Томенко: закон «Про захист персональних даних» не обмежить діяльність ЗМІ

4 Січня 2011
16633
4 Січня 2011
17:39

Томенко: закон «Про захист персональних даних» не обмежить діяльність ЗМІ

16633
Томенко: закон «Про захист персональних даних» не обмежить діяльність ЗМІ

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко переконаний, що  «чинне українське законодавство захищає професійні права журналістів і дає можливість застерегти двозначні тлумачення положень закону «Про захист персональних даних». Про це повідомляє його прес-служба.

 

Пан Томенко звернув увагу на те, що закон містить «запобіжники», що мають не дозволити використовувати його норми для обмежень журналістської діяльності. Зокрема, статтею 1 визначено, що дія закону «не поширюється на діяльність зі створення баз персональних даних та обробки персональних даних у цих базах  «журналістом - у зв'язку з виконанням ним службових та професійних обов'язків».

 

На думку Миколи Томенка, ключовим моментом ускладнення доступу ЗМІ до персональних даних є їх законодавче віднесення до інформації з обмеженим доступом, за виключенням «персональних даних фізичної особи, яка претендує зайняти або займає виборну посаду (у представницьких органах) або посаду державного службовця першої категорії».

 

У зв'язку з цим віце-спікер нагадав, що за його ініціативою у 2003 році Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства щодо захисту свободи слова, передбачивши зняття обмежень на розповсюдження суспільно значимої інформації. Згідно них, чинним законом «Про інформацію» визначено, що: «інформація з обмеженим доступом може бути поширена без згоди її власника, якщо ця інформація є суспільно значимою, тобто якщо вона є предметом громадського інтересу і якщо право громадськості знати цю інформацію переважає право її власника на її захист»; «особа звільняється від відповідальності за розголошення інформації з обмеженим доступом, якщо суд встановить, що ця інформація є суспільно значимою».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16633
Читайте також
14.07.2012 11:25
О. Єфімчук, Ю. Крайняк, «Дзеркало тижня. Україна»
20 389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду