«Дім Сонця» – кінорозповідь про радянських хіпі на тлі романтичних сцен

27 Листопада 2010
37435
27 Листопада 2010
10:00

«Дім Сонця» – кінорозповідь про радянських хіпі на тлі романтичних сцен

37435
«Дім Сонця» – кінорозповідь про радянських хіпі на тлі романтичних сцен

Нарешті глядач дочекався виходу на українські екрани фільму Гаріка Сукачьова «Дім Сонця». Російський глядач, на відміну від російських критиків, оцінив картину - вона стала мало не культовою.

 

Назва фільму, знятого за повістю Івана Охлобістина «Дом восходящего солнца», очевидно, взята з хрестоматійної у 70-х роках пісні групи Animals, House of The Rising Sun, але, окрім алюзійності до закордонного хіта, «сонце», одночасно гармоніює і з образом доброго, сонячного хіпі, і з кучерявим блондином у головній ролі. Такий собі полісемантичний прийом.

 

Підготовчі моменти і знімальний процес нового витвору лідера «Неприкасаемых» затягнувся на чотири роки, географія зйомок - Москва та узбережжя Криму. Актори розповідали, що перед зйомками прочитали чимало книг і перегледіли багато фільмів про далекі 70-ті. Окрім того, Сукачьов відправив їх у поїздку електричками у Петербург - для кращого вживання в роль і відчуття духу мандрів.

 

Сам автор цих рядків, катаючись влітку 2007-го автостопом, випадково потрапив у масовку на зйомки цього фільму у Балаклаві.

 

Досить дивно, що Сукачьов взявся за зйомки цього фільму, оскільки, як виявляється, сам він терпіти не може хіпі (про це Гарік заявив на прес-конференції в Києві). Попри цю нелюбов йому вдалося зняти якісне кіно.

 

Сюжет фільму закручений навколо молодої наївної першокурсниці медичного, Саші (Свєтлана Іванова), яка знайомиться з середовищем хіпі, закохується у хлопця на псевдо Сонце (Станіслав Рядінський) і, замість поїздки в Хорватію, їде з хіпі у Крим, відчути справжній смак життя.

 

Хлопець зображується розважливим, задумливим, мало не лідером тусівки. Спершу натяки, а далі усе зрозумілішим стає, що через серцевий недуг Сонце проживе ще кілька місяців.

 

Фахово зняті емоційні моменти та вдалі зміни кадру додають не лише контрасту персонажу, але й певної містичності його постаті. Наприклад, коли у кадрі з'являється Сонце, його силует виринає з сонячного диску або медальйончик засліплює сонячними відблисками у камеру.

 

Вистачає у фільмі й курйозних моментів, й вдалих ілюстрацій складної тогочасної ситуації, зокрема щодо рок-музики. До прикладу, вся міліція прибережного містечка три роки ганяється за діджеєм «Бабою Бідою», що крутить піратське рок-радіо, а та виявляється донькою підполковника міліції.

 

Під час облави на концерті групи «Машина Времени», соліст (Андрія Макаревича зіграв його син) вигукує: «Ми справжній рок-гурт, бо нас в'яжуть на першому ж концерті!». Викликають усмішку і слова партійного лектора перед облавою «про дураків співають, отже, про нас - антисоветщіна!».

 

Вдалими прийомами показані у стрічці й інші заборонені речі: довгі хлоп'ячі зачіски і джинси, подорожі без квитків, інколи наркотики, читання Біблії. Усі ці заборони ілюструють, підсвічують найважливішу заборону - заборону насолоджуватися життям!

 

Справа ж із конфронтацією старого та нового складніша, ніж видається на перший погляд. У фільмі немає однозначного поділу персонажів на білих - хіпі та чорних - радянську номенклатуру. Після розмови із Сонцем батько Саші, партійний функціонер, заспокоюючись коньяком, прорікає: «Може, це відпустку взяти, я ж зовсім життя не бачу за тим всім».

 

Попри ретроспективність та правдиві історичні моменти (розгін демонстрації 1971р., барабанщика Мазаєва, справді забраного в армію), є низка нестиковок: «Машина времени» насправді деб'ютувала на сцені ДК «Енергетик», а пісня, що звучить у фільмі («День Гніву») написана на кілька років пізніше, показаний у фільмі з'їзд хіпі в Криму відбувся 1973р.

 

Події збиті в один рік, але це не критично - фільм все ж таки художній.

 

Важливою частиною фільму є музика - використані твори гурту «Калинов мост» (зокрема російський кавер на пісню «House of The Rising Sun»), вже згаданого гурту «Машина Времени», віхові хіти початку 70-х: Mean Mistreate (Mark Farner); King Dick Two (Jim Milne, Steve Clayton); Angle (Jim Milne);  Born To Be Wild (Steppenwolf); Rich Folks Hoax ( Sixto Rodriguez).

 

Важко однозначно сказати чи фільм є розповіддю про кохання на тлі радянської епохи, чи кіноскетчем про радянських хіпі, на тлі почуттів доньки партійних функціонерів.

 

Попри деякі сподівання, фільм не має хепіенду, а лише повчальне тужливе завершення, як каталізуючий елемент. Він підкреслює емоційну складову, і під час титрів глядач сидить у трансі і переосмислює центральну сюжетну лінію, читаючи інформацію про подальшу долю персонажів, переважно трагічну.

 

Можливо, це натяк, що людина, яка шукає сенс життя, знаходить його лише перед загибеллю, коли усвідомлює свою приреченість і конечність. У цьому світлі особливо іронічно звучить і сприймається фраза «якщо все будеш знати, жити не цікаво», чи «я тут не живу, я тут інколи ночую».

 

Нечисленні рецензії на фільм у російській пресі, майже дослівно копіюючи одна одну, цілком і повністю проникнуті радянським духом - «хіпівські нероби». Не відчуваючи різниці між трагічністю і пустотою, мовляв, усі герої фільму закінчили погано, що є ледь не карою за їхній протест. Тільки Саша виростила двох дітей, та й то через частково радянське виховання. Звісно - загинути в складі гвардійської десантної роти в Кабулі чи переїхати в Нью-Йорк і стати всесвітньо визнаним митцем - це така жахлива і непутяща доля, негідна радянської штампованої людини.

 

Дарма що російські ЗМІ критикували фільм за неепатажність. Він доносить свою суть лише тим, для кого потерті, як джинси ідеї, є цінні. А решті - постсовєцьким «товаріщам», навряд чи вдасться зрозуміти глибинну суть філософо-свободи радянських хіпі, як і тим, хто не спромігся зрозуміти її ще у 70-х.

 

ZAXID.NET

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Мочурад, для ZAXID.NET
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37435
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду