
Купідон
4698 дн. тому
Ганьба Нацраді! От і є прояв ЦЕНЗУРИ та скручування мізків. Щоб не дати ліцензію на супутник - це нонсенс. Це ж не є обмежений державний радіочастотний ресурс.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду