detector.media
04.01.2011 17:39
Томенко: закон «Про захист персональних даних» не обмежить діяльність ЗМІ

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко переконаний, що  «чинне українське законодавство захищає професійні права журналістів і дає можливість застерегти двозначні тлумачення положень закону «Про захист персональних даних». Про це повідомляє його прес-служба.

 

Пан Томенко звернув увагу на те, що закон містить «запобіжники», що мають не дозволити використовувати його норми для обмежень журналістської діяльності. Зокрема, статтею 1 визначено, що дія закону «не поширюється на діяльність зі створення баз персональних даних та обробки персональних даних у цих базах  «журналістом - у зв'язку з виконанням ним службових та професійних обов'язків».

 

На думку Миколи Томенка, ключовим моментом ускладнення доступу ЗМІ до персональних даних є їх законодавче віднесення до інформації з обмеженим доступом, за виключенням «персональних даних фізичної особи, яка претендує зайняти або займає виборну посаду (у представницьких органах) або посаду державного службовця першої категорії».

 

У зв'язку з цим віце-спікер нагадав, що за його ініціативою у 2003 році Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства щодо захисту свободи слова, передбачивши зняття обмежень на розповсюдження суспільно значимої інформації. Згідно них, чинним законом «Про інформацію» визначено, що: «інформація з обмеженим доступом може бути поширена без згоди її власника, якщо ця інформація є суспільно значимою, тобто якщо вона є предметом громадського інтересу і якщо право громадськості знати цю інформацію переважає право її власника на її захист»; «особа звільняється від відповідальності за розголошення інформації з обмеженим доступом, якщо суд встановить, що ця інформація є суспільно значимою».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY