Автори законопроекту про мораторій на обмеження реклами алкоголю і тютюну відкликають свої підписи

19 Лютого 2009
20526
19 Лютого 2009
17:51

Автори законопроекту про мораторій на обмеження реклами алкоголю і тютюну відкликають свої підписи

20526
Автори законопроекту про мораторій на обмеження реклами алкоголю і тютюну відкликають свої підписи

Члени комітету з питань свободи слова та інформації продовжують відкликати свої підписи під законопроектом про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо запобігання негативним наслідкам фінансово-економічної кризи у рекламній галузі та електронних засобах масової інформації, №3563), який був зареєстрований 25 грудня 2008 року.

Як повідомив перший заступник голови комітету Андрій Шевченко, 19 лютого 2009 року формально розпочато процес відкликання законопроекту №3563. «З дев'яти авторів – уже є підписи п'ятьох депутатів: Шевченка, Уколова, Бондаренко, Ландіка, Стеця. Ми також маємо домовленість із Баграєвим, Кондратюк і Абдулліним про те, що вони також відкликають свої підписи. І чекаємо на рішення Прутніка, який зараз у відрядженні», – зазначив Андрій Шевченко. Він також пояснив причину відкликання підписів: автори законопроекту хотіли допомогти медіа в умовах кризи, але почувши критику на адресу проекту, вирішили відкликати його для вдосконалення.

Також на адресу «Детектор медіа» надійшла заява народного депутата Олени Кондратюк, у якій вона підтверджує намір відкликати свій підпис, але тільки для того, «щоб продовжити боротьбу самостійно або з тими, хто готовий підтримувати журналістів і медіа не на словах, а у справах, у конкретних рішеннях». 

 
«Детектор медіа»
 
Заява народного депутата України,
голови підкомітету з питань реклами Олени Кондратюк

Наближення президентських виборів унеможливило консолідовану позицію депутатів різних фракцій у боротьбі за економічну незалежність засобів масової інформації, насамперед, телебачення.

Перші підсумки стану справ серед медіа в 2009 році очевидні – скорочення рекламного ринку призводить до скорочення накладів і числа друкованих видань, програм на телебаченні і працівників в цілій галузі. Місцеві мовники втратили навіть перспективу економічної самоокупності і активно шукають національні мережі для продажу власних ліцензій. Відразу після втрати економічної самостійності медіа посилився тиск власників на інформаційну політику – і, цей тиск практично не зустрічає опору, адже держава залишила журналістів з власниками один на один, і власники перетворились в гаранта економічного забезпечення життя.

Прогнозуючи можливість реального повернення маніпулятивних технологій в медіа, насамперед в телебачення, після втрати мовниками економічної незалежності, я вважала за потрібне підтримати галузь в цілому, відтермінувавши рішення про заборону озвучення спонсорства алкогольними торгівельними марками програм власного виробництва та інших рішень. На жаль, демагогія у боротьбі за здоров’я нації, яка чомусь зводиться тільки до боротьби з рекламною галуззю і телебаченням, не розповсюджуючись на місця продажу, час, контроль за віком покупців та інше, консолідувала різнокольорові партійні номенклатури проти реальних медіа і, журналістів, які, в умовах економічної кризи, залишились наодинці з власними принципами. Я ж завжди вважала, що економічно захищений журналіст більш виважений у стандартах професії, а все інше – цинічним, непотрібним моралізаторством.

Саме тому з сумом дивлюсь на колег, які вирішили залишити медіа без захисту в період поглиблення економічної кризи. Саме тому відкличу і власний підпис під спільним проектом, але тільки для того, щоб продовжити боротьбу самостійно, або з тими, хто готовий підтримувати журналістів і медіа не на словах, а у справах, у конкретних рішеннях.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20526
Читайте також
24.06.2009 09:57
Нина Краснова, «Комментарии»
28 118
18.06.2009 11:35
Александра Ходонова, BFM.ru
9 034
12.06.2009 12:28
Оксана Бакаленко, «День»
22 192
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5546 дн. тому
"демагогія у боротьбі за здоров’я нації" - ну чому в депутати йдуть абсолютно гнилі зсередини люди, для яких корпоративна солідарність (стадний інстинкт) набагато важливіший здоров"я людей. Чому дурням з під-кумполу треба пояснювати, що антиалкогольні і антитютюнові закони - додають життя людям. /а щоб журналістам жилося краще - одразу відміняйте статтю за поширення порнографії - і рейтинги будуть, і більшість журналістів нарешті поєднають професію із покликанням/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду