Керівник YouControl розповів, чому СБУ вирішила закрити онлайн-сервіс

Керівник YouControl розповів, чому СБУ вирішила закрити онлайн-сервіс

27 Березня 2017
4322
27 Березня 2017
19:50

Керівник YouControl розповів, чому СБУ вирішила закрити онлайн-сервіс

4322
Засновник і директор компанії YouControl Сергій Мільман заявив, що керівництво онлайн-сервісу хотіло написати офіційну пропозицію силовим структурам, які неодноразово просили надати їм доступ до системи YouControl.
Керівник YouControl розповів, чому СБУ вирішила закрити онлайн-сервіс
Керівник YouControl розповів, чому СБУ вирішила закрити онлайн-сервіс

Про це він написав у своєму блозі на сайті «Ліга.net».

«Дорогі МВС, СБУ, Прокуратура, НАБУ і т.д. Ми розуміємо, що бюджетів у вас немає, а потреби є, про що ви нам неодноразово повідомляли, але ми змушені були відмовити. Зараз ми готові виділити вам стільки-то ліцензій...», – процитував частину листа пан Мільман.

За його словами, в компанії побоювалися, чи не образяться силовики на таку пропозицію, але офіційну пропозицію вони «зробити ще не встигли, а СБУ вже за щось на нас образилась».

«Рано вранці, 23 березня, представившись «Київгазом», до мене прийшли співробітники СБУ. Одночасно вони з'явилися в квартирах нашого комерційного директора Олени Лапи, у одного з наших менеджерів, і, що дивно – у директорів двох наших технічних підрядників. Що ще більш дивно – в квартирах усіх наших батьків. Звісно, наш офіс також обшукали. Всього в цей день Служба безпеки України витратила на захист держави від нашої компанії кілька десятків людино-годин і одинадцяти мобільних бригад – близько ста чоловік. Нагадаю, саме в цей день був убитий депутат Держдуми Вороненко. СБУ, звичайно, видніше, кого від кого захищати», – написав пан Мільман.

Він заявив, що співробітники СБУ використовували судове рішення, в якому компанії YouControl інкримінують співпрацю зі спеціальними та розвідувальними органами РФ, а також несанкціонований доступ до відкритих даних.

«У рішенні були перераховані реєстри Міністерства юстиції України, фіскальної служби і державної судової адміністрації, доступ до яких вже давно відкритий для всіх, а згідно ст.10-1 Закону "Про доступ до публічної інформації" копiювання, публiкацiю, поширення і використання даних можливі, в тому числі і в комерційних цілях», – написав Сергій Мільман.

За його словами, перша частина звинувачень – про Росію – «безглузда», інша – про несанкціонований доступ до відкритих даних – «просто суперечить закону».

«Як я вже згадував, співробітники СБУ вже давно знали про нашу систему і хотіли їй користуватися. Тобто ще вчора вона була законною і корисною, а сьогодні – стала незаконною і шкідливою?», – написав він.

Сергій Мільман також заявив, що слідчий під час обшуків постійно телефонував комусь і координував свої дії.

Крім того, він написав свої припущення щодо того, що сталося: «Я не знаю справжніх мотивів СБУ, але певні припущення у мене, звичайно, є. Перше – що це замовлення конкурентів. Другий можливий мотив – наша антикорупційна діяльність і поява такого інструменту, як "Зв'язки", що дозволяє дізнатися все про бізнес-інтереси будь-якого державного діяча. Третє, найменш шкідливе допущення, що хтось помилився, не розібрався, отримав невірну інформацію».

Сергій Мільман також заявив, що боротьбу з YouControl в компанії розглядають як дії, які йдуть врозріз з національними інтересами України.

«Ми вважаємо, використання відкритих даних в бізнесі – найефективніший метод досягнення прозорості в бізнес-середовищі і боротьби з корупцією. І я впевнений, вже в самий найближчий час дії по відношенню до команди YouControl отримає оцінку громадських організацій, в тому числі на міжнародному рівні», – підсумував глава компанії.

Нагадаємо, що 23 березня, співробітники Служби безпеки України провели обшуки в квартирі комерційного директора Олени Лапи, а потім у генерального директора YouControl Сергія Мільмана.

Пізніше заступник директора з правових питань, адвокат ТОВ «Ю-Контрол» Данііл Глоба повідомив, що підставою для обшуків в квартирах керівництва ресурсу YouControl стало рішення судді Шевченківського районного суду у кримінальному провадженні за статею 359 Кримінального кодексу.

На фото – Сергій Мільман.

Фото: прес-служба YouControl.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4322
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Femida
2237 дн. тому
Мав нагоду ознайомитись із продуктом компанії ЮКОНТРОЛ. Чудова річ, принаймні при веденні бізнесу. Також, ймовірно, є можливість побачити (прорахувати) корупційні схеми. Держава виділяє гроші на боротьбу з корупцією, а виходить, що вони спрямовуються на усунення можливості боротися з корупцією. Каламбур?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду