Комітет свободи слова розглянув питання щодо YouControl

Комітет свободи слова розглянув питання щодо YouControl

23 Березня 2018
1691
23 Березня 2018
13:10

Комітет свободи слова розглянув питання щодо YouControl

1691
21 березня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув питання щодо сервісу YouControl, який надає можливість отримати інформацію про контрагентів та який наразі судиться зі Службою безпеки України (СБУ) через начебто «несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних мереж»
Комітет свободи слова розглянув питання щодо YouControl
Комітет свободи слова розглянув питання щодо YouControl

Під час Комітету керівник YouControl Сергій Мільман розказав присутнім, що компанія має певні проблеми з правоохоронними органами та відчуває тиск.

«Це стосується не тільки мене, це стосується моїх родичів та родичів наших бізнес-партнерів. Кримінальна справа щодо мене закрита, але продовжується тиск на співробітників, тому що не закрита справа стосовно компанії. Зрозуміло, що ми не вчиняли жодних злочинів, бо ми керуємося Законом "Про доступ до публічної інформації". Ми маємо повне право цю інформацію поширювати», – зазначив він та звернувся до Комітету з проханням вивчити та врегулювати ситуацію навколо YouControl.

Адвокат Тетяна Козаченко під час Комітету зауважила, що спочатку СБУ порушила справу за 359-ю статтею Кримінального кодексу України (Незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації), а через дев’ять місяців пану Мільману була пред’явлена підозра за іншою статтею, яку, за її словами, СБУ не має повноважень розслідувати.

Заступник начальника головного слідчого управління СБУ Віталій Маліков повідомив, що харківські експерти дослідили роботу компанії та виявили несанкціоноване втручання програмного забезпечення YouControl в електронно-обчислювальні мережі, що, начебто, призвело до блокування державних реєстрів.

«Коли працює YouControl, вона блокує доступ до всіх інших споживачів, які намагаються відкрити усі ці дані безкоштовно, зайшовши до державного реєстру, – пояснив слідчий. – СБУ ніяким чином не посягає ні на свободу слова, ні на доступ до відкритих даних»

За його словами СБУ поєднала дві справи в одну і наразі розслідування щодо YouControl відбувається по 361-й статті Кримінального кодексу України (Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж).

Перший заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук на Комітеті пояснив, що у справі відносно пана Мільмана було недостатньо доказів, тому її закрили.

«Те що стосується іншої справи, наразі вивчаються всі матеріали кримінального провадження вже іншим прокурором. По прокурору, який супроводжував цю діяльність, було порушено дисциплінарне провадження. Слідство триває. Якщо є тиск, наводьте дані тиску, звертайтеся до ГПУ», – сказав він.

Член Комітету Григорій Шверк поцікавився у представників YouControl, чи отримували вони скарги безпосередньо від розпорядників інформації.

Адвокат компанії відповів, що YouControl відправляв відповідні запити розпорядникам: «Вони відповіли, що жодного несанкціонованого втручання з боку YouControl не відбулося».

Голова Комітету Вікторія Сюмар зауважила, що питання, порушене заступником голови Комітету Олександром Опанасенком, є важливим, бо воно стосується доступу до інформації. Вона зауважила, що у висновках експертів, які надало СБУ, недостатньо доказів саме щодо блокування роботи реєстрів.

«Сподіваюся, СБУ візьме до уваги це обговорення, тому що тут питання блокування очевидно треба доводити. Для того, щоб це не виглядало як тиск на компанію, яка надає послуги у сфері публічної інформації. Сподіваємося, що розслідування завершиться найближчим часом і ви зможете нормально працювати, вже без тих кримінальних справ, які висять на вас», – підсумувала пані Сюмар.

За повідомленням пана Мільмана наразі компанія працює стабільно, «хоча зазначені факти створюють репутаційні та юридичні негаразди».

Нагадаємо, що 23 березня, співробітники Служби безпеки України провели обшуки в квартирі комерційного директора Олени Лапи, а потім у генерального директора YouControl Сергія Мільмана. Пізніше заступник директора з правових питань, адвокат ТОВ «Ю-Контрол» Данило Глоба повідомив, що підставою для обшуків в квартирах керівництва ресурсу YouControl стало рішення судді Шевченківського районного суду у кримінальному провадженні за статею 359 Кримінального кодексу.

27 березня пан Мільман заявив, що керівництво онлайн-сервісу хотіло написати офіційну пропозицію силовим структурам, які неодноразово просили надати їм доступ до системи YouControl.

2 січня Шевченківський районний суд Києва частково задовольнив клопотання слідчого Служби безпеки України (СБУ) та обрав заставу у розмірі 51 тис грн для засновника та директора аналітичного онлайн-сервісу YouControl Сергія Мільмана.

Низка громадських організацій, у тому числі медійних, звернулися до влади з відкритим листом щодо тиску на компанію YouControl, проти якої близько дев’яти місяців триває кримінальне провадження за фактом нібито несанкціонованого втручання компанії в роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж, що знаходяться на балансі державних підприємств та відповідних органів публічної влади.

YouControl - аналітична система для ділової розвідки та перевірки контрагентів України. Формує досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних, відстежує зміни в держреєстрах та візуалізує зв’язки між афілійованими особами. Функція моніторингу щоденно повідомляє про зміни відповідно до даних з офіційних джерел.

Відео: Світлана Остапа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1691
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду