Четвертій владі теж повинна бути властива відповідальність

11 Квітня 2011
29050
11 Квітня 2011
21:35

Четвертій владі теж повинна бути властива відповідальність

29050
Майже ніхто з журналістів не виявив бажання декларувати прибутки і видатки. У тім числі й ті журналісти, які живуть на гранти. Чому?
Четвертій владі теж повинна бути властива відповідальність

Дискусія про те, чи треба четвертій владі декларувати прибутки і видатки, виявилася достатньо жвавою.

Майже ніхто з журналістів не виявив бажання декларувати прибутки і видатки. У тім числі й ті журналісти, які живуть на гранти. Чому?

Вікторія Сюмар пише, що журналісти не утримуються з держбюджету. Дивно, що Вікторія не знає про існування в Україні цілої системи державних медій, які фінансуються з бюджету. А потім, якщо ми вже говоримо про існування джинси і про те, що каже Отар Довженко, що основні прибутки від джинси отримують власники медій, а журналісти - лише маленьке заохочення, то напевно легше буде з джинсою боротися, якщо ми знатимемо про розміри тих маленьких заохочень і про розміри великих прибутків.

Мені, наприклад, цікаво, чи оплачувалися очорнюючі матеріали, які друкувалися про мене і які містили завідомо неправдиві факти. Хто їх оплачував і в яких розмірах?

Те, що існує платне журналістське кілерство - це теж не секрет. Хіба ми не знаємо про це? Чому не можна боротися з цим за допомогою декларації доходів і видатків журналістів?

Я глибоко шаную Отара і багатьох українських журналістів, у тому числі й тих, які писали про мене критичні матеріали. Мені дуже імпонують і Сергій Лещенко, і Мустафа Найєм, і багато інших їхніх колег. Але погодьтеся, що існує практика платних замовлень на того чи іншого політика. І з цією практикою треба боротися.

Декларація - дуже добрий спосіб на це. Як, наприклад, добрий спосіб на те, щоб писати правду - це просто перевірити те, що ти стверджуєш. Наприклад, якби журналісти перевірили історію дарованих мені ще в часи опозиції двох годинників, про що я сказала правду Сергієві Лещенку, то вони знали б, кому з талановитих дітей-сиріт я ці годинники подарувала ще рік тому. Але ніхто не завдав собі труду просто набрати телефонний номер. Що ж, нехай буде так...

І все ж, думаю, що в країні, де преса має великий вплив на суспільство, де вона є четвертою владою, відповідальність на ній теж має бути велика. За правдивість слова і за стандарт.

Наприкінці дев'яностих у Польщі справді була гаряча дискусія стосовно потреби декларування доходів і видатків для журналістів, що працюють у публічних медіях. Це легко перевірити, коли підняти пресу того часу. І я про це власне говорила в програмі Табачника. Чи ухвалив сейм закон? Можливо, до цього і не дійшло. Чи ухвалить такий закон український парламент? Можливо, ні. Але це не знімає відповідальності з четвертої влади.

 

Ганна Герман, для блога «Української правди»

Фото - http://blogs.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ганна Герман, для «Української правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29050
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Rroman
4763 дн. тому
Герман натякає, що Савік Шустер має прозвітувати та Бенендорф з Арфушем? Вони точно фінансуються з бюджету.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду