Журналісти та ГО вимагають припинити тиск на YouControl

Журналісти та ГО вимагають припинити тиск на YouControl

2 Січня 2018
2694

Журналісти та ГО вимагають припинити тиск на YouControl

2694
Низка громадських організацій, у тому числі медійних, звернулися до влади з відкритим листом щодо тиску на компанію YouControl, проти якої близько дев’яти місяців триває кримінальне провадження за фактом нібито несанкціонованого втручання компанії в роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж, що знаходяться на балансі державних підприємств та відповідних органів публічної влади
Журналісти та ГО вимагають припинити тиск на YouControl
Журналісти та ГО вимагають припинити тиск на YouControl

Текст листа, який розміщено на сайті Реанімаційного пакету реформ, наводимо повністю:

«Минулий рік ознаменувався не лише суттєвим уповільненням антикорупційної реформи, але й спробою провладних еліт безпосередньо тиснути на представників громадянського суспільства всіма доступними методами. За прямого потурання керівництва держави та очільників локального рівня у Харкові були побиті двоє активістів, а в активіста з Дніпра нещодавно спалили автомобіль. Правоохоронні органи втручаються в діяльність громадських організацій та безпричинно відкривають кримінальні провадження.

Окрім цього, вище політичне керівництво держави не забуло за представників бізнесу, які допомагали громадянському суспільству розкривати численні корупційні схеми на всіх рівнях. Тому руками Служби безпеки України в березні 2017 року було організовано серію обшуків у офісі компанії YouControl. Нагадаємо, ця структура надає безкоштовний доступ до консолідованих державних реєстрів на безоплатній основі, за допомогою чого було проведено сотні журналістських розслідувань.

Близько 9 місяців триває кримінальне провадження за фактом нібито несанкціонованого втручання компанії YouControl в роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж, що знаходяться на балансі державних підприємств та відповідних органів публічної влади (Міністерства юстиції України, Державної фіскальної служби, Державної судової адміністрації тощо). Проаналізувавши клопотання про арешт майна, а також наведені співробітниками СБУ докази, приходимо до попереднього висновку, що це провадження, як мінімум, не містить вагомих доказів вини керівника YouControl Сергія Мільмана та його підлеглих.

Більше того, наразі існує 7 судових рішень стосовно повернення арештованих коштів, проте досі дані рішення залишаються невиконаними. 27 грудня слідчий СБУ Денис Мазурков, викликавши Сергія Мільмана з метою повернути гроші, замість цього вручив останньому повідомлення про підозру.

Через день – 29 грудня – відбулося відразу 2 судових засідання. Під час першого з них суддя Олег Малинников переніс слухання справи щодо призначення запобіжного заходу у вигляді застави розміром 6,5 мільйони гривень директору компанії YouControl Сергію Мільману на 02 січня 2018 року об 11.00. Під час другого засідання в закритому режимі суддя Володимир Бугіль повторно арештував кошти, вилучені співробітниками СБУ, хоча до того 1 листопада цей же служитель Феміди скасовував арешт.

Загалом, директору YouControl інкримінують несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж та мереж електрозв’язку, що призвело до спотворення процесу оброки інформації та до порушення встановленого порядку її маршрутизації, що заподіяло значну шкоду, тобто злочину, передбаченого частиною 2 статті 361 Кримінального кодексу України.

Усі вищезазначені факти вказують на небажання представників правоохоронних та судових органів надати об’єктивну оцінку діям директора компанії YouControl Сергія Мільмана. Порушення елементарної логіки в поведінці представників влади доводить, що справа Мільмана є черговою спробою притиснути громадянське суспільство у намаганні зробити діяльність “слуг народу” прозорішою.

Представники громадських організацій та журналісти закликають:

  • керівництво СБУ – зупинити свавілля стосовно застосування різних методів тиску на представників бізнесу
  • суддів, що розглядають справу YouControl – відкрито та незаангажовано розглядати відповідні докази вини у діях керівництва компанії

Список підписантів листа:

  1. ГО “Антикорупційний штаб”
  2. ВГО “Автомайдан”
  3. ГО “StateWatch”
  4. ГО “Центр політико-правових реформ”
  5. ГО “Центр.UA”
  6. ГО “ACREC”
  7. ГО “Громадський контроль”
  8. ГО “Всеукраїнська ліга правників проти корупції”
  9. ГО “В єднанні сила”
  10. ГО “Центр політичних студій та аналітики “Ейдос”
  11. ГО “Громада Вінниччини”
  12. ГО “Слідство.Інфо”
  13. ГО “Харківський антикорупційний центр”
  14. Bihus.info»

 

Нагадаємо, що 23 березня, співробітники Служби безпеки України провели обшуки в квартирі комерційного директора Олени Лапи, а потім у генерального директора YouControl Сергія Мільмана.

Пізніше заступник директора з правових питань, адвокат ТОВ «Ю-Контрол» Данило Глоба повідомив, що підставою для обшуків в квартирах керівництва ресурсу YouControl стало рішення судді Шевченківського районного суду у кримінальному провадженні за статею 359 Кримінального кодексу.

27 березня пан Мільман заявив, що керівництво онлайн-сервісу хотіло написати офіційну пропозицію силовим структурам, які неодноразово просили надати їм доступ до системи YouControl.

2 січня об 11:00 у Шевченківському районному суді міста Києва розпочалося судове засідання за позовом Служби безпеки України (СБУ) щодо визначення запобіжного заходу засновнику і директору компанії YouControl Сергію Мільману, якого звинувачують у несанкціонованому доступі до відкритих реєстрів.

YouControl - аналітична система для ділової розвідки та перевірки контрагентів України. Формує досьє на кожну компанію України на основі відкритих даних, відстежує зміни в держреєстрах та візуалізує зв’язки між афілійованими особами. Функція моніторингу щоденно повідомляє про зміни відповідно до даних з офіційних джерел.

Фото: Вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2694
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду