detector.media
11.04.2011 21:35
Четвертій владі теж повинна бути властива відповідальність
Четвертій владі теж повинна бути властива відповідальність
Майже ніхто з журналістів не виявив бажання декларувати прибутки і видатки. У тім числі й ті журналісти, які живуть на гранти. Чому?

Дискусія про те, чи треба четвертій владі декларувати прибутки і видатки, виявилася достатньо жвавою.

Майже ніхто з журналістів не виявив бажання декларувати прибутки і видатки. У тім числі й ті журналісти, які живуть на гранти. Чому?

Вікторія Сюмар пише, що журналісти не утримуються з держбюджету. Дивно, що Вікторія не знає про існування в Україні цілої системи державних медій, які фінансуються з бюджету. А потім, якщо ми вже говоримо про існування джинси і про те, що каже Отар Довженко, що основні прибутки від джинси отримують власники медій, а журналісти - лише маленьке заохочення, то напевно легше буде з джинсою боротися, якщо ми знатимемо про розміри тих маленьких заохочень і про розміри великих прибутків.

Мені, наприклад, цікаво, чи оплачувалися очорнюючі матеріали, які друкувалися про мене і які містили завідомо неправдиві факти. Хто їх оплачував і в яких розмірах?

Те, що існує платне журналістське кілерство - це теж не секрет. Хіба ми не знаємо про це? Чому не можна боротися з цим за допомогою декларації доходів і видатків журналістів?

Я глибоко шаную Отара і багатьох українських журналістів, у тому числі й тих, які писали про мене критичні матеріали. Мені дуже імпонують і Сергій Лещенко, і Мустафа Найєм, і багато інших їхніх колег. Але погодьтеся, що існує практика платних замовлень на того чи іншого політика. І з цією практикою треба боротися.

Декларація - дуже добрий спосіб на це. Як, наприклад, добрий спосіб на те, щоб писати правду - це просто перевірити те, що ти стверджуєш. Наприклад, якби журналісти перевірили історію дарованих мені ще в часи опозиції двох годинників, про що я сказала правду Сергієві Лещенку, то вони знали б, кому з талановитих дітей-сиріт я ці годинники подарувала ще рік тому. Але ніхто не завдав собі труду просто набрати телефонний номер. Що ж, нехай буде так...

І все ж, думаю, що в країні, де преса має великий вплив на суспільство, де вона є четвертою владою, відповідальність на ній теж має бути велика. За правдивість слова і за стандарт.

Наприкінці дев'яностих у Польщі справді була гаряча дискусія стосовно потреби декларування доходів і видатків для журналістів, що працюють у публічних медіях. Це легко перевірити, коли підняти пресу того часу. І я про це власне говорила в програмі Табачника. Чи ухвалив сейм закон? Можливо, до цього і не дійшло. Чи ухвалить такий закон український парламент? Можливо, ні. Але це не знімає відповідальності з четвертої влади.

 

Ганна Герман, для блога «Української правди»

Фото - http://blogs.pravda.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY