Газові війни, газові суперечки і газові арешти

10 Липня 2010
25046
10 Липня 2010
14:17

Газові війни, газові суперечки і газові арешти

25046
Моніторинг матеріалів із ознаками замовності чи цензури в основних випусках новин телеканалів 21 – 26 червня. Зафіксовано 57 замовчувань суспільно важливих тем
Газові війни, газові суперечки і газові арешти

Суспільно важливі теми, думки і факти, які протягом тижня замовчувалися каналами (в дужках зазначено канали, які замовчали названу тему, думку чи факт). Загалом - 57 замовчувань.

 

21 червня (понеділок)

 

Обмеження Росією постачання газу до Білорусі («1+1», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Аргументація білоруської сторони в газовій суперечці (Перший канал, «Інтер», Новий канал).

 

Експертні оцінки цієї суперечки (Перший канал, «Інтер», Новий канал).

 

Акція протесту робітників Харківського заводу імені Шевченка (Перший канал, СТБ, Новий канал).

 

Повідомлення про потерпілих у цій акції («Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Харківський губернатор Добкін спровокував ДТП (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Коментар Луценка на відхід із його депутатської групи перебіжчиків до коаліції (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Коментарі вкладників щодо податку на дохід із депозитів у новому Податковому кодексі («1+1»).

 

Нацрада дозволила Севастопольській обласній телерадіокомпанії робити новини російською мовою (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Бекґраунд про те, що Нацрада не мала кворуму для такого рішення («1+1»).

 

Мотиви, за якими справу мера Димитрова, який збив на смерть жінку, суд відправив на повторний розгляд (Перший канал, «1+1», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Місто Антрацит на Луганщині залишилося без ліків (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, 5-й канал, «Україна»).

 

Реакція ПАРЄ на заяву Нацради, що їм невідомо про факти цензури в Україні (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Апеляційний суд на позбавлення Бандери звання Героя України (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Прохання матері журналіста Ґонґадзе політикам не піаритися на справі про вбивство її сина (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Заява глави президентської Адміністрації Сергія Льовочкіна про те, що «в журналістів має бути самоцензура» (всі канали).

 

Заява Пинзеника, що «Нафтогаз» розрахувався за газ «РосУкрЕнерго» (всі канали).

 

Прокуратура Києва оголосила в розшук колишнього співробітника Шевченківського райуправління МВС, який до смерті побив затриманого (всі канали).

 

22 червня (вівторок)

 

Заяви української влади про готовність збільшити транзит російського газу в разі перекриття транзиту білорусами («Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Експертні оцінки з цього приводу (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Пояснення ситуації білоруським президентом Лукашенком («Інтер», СТБ, ICTV).

 

Експертні оцінки в сюжетах до 100 днів уряду (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Бекґраунд про те, що Азаров описує ситуацію словами Сталіна (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал).

 

Конфлікт між Януковичем і віце-прем'єром Тихоновим (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У літака президента в Запоріжжі відмовили двигуни (Перший канал, «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Янукович назвав Ізраїль європейською країною (Перший канал).

 

З 1 липня комунтарифи в Києві зростуть на 15% (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Це підвищення Антимонопольним комітетом визнано таким, що не відповідає законодавству (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Смерть затриманого в луганському райвідділку міліції й оголошення в розшук правоохоронця, що його закатував (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Організація «Міжнародна амністія» визнала двох заарештованих судом захисників харківського парку Горького в'язнями сумління (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

У Києві відбулася акція протесту проти забудови пляжу «Молодіжний» у Гідропарку (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

ПАРЄ висловила стурбування станом свободи слова в Україні (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Заява голови Вищої ради юстиції, що Хорошковського можуть відсторонити від посади члена ВРЮ через конфлікт інтересів (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Початок українсько-російських військових навчань у Севастополі (всі канали).

 

23 червня (середа)

 

Бекґраунди й експертні оцінки роботи уряду в перші 100 днів (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Конфлікт Януковича з губернатором Закарпаття на розширеному засіданні уряду (Перший канал, «1+1», ICTV, «Україна»).

 

Чергові перебіжчики до коаліції, створення групи Жванія «Право вибору» і розформування групи «Народна самооборона» («Інтер», СТБ, «Україна»).

 

Баланс думок і бекґраундів по темі (Перший канал, «1+1», ICTV).

 

Рішення Донецького апеляційного суду, який залишив чинним позбавлення Степана Бандери звання Героя України (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV).

 

Акція протесту жіночого руху «Фемен» під СБУ і їхні заяви, що з ними періодично ведуть «профілактичні» бесіди люди з СБУ (Перший канал, «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Знищення неякісної вакцини проти кору та краснухи (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

Заява ПАРЄ про неприйнятність будь-яких відступів від дотримання демократичних свобод в Україні (всі канали).

 

Заява регіонала Володимира Зубанова про те, що Росія підготувала позов до Гаазького суду стосовно приналежності Севастополя Україні (всі канали).

 

24 червня (четвер)

 

Коментарі Тимошенко у справі з арештом Макаренка й оприлюднення копій договорів, за якими було відчужено газ «РосУкрЕнерго» (Перший канал).

 

Звинувачення екс-прем'єркою Януковича, Бойка, Льовочкіна і Фірташа в змові у справі «РосУкрЕнерго» (всі канали).

 

Мінфін вирішив віддавати підприємствам борги з відшкодування ПДВ лише облігаціями (всі канали).

 

Уряд направив текст законопроекту про судову реформу до Венеціанської комісії (всі канали).

 

Асоціація малого та середнього бізнесу вирішила провести всеукраїнську акцію протесту проти ухвалення урядового проекту Податкового кодексу (всі канали).

 

Думка голови профільного комітету ВР про те, що Податковий кодекс, до якого вже запропоновано майже тисяча поправок, необхідно відкликати і створити новий документ із залученням експертів (всі канали).

 

25 червня (п'ятниця)

 

Глава СБУ Валерій Хорошковський пояснював дії своєї служби у справі «РосУкрЕнерго» (Перший канал, «Інтер», СТБ).

 

Опозиція заявила про початок політичних репресій (Перший канал, «Інтер», СТБ).

 

Експертні оцінки щодо намірів «Газпрому» внести свою частку газовим родовищем у разі об'єднання з «Нафтогазом» («Інтер»).

 

Акція протесту під Міністерством внутрішніх справ проти катувань людей у райвідділках міліції (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал).

 

Журналісту газети «Комерсант-Україна» працівник СБУ погрожував депортацією за спілкування з опозиційними силами (Перший канал, «1+1», «Інтер», Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Звернення телеканалу ТВі до президента через відімкнення Концерном РРТ передавачів каналу (Перший канал, «1+1», «Інтер», СТБ, Новий канал, ICTV, «Україна»).

 

Чергова смерть тварини в Київському зоопарку (Перший канал, СТБ, Новий канал, ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

26 червня (субота)

 

Протест жителів селища Коцюбинського на Київщині проти незаконної роздачі місцевими чиновниками лісосмуги («1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»).

 

***

 

21 червня (понеділок)

 

Перший канал, «Інтер», СТБ і Новий канал розповідають цього дня про обмеження постачання російського газу до Білорусі. Перший, «Інтер» і Новий канал подають матеріали з цієї теми без критичної повноти фактів і з тенденційною добіркою синхронів на користь російської сторони. СТБ ж пояснює всю колізію, наводячи, зокрема, аргументацію білоруської сторони - безпідставне підвищення Росією ціни на газ на 30% і борг Росії за транзит газу, який повністю перекривав борг Білорусі саме за «націнку». СТБ дає й експертні оцінки, де робиться аргументований висновок про те, що Росія в черговий раз використовує газ у якості інструменту політичного тиску на інші держави. Загалом тема була цілком актуальною для України, оскільки в разі загострення російсько-білоруського протистояння білоруська влада готова перекрити постачання російського газу до Європи. Українська ж влада висловила цього дня готовність виступити по суті штрейкбрехером, «підстрахувавши» це постачання через власну газотранспортну систему. Попри ці обставини, інші канали теми не висвітлювали взагалі.

 

Канали, крім Першого, СТБ і Нового, повідомляють про велику акцію протесту робітників Харківського заводу імені Шевченка. Люди на півдня перекрили дорогу, відрізавши від міста цілий мікрорайон, протестуючи проти великого боргу по зарплаті за кілька років. Канали дають тут суперечливі факти, зокрема, про кількість протестувальників: «майже тисяча людей» («1+1»), «почти две тысячи рабочих» («Інтер»), «страйкують 300 працівників» (ICTV), «кілька сотень шевченківців вийшли з протестом» (5-й канал), «несколько сотен протестующих» («Україна»).

 

Інші розбіжності: «люди заспокоюються тільки після обіцянки негайно виплатити зарплатню за місяць, скасувати комунальні борги та звільнити директора» («1+1»). На «Україні»: «Исполняющий обязанности мэра Геннадий Кернес, прибывший на завод, пообещал протестующим поменять руководство предприятия». Натомість ICTV каже, що «виконувач обов'язків гендиректора вже заявив про відставку».

 

Лише «1+1» повідомляє, що «протистояння не минулося без потерпілих», але не уточнює при цьому, що мається на увазі. Лише «Інтер» каже, що «заказы есть, работа не прекращается, но зарплату сотрудники не получают уже больше года». Журналістські оцінки на 5-му каналі: «Від влади обласної теж приємні новини. Плату за місяць роботи працівникам приладобудівного заводу повернуть впродовж двох тижнів».

 

Лише «1+1», 5-й канал і «Україна» повідомляють про те, що харківський губернатор Михайло Добкін спровокував ДТП. Інші канали про це не повідомляють.

 

«1+1», СТБ і 5-й канал дали цього дня реакцію лідера «Народної самооборони» Юрія Луценка, від якого наприкінці минулого тижня до коаліції подалися 6 депутатів на чолі з Давидом Жванією. Інші канали, які коментарів Луценка не давали й напередодні, теми не розвивали.

 

«1+1» цього дня дає (але незбалансовано) коментарі до однієї з новацій урядового Податкового кодексу - про 5-відсотковий податок на дохід із депозитів для населення. Коментує банкір з точки зору інтересів банків і коментує заступник міністра фінансів з точки зору інтересів уряду. Але нема коментарів «головних героїв» - вкладників.

 

Лише «1+1» повідомляє про те, що Нацрада дозволила Севастопольскій обласній телерадіокомпанії робити новини російською мовою. Щоправда, при цьому канал не повідомляє важливий бекґраунд про те, що нині Нацрада не має для подібних рішень необхідного кворуму. Крім того, канал незбалансовано подає думки севастопольських телеглядачів - лише на користь російського мовлення.

 

ICTV подає матеріал з ознаками замовності - неповнота, брак балансу думок, бекґраундів, - про те, що прем'єр-міністр Микола Азаров доповів президенту Віктору Януковичу про «позитиви» перших 100 днів уряду. Ще один матеріал з тими ж ознаками замовності - думка віце-прем'єра Сергія Тігіпка про те, що МВФ співпрацюватиме з Україною. Крім того, на каналі незбалансовано (зокрема, без думок нинішніх і майбутніх пенсіонерів), з власними журналістськими судженнями, з тенденційною добіркою фактів подається сюжет про переваги пенсійної реформи, яку планує робити уряд.

 

Новий канал цього дня дає сюжет про рекламну акцію «Ред Булл».

 

Лише «Інтер» і «Україна» повідомляють про мотиви, за якими справу мера Димитрова, який збив на смерть жінку, суд відправив на повторний розгляд.

 

Лише Новий канал спробував розібратися з іще однією «новацією» Податкового кодексу, за якою планується обкласти податками книговидавців.

 

Лише ICTV повідомляє про те, що стотисячне місто Антрацит на Луганщині залишилося без ліків завдяки рішенню міських чиновників.

 

Лише 5-й канал подає критичну думку представника української делегації в ПАРЄ Ольги Герасим'юк щодо заяви Нацради з ТБ і РМ і Держтелерадіокомітету про те, що їм нічого не відомо про факти цензури в Україні.

 

Лише «Україна» повідомляє про перебіг суду за апеляцією на судове рішення про позбавлення Степана Бандери звання Героя України.

 

Про прохання матері журналіста Ґонґадзе політикам не піаритися на справі про вбивство її сина повідомили цього дня лише «1+1» і «Україна».

 

Жоден із каналів не повідомив про прикметну заяву глави президентської Адміністрації Сергія Льовочкіна про те, що «у журналістів має бути самоцензура». Про це Льовочкін заявив напередодні ввечері в ефірі каналу ТВі.

 

Цього ж дня екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник ще раз пояснив, що «Нафтогаз» у 2009 році повністю оплатив «Газпрому» 11 млрд кубометрів газу «РосУкрЕнерго». Про це канали замовчують, що має явні ознаки цензури.

 

«Інтерфакс-Україна» повідомляє цього дня про те, що прокуратура Києва оголосила в розшук колишнього співробітника Шевченківського райуправління МВС, який до смерті побив затриманого. Про це канали також замовчують.

 

22 червня (вівторок)

 

У вівторок у випусках телеканалів отримала розвиток тема газового конфлікту між Росією та Білоруссю. Цього дня офіційний Мінськ перекрив транзит російського газу своєю територією. Дотично канали також зачіпали питання готовності української влади запустити до ЄС газ українською газотранспортною системою. Обидві теми в той чи інший спосіб висвітлювалися всіма каналами, крім Нового. При цьому всі канали подають тему без залучення експертних оцінок, які є обов'язковими в цій ситуації. «Інтер», СТБ, ICTV критично неповно і зрештою спотворено подають позицію білоруської сторони в конфлікті, не даючи синхрону Лукашенка, що повністю пояснює ситуацію (і не на користь Росії): «Они нам за эти полгода ни копейки не заплатили. Слушайте, до какого цинизма и абсурда можно дойти, когда ты должен мне 260 миллионов, я тебе - 190, и ты начинаешь мне заворачивать вентиль. Вот в чем проблема, понимаете? Вопрос не в том, что мы такие идиоты и не выполняем контракт. Это они не выполняют контракт».

 

Канали також по-різному інтерпретують заяви української сторони з приводу можливості виступити штрейкбрехерами в російсько-білоруському конфлікті. Основні наміри було озвучено прем'єр-міністром Миколою Азаровим: «Да, мы, конечно, имеем возможность прокачивать, там, дополнительно 15-20-30 миллиардов кубов газа. Если в этом возникнет необходимость, то украинская газотранспортная система реализует, прежде всего, договоренности по поставке газа в Европу». Цей синхрон дають лише Перший канал, «1+1» і «Україна».

 

Інтерпретації намірів влади Перший канал дає так: «Москва твердить: Київ має необхідні потужності для збільшення транзиту. Україна не заперечує». Журналісти «1+1» роблять висновки: «В Україні своєю чергою поквапилися заявити: в конфлікті зберігають нейтралітет. Але про готовність збільшити об'єми прокачування російського газу говорили і в компанії "УкрТрансГаз", і на найвищому політичному рівні... міністр палива Бойко підтверджує, що Україна в бізнес-конфлікт не втручається». Натомість «Інтер» стверджує: «"Газпром" направит дополнительные объемы газа через Украину. Согласие на это из Киева уже получили». І всіляко намагається в сюжеті підкреслити, що це лише господарська суперечка, в якій нема політичної складової. Натомість кажуть ще й такий журналістський висновок: «Все же Киев в этой ситуации может оказаться в выигрыше, ведь чем больше газа прокачивают через украинскую трубу, тем больше денег поступает в бюджет». СТБ стверджує: «Україна в газовій війні між сусідами сьогодні офіційно оголосила нейтралітет». ICTV з посиланням на Азарова: «Україна готова надати потужності своєї газотранспортної системи для транзиту російського газу в Європу в обхід Білорусії». Журналісти «України» роблять ще більш сміливий висновок: «Украина не против заработать на газовом конфликте между Россией и Белоруссией».

 

«1+1» згадує про те, що лише половина білоруської труби є власністю «Газпрому». З матеріалу «Інтера» виходить, що вся труба є власністю росіян. Інші канали цього аспекту не згадували взагалі.

 

Усі канали, крім СТБ, цього дня висвітлювали тему підсумків перших 100 днів роботи уряду. Всі канали знехтували вкрай необхідними в цій темі експертними думками. ICTV імітує експертну оцінку по темі, надавши слово президенту Центру ринкових реформ Володимиру Лановому, який, утім, не оцінює досягнення уряду за 100 днів, а лише дає загальну критику проекту Податкового кодексу. Перший канал, «1+1» і «Інтер» надають широку трибуну урядовцям, які оцінюють власні досягнення. Ці сюжети не мають жодного балансу думок і є повністю замовними. На Новому каналі, ICTV, 5-му каналі і «Україні» формально дотримано баланс думок, наводяться синхрони Олександра Турчинова. Але тут фрагментарно подаються загальні політичні оцінки, без належної аргументації. Новий канал дає журналістські висновки: «Роботою свого Кабміну головний урядовець задоволений. А чого ж не бути задоволеним, коли у країні настала стабільність, ціни падають і взагалі влада йде правильним шляхом».

 

Журналістські висновки і на ICTV: «Країна відновила будівництво, зупинила рецесію, збільшила зарплати та почала системну модернізацію». Крім того, на каналі незбалансовано подано критику на адресу попередньої влади: «Водночас у Кабміні нарікають на тяжку спадщину: Через рішення попереднього уряду нині в міжнародних судах 15 процесів проти України».

 

І лише «Україна» дає бекґраунд про те, що слова Азарова «жить стало веселее, жить стало лучше» є цитатою з Йосипа Сталіна.

 

ICTV крім того додатково піарить Азарова: «Виплату зарплат працівникам Харківського приладобудівного заводу контролює особисто Прем'єр-міністр Микола Азаров. Сьогодні він обурився ситуацією на підприємстві, і дав завдання міністру промислової політики якнайшвидше врегулювати ситуацію».

 

Канали цього дня піарять президента Януковича, наводячи різні його висловлювання на економічній нараді в Запоріжжі. Перший канал повідомляє, що президент прокоментував скасування Ізраїлем віз для українців (до речі, замовчавши при тому, що Янукович назвав Ізраїль європейською країною). «1+1» повідомляє, що Запоріжжю від президента «перепало грошенят» і що президент «влаштував прочухана підлеглим», зокрема віце-прем'єру Віктору Тихонову (з повідомлення, втім, геть незрозуміло, за що саме). До речі, замовчання цієї теми іншими каналами також має ознаки цензури. Тим більше, що про найменші суперечки серед опозиції канали повідомляють обов'язково. «Інтер» повідомляє про впевненість Януковича в тому, що парламент ухвалить Податковий кодекс вже в липні. ICTV просто «протокольно» перелічує всі теми, на які говорив Янукович у Запоріжжі. Всі ці матеріали є незбалансованими, критично неповними, без належних бекґраундів. Усі вони є замовними.

 

Лише «1+1», СТБ і 5-й канал повідомили, що в літака президента відмовили двигуни.

 

Також замовними є матеріали про покладання Януковичем, Азаровим і Литвином квітів до могили невідомого солдата. Про це повідомляють Перший канал, «1+1», ICTV, 5-й канал, «Україна». Принагідно Перший канал акцентує на визначенні війни саме як «Великої Вітчизняної».

 

Цього дня лише «1+1» і 5-й канал повідомили про те, що з 1 липня комунальні тарифи в Києві зростуть на 15%. Інші канали про це змовчали. При цьому лише «1+1» повідомляє, що Антимонопольний комітет заявив: це підвищення ухвалено без дотримання норм чинного законодавства. Замовчання теми іншими каналами має цензурний характер.

 

Лише «1+1» і 5-й канал повідомляють про смерть ще одного затриманого в луганському райвідділку міліції і про оголошення в розшук правоохоронця, якого підозрюють у смерті цього затриманого. Інші канали тему замовчують, а ICTV ще й дає з ознаками замовності - брак балансу думок, бекґраундів, неповнота і «протокольність» інформації - матеріал про прес-конференцію міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова.

 

Лише СТБ повідомляє про те, що організація «Міжнародна амністія» визнала двох заарештованих судом захисників харківського парку Горького в'язнями сумління. З цього приводу канал дає розгорнутий сюжет. Замовчання цієї теми іншими каналами має однозначно цензурний характер. Лише журналісти СТБ спробували провести журналістське розслідування використання недобудованого Гаванського мосту в Києві для проїзду Януковича. Інші канали подібними темами не цікавляться, що також має ознаки цензури.

 

Лише Новий канал повідомляє про те, що в Києві відбулася акція протесту проти забудови пляжу «Молодіжний» в Гідропарку.

 

Лише 5-й канал повідомляє, що ПАРЄ висловила стурбування станом свободи слова в Україні. Замовчання теми іншими каналами є цензурним. Лише 5-й канал повідомляє про заяву голови Вищої ради юстиції Володимира Колесниченка, що голову СБУ Валерія Хорошковського можуть відсторонити від посади члена ВРЮ через конфлікт інтересів.

 

Лише «Україна» продовжує відстежувати перебіг суду в Донецьку щодо апеляції на позбавлення Степана Бандери звання Герой України.

 

Жоден із каналів не повідомляє про початок українсько-російських військових навчань у Севастополі.

 

23 червня (середа)

 

У середу всі канали, крім СТБ, висвітлюють розширене засідання уряду за участі президента. Усі ці матеріали мають ознаки замовності - знову йдеться про оцінку перших 100 днів роботи уряду, і знову це роблять лише самі урядовці і президент. Знову представникам влади канали надають широку трибуну для критики попередників, і знову попередникам не дають слова у відповідь. Знову обговорюється Податковий кодекс на емоційному рівні, і знову нема ні конкретики, ні експертних оцінок, ні думок тих самих підприємців і промисловців, яким, за словами урядовців, цей кодекс начебто створює ідеальні умови для розвитку бізнесу.

 

У сюжетах журналісти довільно і дуже схоже передають оцінку і «критику» уряду Януковичем. «Роботу Кабміну, попри певні досягнення, Віктор Янукович оцінив критично... Життя поволі стає кращим, але недостатньо. Україна потребує великих реформ» (Перший канал). «Сегодня власть демонстрирует единство... Несмотря на атмосферу единства, в выступлении Виктора Януковича звучат жесткие интонации... Президент отметил, что ситуация в экономике медленно, но улучшается. При этом расслабляться не следует - кризис еще не закончился» («Інтер»). «Прем'єр з президентом не зійшлися тільки в одному - Податковому кодексі» (Новий канал). «Похвалу міністри отримали за швидку підготовку антикризової програми та бюджету зі зменшеним дефіцитом, за відмову від ручного управління держфінансами, за збільшення промислового виробництва і за плани реформ. Але Віктор Янукович закликав міністрів реально оцінювати ситуацію у своїх галузях» (ICTV). «100 дней, полет нормальный. Но могло быть и лучше. Примерно так сегодня Президент поздравил Кабинет Министров с первым рабочим юбилеем. Показатели растут, но темпы не те. Сельское хозяйство возрождается, но не в том направлении... Янукович говорит более 40 минут. Анализирует прошлое и строит планы на будущее. Хвалит, что социальные показатели и ВВП выросли. Но призывает вырастить их еще больше. Одобряет борьбу с коррупцией, но велит ее усилить. Радуется, что сельское хозяйство возрождается. Но огорчается, что не по-европейски. И объясняет чиновникам, как нужно поднимать уровень жизни» («Україна»).

 

Окремі оцінки, зроблені наче зі слів (тому що прямих і недвозначних посилань журналісти часто не роблять) президента чи прем'єра однозначно потребували конкретних бекґраундів, які повністю заперечували б сенс сказаного. Наприклад, таке: «Наповнювати держскарбницю за рахунок багатих має допомогти новий Податковий кодекс» - кажуть на Першому каналі. Натомість із кодексу зник зокрема «податок на розкіш», про що журналісти не згадують. Або, на думку Азарова, «не сподобався податковий кодекс підприємцям та промисловцям, адже їм загрожує посилений контроль», - варто було б згадати про те, що вписані в кодексі повноваження податківців порушують базові конституційні права людей.

 

«1+1» більше зосереджується на незбалансованій критиці Азаровим попереднього уряду. Згадується, зокрема, думка Азарова про те, що проти України в міжнародних судах нині триває 15 судових процесів. Тут навіть наведено думку опозиціонера - бютівця Сергія Власенка, який пояснює, що це є звичайною справою для будь-якої країни. Але нема, наприклад, бекґраунду про те, що уряд свідомо відмовився захищатися в Стокгольмському суді, де Фірташ успішно відсудив в України 11 млрд кубометрів газу. Натомість стверджується, що «прем'єр Азаров твердить, що уряд надсилає на суди найкращих юристів, які намагатимуться звести втрати до мінімуму».

 

Лише на «Інтері», Новому каналі та 5-му каналі згадується конфлікт Януковича з губернатором Закарпаття під час засідання.

 

На 5-му каналі звучать журналістські оцінки і висновки: «Координація дій була найслабшою ланкою у попередньої влади... Владний трикутник нині знову зібраний докупи. Обійми та поцілунки. Міністри, депутати-коаліціанти, губернатори та інші високопосадовці зустрічаються наче старі друзі... Дарма, що повноважень, за Конституцією, у президента менше, аніж у прем'єра, Віктор Янукович на цьому зібранні головний».

 

Перший канал, Новий канал і ICTV без належної повноти і бекґраундів повідомляють про розвиток газового протистояння Росії та Білорусі - цього дня Мінськ повідомляв, що перерахував Росії заборговані за газ гроші, і вимагав від Росії погасити борг за транзит газу. «1+1», 5-й канал і «Україна» розкривають тему більш повноцінно.

 

На Першому каналі з ознаками замовності - критична неповнота інформації, брак балансу думок, експертних оцінок і бекґраундів - повідомляють про те, що Мінфін хоче поновити розміщення єврооблігацій. Наведено лише думку міністра фінансів Федора Ярошенка.

 

Про чергову групу нардепів-перебіжчиків до коаліції, створення групи «Право вибору» з перебіжчиків і про розформування депутатської групи «Народна самооборона» з ознаками замовності - брак балансу думок і бекґраундів - повідомляють Перший канал, «1+1» і ICTV. Про це ж збалансовано повідомляють Новий канал і 5-й канал. «Інтер», СТБ і «Україна» тему замовчали взагалі.

 

«Інтер» з ознаками замовності - брак балансу думок і власні судження журналіста - повідомляє про поїздку до Брюсселя міністра палива та енергетики Юрія Бойка.

 

СТБ, Новий канал і ICTV дають замовні матеріали про черговий захід Фонду Пінчука.

 

СТБ дає замовний іміджевий матеріал про те, що Арсеній Яценюк озвучив мультфільм.

 

Лише «1+1», 5-й канал і «Україна» повідомляють про рішення Донецького апеляційного суду, який залишив чинним позбавлення Степана Бандери звання Героя України.

 

Про акцію протесту жіночого руху «Фемен» під СБУ і про їхні заяви, що з ними періодично ведуть «профілактичні» бесіди люди з СБУ, повідомляє тільки «1+1».

 

Про знищення неякісної вакцини проти кору та краснухи повідомляють лише «1+1» і «Інтер».

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про заяву ПАРЄ про неприйнятність будь-яких відступів від дотримання демократичних свобод в Україні.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про заяву регіонала Володимира Зубанова про те, що Росія підготувала позов до Гаазького суду стосовно приналежності Севастополя Україні.

 

24 червня (четвер)

 

У четвер всі канали повідомляють про рішення Печерського райсуду, який обрав арешт в якості запобіжного заходу до екс-голови Держмитслужби Анатолія Макаренка. Попри формальне дотримання балансу, всі канали подають тему поверхово, заплутано і неповно, зокрема, з жодного з цих матеріалів глядачам неможливо до ладу розібратися навіть у тому, в чому ж конкретно СБУ звинувачує Макаренка - в чому конкретно полягала його «службова недбалість», коли він виконував завдання першого віце-прем'єра і розмитнював газ, який придбала держава. Лише в матеріалі «1+1» сказано, що «офіційне звинувачення йому не висунуто».

 

Перший канал замовчує ті пояснення, які цього дня давала на прес-конференції екс-прем'єрка Юлія Тимошенко, і той факт, що вона оприлюднила копії договорів, за якими держава свого часу викупала у «Газпрому» газ, на який сьогодні претендує «РосУкрЕнерго». Жоден із каналів не повідомляє про те, що Тимошенко звинуватила персонально Януковича, міністра палива та енергетики Юрія Бойка, власника «РосУкрЕнерго» Дмитра Фірташа і главу Адміністрації президента Сергія Льовочкіна у тому, що вони «створили групу, яка звернулася до Стокгольмського суду проти держави Україна з позовом, щоб їм повернули 12 млрд метрів кубічних газу, з огляду на штрафні санкції». І, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», «при цьому вона (Тимошенко) наголосила, що тоді ж було ухвалено рішення відкликати тих, хто захищав інтереси України в цьому суді». Замовчання цього важливого аспекту теми є підцензурним.

 

Ряд каналів піарять цього дня Януковича, повідомляючи кожний свою «новину» з засідання Ради регіонів під орудою президента. Перший канал, «Інтер», Новий канал і ICTV такою новиною вважають те, що «президент виступив з ініціативою створення нового кадрового резерву управлінців, щоб залучити обдаровану молодь». Це не є новиною взагалі, абстрактна самопіарна заява. 5-й канал знайшов іншу «новину» - що президент висловив упевненість, що місцеві вибори пройдуть у жовтні цього року. Всі ці матеріали є замовними, оскільки є неповними, незбалансованими і не містять у собі справжньої новини.

 

Перший канал і «Інтер» дають замовні матеріали про обговорення судової реформи в Одесі під орудою Сергія Ківалова. Тут нема новини як такої, нема балансу думок, належної повноти інформації, достатньої достовірності і необхідних бекґраундів.

 

На ICTV замовний сюжет про черговий захід фонду Леоніда Кучми.

 

Жоден із каналів не повідомляє цього дня про те, що Мінфін вирішив віддавати підприємствам борги з відшкодування ПДВ лише облігаціями. Замовчання такої теми може мати ознаки цензури.

 

Попри надзвичайну увагу каналів у попередні тижні до теми законопроекту про судову реформу, в четвер жоден із каналів не повідомив, що лише тепер, після ухвалення законопроекту в першому читанні, уряд, за словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, направив текст цього документу до Венеціанської комісії. Документу, низка положень якого суперечить Конституції країни.

 

Жоден із каналів не повідомляє про те, що Асоціація малого та середнього бізнесу вирішила провести всеукраїнську акцію протесту проти ухвалення урядового проекту Податкового кодексу. Так само замовчали канали думку голови профільного комітету ВР про те, що Податковий кодекс, до якого вже запропоновано майже тисяча поправок, необхідно відкликати і створити новий документ з залученням експертів. Замовчання цих тем є підцензурним.

 

25 червня (п'ятниця)

 

У п'ятницю подальший розвиток отримала тема зі справою «РосУкрЕнерго». Глава СБУ Валерій Хорошковський пояснював дії своєї служби, а опозиція натомість заявила про початок політичних репресій. Про це повідомляли «1+1», Новий канал, ICTV, 5-й канал і «Україна». Інші канали тему замовчали.

 

«Інтер» цього дня згадує СБУ в матеріалі з ознаками замовності - брак балансу думок, повноти інформації - про звинувачення Хорошковським попереднього керівництва Держкомрезерву в розкраданні майна на суму понад 7 млрд гривень.

 

«Інтер», Новий канал, ICTV і «Україна» з ознаками замовності - порушення балансу думок, брак повноти інформації - повідомляють про поздоровлення Януковичем митників з професійним святом.

 

«Інтер», з такими ж ознаками замовності, повідомляє про те, що Янукович підготував поправки до Податкового кодексу.

 

Перший канал з ознаками замовності - брак повноти, балансу думок, достовірності і бекґраундів - повідомляє про думку спікера парламенту Володимира Литвина, що ВР має попередньо схвалити зміни до Конституції про термін повноважень мерів і депутатів місцевих рад.

 

По «Інтеру» йде сюжет з ознаками замовності - неповнота, брак балансу думок і бекґраундів, брак експертних оцінок - про річні збори акціонерів «Газпрому» в Москві. Тут, зокрема, цитуються думки голови «Газпрому» Олексія Міллера про те, що об'єднання «Газпрому» і «Нафтогазу» є «исторически предопределенным шагом». Повідомляючи ж про те, що «Газпром» у разі такого об'єднання внесе свою частку родовищем газу, журналісти каналу замовчують негативні оцінки компетентних експертів щодо подібного внеску, які цього дня зібрала агенція «Інтерфакс-Україна».

 

Лише СТБ, ICТV, 5-й канал і «Україна» повідомляють про акцію протесту під Міністерством внутрішніх справ проти катувань людей у райвідділках міліції. Замовчання теми іншими каналами має ознаки цензури.

 

Лише СТБ і 5-й канал повідомляють про те, що журналісту газети «Комерсант-Україна» працівник СБУ погрожував депортацією за спілкування з опозиційними силами. Замовчання теми іншими каналами має ознаки цензури.

 

Лише 5-й канал, хоч і неповно, згадує про звернення телеканалу ТВі до президента через відімкнення Концерном РРТ передавачів каналу. Інші канали тему замовчують.

 

Лише «1+1» і «Інтер» повідомляють про чергову смерть тварини в Київському зоопарку.

 

26 червня (субота)

 

У суботу Перший канал, «1+1», «Інтер» і 5-й канал дають з ознаками замовності - неповнота інформації, брак балансу думок - матеріали про робочу поїздку прем'єра Азарова до Чернівецької області.

 

«1+1» дає з ознаками замовності - неповнота інформації, брак балансу думок, бекґраундів і експертних оцінок - повідомлення про звільнення старих і призначення нових заступників київського мера.

 

«Інтер» з ознаками замовності - неповнота інформації, брак балансу думок - дає розгорнутий матеріал про 100 днів губернаторів. Тут губернатори самі оцінюють власні здобутки, думки людей, опозиції чи експертів журналісти каналу не запитували.

 

Тільки Перший канал повідомляє про протест жителів селища Коцюбинського на Київщині проти незаконної роздачі місцевими чиновниками лісосмуги.

 

***

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки матеріалів з ознаками замовності (цензури) і замовчань суспільно важливих тем, фактів чи думок:

 

ICTV                          66,

 

Перший канал           66,

 

«Інтер»                       64,

 

Новий канал              51,

 

«1+1»                          45,

 

СТБ                            45,

 

«Україна»                   43,

 

5-й канал                   40 матеріалів.

 

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який громадська організація «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства,стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продукту. Критерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25046
Читайте також
07.09.2010 13:37
«Телекритика»
28 848
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду