Половина правди про війну

9 Травня 2009
9760
9 Травня 2009
10:20

Половина правди про війну

9760
Українським загальнонаціональним телеканалам бракує сміливості розповісти про боротьбу за незалежність України в роки Другої світової війни. Вони продовжують розповідати половину правди.
Половина правди про війну

Не можу пригадати, коли я перестала дивитися телевізор на 9 травня. Якось само собою я почала відчувати фальш і неправдивість більшості радянських фільмів про війну. Уявляю, як накинуться на мене ті, для кого все це - святе і руками чіпати - зась. Прочитала гнівні коментарі на статтю Гліба Головченка: «СРСР був, і його з історії не викинеш!». Хтось із коментаторів висловив навіть бажання придушити Гліба. Втім, автор і не збирався переписувати історію. Просто дехто справжньої історії не знав і знати не хоче. Та, на щастя, наші діти вчать у школі вже історію України, а не СРСР. І викладають її більш-менш об'єктивно, без «білих плям» про Мазепу, Грушевського, бандерівців та УПА.

 

Десь із початку 90-х шкільним учителям історії почали надходити директиви від управлінь освіти, що для характеристики цієї війни потрібно вживати назву Друга світова або Радянсько-німецька і якомога менше згадувати її як Велику вітчизняну. Такі були нові віяння тоді, коли наша незалежна держава ще не спромоглася надрукувати власних підручників із історії України. Потім, наприкінці тих самих 90-х, поступово почали відроджувати назву Велика вітчизняна. Якщо міф про Велику радянську соціалістичну революцію, так само як і про свято 7 листопада, фактично зникли зі свідомості громадян України (за винятком комуністів і соціалістів та їхніх прихильників), то міф про Велику вітчизняну вижив. Вижив завдяки тому, що новий політичний український істеблішмент не наважився його критично переосмислити, а навпаки - пристосував до нових реалій. Таким чином совєтська Велика вітчизняна стала українською Великою вітчизняною. І стала вона такою не природнім, а штучним шляхом.

 

Щороку напередодні 9 травня у ЗМІ розгортається поки що невеликомасштабна дискусія з приводу того, чи була ця війна для України великою вітчизняною і чи можна вважати цей день святом. Дискусія триває й цього року, але переважно в друкованих ЗМІ та інтернет-виданнях. На телебаченні й радіо, як і раніше, представлено тільки одну позицію - совєтську. Транслюють тільки тих, хто продовжує жити ідеалами СРСР. Саме для них війна 1941-1945 років залишається великою вітчизняною, а 9 травня - святом.

 

Як на мене, відзначення 9 травня більше скидається не на вшанування ветеранів, а на політичну акцію, на якій головними героями є комуністи на чолі з Симоненком і прогресивні соціалісти на чолі з Вітренко. Правильно пише кримчанин ветеран війни Володимир Шахнюк, що «герої війни в більшості випадків замкнені в чотирьох стінах своїх домівок. Тут вони роками животіють на злиденну пенсію, не маючи можливості купувати дорогі ліки й повноцінні продукти харчування. А вулицями в основному дефілюють обвішані орденами й медалями колишні політпрацівники, смершівці, різні начпроди і начфіни, штабні працівники, що знали війну тільки з оперативних зведень. І, як колись, прославляються непорушна єдність радянського народу, полководницький геній генералісимуса Сталіна, керуюча роль партії, визвольна місія Радянської армії» («Для кого війна була вітчизняною?», газета «Кримська світлиця»).

 

Погоджуюсь із автором, бо особисто знайома з ветераном, «обвішаним медалями», який жодного дня не воював (із простої причини - йому тоді було 9 років). Він почав носити нагороди батька і так вжився в образ, що без цієї легенди вже й жити не може. Знаю також і замкнених у чотирьох стінах. Вони не ходять на паради, бо фізично не в змозі. Знаю й тих, хто воював за незалежність України. Саме тієї незалежної держави, яка нині їх упритул не бачить і не чує. Бо керують нею ті самі колишні партійно-комсомольські функціонери, для яких не Україна на чільному місці, а власні корисливі інтереси.

 

Деякі наші читачі звинувачують Гліба Головченка в тому, що в нього змінилися погляди. Не варто: протягом життя в людей погляди здебільшого таки змінюються. Я теж, коли була піонеркою, дивилася всі фільми про війну й плакала за кожним загиблим воїном. Потім, комсомолкою, надавала перевагу фільмам Леоніда Бикова і стрічці «Женя, Женєчка й катюша», які про війну розповідали трохи не так, як решта, що були просякнуті комуністичною ідеологією. Тепер я їх узагалі не дивлюся. Нові - російські, точніше великоросійські, теж не приваблюють. А нових українських, про справжню нашу історію, ніхто не знімає. Кажуть, бракує коштів. Думаю, просто бояться. Не мають сміливості ламати радянські стереотипи. Пристосувалися й живуть собі спокійно, навіщо зайвий клопіт.

 

На підтвердження слів Гліба Головченка, що «український телеефір заполонила тепер вже продукція російського агітпропу» і що про війну інакше як велику вітчизняну ніхто не збирається говорити, свідчать результати моніторингу ТК.

 

Що ми бачимо на телеекранах? Або ті самі старі радянські фільми, просякнуті радянською ідеологією, або нові російські, просякнуті трансформованою російською імперською ідеологією. А також святкові концерти з тим самим святковим набором російських зірок: Лєщенко, Кобзон, Бабкіна, які в мене асоціюються зі святковим меню радянських часів: олів'є, бутерброди зі шпротами, грибочки-мухоморчики з яєць, фаршированих сардинками в олії. У якій іще європейській країні протягом десятків років із телеекранів лунають ті самі пісні й ті самі ідеї, які, до того ж, не сприяють громадському примиренню?

 

Процитую ще одного автора. Роман Сербин у статті «"Велика вітчизняна війна": советський міт в українських шатах», опублікованій на сайті «Українське життя в Севастополі», зазначає, що втілення міфу державного свята «День Перемоги» шкідливе для молодої української демократичної держави. «По-перше, воно підриває підмурок української незалежності, тягнучи своїх прихильників назад до "спільного вітчизни". По-друге, воно виховує молодь на фальшивих історичних ідеалах. По-третє, воно ділить українське населення на два ворожі табори, і є сьогодні одною з головних перепон до національної згоди», - пише автор.

 

Він також зауважує, що міф цей компрометує Україну перед світом. «Лише в Україні держава звеличує тих, які воювали за чужу імперію, яка десятиліттями винищувала мирне населення, і трактує як паріїв, вояків за незалежність країни від усіх колоніяльних зазіхань. Цей міт допоміг людям, вихованим на старих засадах совєтської імперії втриматися при проводі ветеранських організацій та продовжувати совєтофільську діяльність. На ганьбу України перед світом, ці люди не дозволяють прийти до згоди і вояцького братерства колишнім воїнам Другої світової війни, яких доля змусила служити в ріжних формаціях», - зауважує Роман Сербин.

 

На мою думку, поки День перемоги не перетвориться на День пам'яті, наші ветерани, що воювали на боці радянської армії і проти неї, не зможуть помиритися. А таке примирення вже відбулося в усьому цивілізовано світі. Саме в День пам'яті (для цього, можливо, найкраще підійшла би дата закінчення Другої світової війни - 2 вересня) віддаватимуть шану всім ветеранам усіх воєн. Я знаю, що такої ж думки багато моїх колег. Вони теж вважають, що цей день міг би стати днем братерства й злагоди, що він об'єднав би українське суспільство. Але всі мої колеги говорять про це приватно. А з телеекранів і в радіоефірі й далі лунають «спогади ветерані ВВО». Чому б не записати й спогадів ветеранів УПА? Вони ще живі, і діти й онуки їхні теж - живі.

 

«Детектор медіа» готова опублікувати інші думки щодо Дня Перемоги та його висвітлення у ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9760
Теги:
Читайте також
Коментарі
21
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Prof
5469 дн. тому
История никогда не была и не будет объективной. Один мой родной дед пришел с фронта с пулями в легких и умер где-то в 50-х. Другой - побывал в Бухенвальде. Та война - была народной защитительной войной от немецкой оккупации. И точка. А все эти стенания по поводу некой борьбы украинцев за свою свободу от советов - это все от лукавого, пропаганда, агитация и перелицевание истории в угоду текущему моменту. История никогда не бывает белой или черной - она всегда серо-буро-малиновая. Советский режим сталинского периода - это были жестокие, страшные времена. Но нельзя им придавать националистический окрас. Потому что внешний враг - немецкий фашизм - был несоизмеримо страшнее. То, как сегодня переписывается история - это кощунство. Это неуважение к нашим, родным украинским дедам-прадедам, воевавших и искренне проливавших кровь за свободу своих детей-внуков - со стороны защитников родины. А не со стороны оккупантов - немцев. Сегодняшние попытки представить немецко-фашистские войска - в кач-ве "освободителей украинского народа от советской оккупации" - это шизофрения.
Злой
5469 дн. тому
Света. Скажи ОГРООМНОЕ спасибо своим товарищам из ТК. Иначе ты бы узнала другую половину правду о войне. За четыре дня, я так и не смог высказать свою точку зрения на твою дешевую статейку. Тут оставили коменты тех, кто тебе подпел. Я сначала вроде как и возмущался, а потом догоняю, что в этой стране это нормальное явление, шавок везде хватает, в том числе и в СМИ. И можно быть увереным только в одном, помоему неплохо, что Украина как государство не состоялось. Согласись, плохо жить в стране где тебя окружают только ложь, зависть, трусость, и большая ЖАБА. Ну это если успеешь прочитать эту заметку.
Небайдужий
5471 дн. тому
Все правильно - коли керівництво України подолає свою (а ми - свою) меншовартість - тоді можливі зрушення у відродженні національної свідомості громадян. А так - зомбування триває...
читателль
5471 дн. тому
насчет "тлефизора 9 мая" - это просто катастрофа. даже хороших советских фильмов (а ведь были такие, и с детства я их любил, хоть сейчас они, конечно, и смотрятся наивно) - но даже их показали самый минимум! а из нынешнего - что смотреть?! разве что "кукушку". вот это вещь. а остальное - мало того, что пропаганда, так ведь еще и ГЛАМУРНАЯ пропаганда... прямо кощунственно как-то выглядит.
Олекзій
5471 дн. тому
Телевізор на 9-те травня не дивлюсь також. Гидко якось на душі. Совкове керівництво обмануло своїх же людей, які зробили їм перемогу. Треба не забувати, що в основному була винищена територія Української СРСР, смертями людей Української СРСР далася перемога. І ще невідомо що краще: бути завойованими німцями, чи сталіністами-енкаведістами. Останні винищили всю інтелігенцію, думаю німці зробили б те саме, а простий люд був би рабами, яка різниця чиїми: совецькими чи німецькими. Совок не зміг дати своїм переможцям-ветеранам гідного достойного життя, навіть забороняв думати про таке, все було в дефіциті, тільки ковбаси докторської по 2.20 було валом. Але ж не з однієї ковбаси складається життя. Натомість мої діди померли на війні, дядько пропав безвісти, дві бабки проробили на шару в колгоспі. Одна змогла побудувать хату (недавно продали за 3 тис.$) інша встигла (слава богу) приватизувать квартиру без комунукацій з туалетом на дворі і живе в злиднях. А батьки за все життя заробили вдвох на двохкімнатну в Києві. От яке гарне життя! Проробили даром! На шару віддали все життя за ковбасу по 2.20!!! Кому ще ковбаски. Завоювали б нас німці, то так само б винищили інтелігентів, а всі інші так само б працювали б на шару на німців за ковбасу та житло. Так що різниці, як виявилось немає! І та к, і так були б рабами! А кіно про це нема кому знімать! Нема режисерів! Не навчили, а кого навчив совок, потікали до Москви! Правду знімати важко, легше українцю зі своєю хатою бути скраю. Рабу головне щоб ковбаска була по 2.20! Їжте на здоров'я і про ветеранів не забувайте!
Ніна
5472 дн. тому
Не буде примирення і достойного вшанування доти, доки онуки і правнуки політруків та та енкаведістів сидітимуть у владі Їм правда невигідна. вони її бояться, бризкають слиною на все українське і ловлять на гачки наших неосвічених людей.
корінний одесит
5472 дн. тому
Дуже вірна стаття. Характерно, що сичать на неї російськомовні. Це - їх перемога, їх память. Наша українська память про війну зовсім інша, адже "визволителі" за кожне слово українське били по зубах. А чи не парадокс, що на вулицях зараз вивішують на 9 травня синьо-жовті прапори, за які "визволителі" розстрілювали та саджали. Росіянам немає, що сказати, окрім злобного сичання. Вони прикриваються свободою слова, а самі нищать всіх, хто з ними не згоден. Особливо бояться таких як я, який є професійний історик, про війну знає не лишще від екзальтованих українофобок бабушек, яким було по 3 роки у 1944, та ще й не є "западенцем", тобто ламає усталену картину, створену російськими мас-медіа.
ingvar
5472 дн. тому
Neron и Г.Б., прочитаешь ваши комментарии и кажется,что попал на УНИАН.Соревноваться в жлобстве можно и в другом месте.
ingvar
5472 дн. тому
Ув. Зоя!Аргументация Ваша,безусловно,заслуживает внимания,но ... .Приведенный Вами пример говорит всего лишь о том,что мерзавцы и подонки были,есть и будут.Они были и есть во всех армиях мира и среди представителей всех народов.Это то,что называется человеческим фактором. Не надо забывать,что любое событие можно трактовать по разному.
Зоя
5472 дн. тому
По вул.Голосіївській в м.Києві живе старесенька жіночка Катя.І ось, років двадцять тому вона, далека як би сказали, від політики,розповіла страшну історію- "яу наші ввійшли в Київ". Це було 43 року, їй було сім років, братику-три. Вдвох вони залишилися самі в хаті, Мама пішла в пошуках їжі , коли в хату зайшли невідомі солдати. Почали нишпорити, забирати те, що залишилося після страшної "німецької окупації". В сінях на дверях в торбинці висів шматок сала. І ось ці визволителі нахабно зняли й забрали. Діти почали кричати, волати, просили залишити, бо більше нічого не було. Катя хутчіше вискочила на вулицю й заховалася. А братик не встиг....Його доблесні визволителі засунули до теплої ще печі й закрили засувкою...Коли прийшла мама, він був вже не живий. І ось саме ця історія вже впродовж багатьох років постає переді мною, коли мені розповідають про війну. Це крім розповідей від інших родичів, знайомих про "зовсім іншу війну", ніж ту, яку ми вивчали із совіцьких підручників....
Г.Б.
5473 дн. тому
Когда состоится "Нюрнберг" над идеологией большевизма, над палачами-покойниками и над еще живыми извергами, невзирая на их преклонный возраст (Демьянюку девяносто!), когда на суде над коммунизмом будут обнародованы факты изобретения в СССР способа умерщвления противников режима, членов их семей газом "циклон-Б" (своим друзьям гитлеровцам передали советское ноу-хау в конце тридцатых) тогда {CENSORED}
One
5473 дн. тому
О чужой империи. Я вас уверяю, для тех людей, корые воевали это не была чужая империя. Это была страна, в которой они жили. И это была их страна. Странно слышать утверждения, что эта война была чужая для людей страны, на территории котой она проходила, как бы эту страну ни называли. А "спільна вітчизна" таки была. И от этого никуда не деться, хочется кому-то или нет, но мы жили в одной стране, общей стране для всех народов СССР.
One
5473 дн. тому
О "Що ми бачимо на телеекранах?". А вы никогда не задумывались над тем, чей это праздник. И что эти самые фильмы и эти самые концерты - это подарок тем немногим вереранам, которые еще с нами. А подарки должны быть уместны. Это их фильмы, это их артисты, это им близко и понятно. Эти фильмы и концерты не для вас, для них.
One
5473 дн. тому
О образованиии. Когда в 94 по роду тогдашней моей деятельности я впервые столнулся с западным подходом к обучению, мне не могло даже придти в голову, что это скоро будет в наших школах. Я говорю именно о подходе, а не о содержании. Сейчас наше образование уже приняло этот подход. И уже начинает давать результаты. В чем разница? Методика советской школы была направлена именно на развитие умения логически мыслить, доказывать, делать выводы. Западная методика дает голый набор фактов. Минимум, кем-то определенный. Результат? Налицо. Создается общество неспособных критически мыслить людей, принимающих на веру все, что им разжевали и записали в подкорку. Общество потребителей. Теперь о содержании. Вы пишете, что настоящей истории никто не знает. Вы совершенно правы. Не знает никто и никогда не удет знать. Потому, что история переписывается десятки и сотни раз в угоду тем или иным политическим взглядам и течениям. В результате мы имеем чудовищное наслоение противоречивых, неполных, часто выдуманных фактов. Вы пишете, что хорошо, что убрали белые пятна с Мазепы, Грушевского и пр. Да их не убрали. Правды мы все равно не узнаем. Зато теперь из учебников истории просто вычеркнули 70 с лишним лет. Они появятся в учебниках. Просто переписать их сейчас проблематично, слишком много будут споров. Проще выкинуть. На время. А придет время, нарисовать другую картину. И я уверяю вас, что история СССР будет не более правдива, чем при СССР, а скорее намного менее. Но это история. Мои дети уже закончили школу. С каждым годом все больше поражался объему учебников по физике, химии и математике. Они худеют из года в год. В результате отличник сегодняшнего дня по уровню знаний и способности думать и делать выводы чаще всего проигрывает в сравнении с троечником тридцатилетней давности.
One
5473 дн. тому
Что касается содержания телеэфира. Частично согласен. Но по другой причине. Есть несколько разновидностей фильмов о ВОВ. Первая - фильмы снятые во время войны. Да они не показывают правду о войне. Они несут мощный идеологический заряд. И это правильно. Они снимались в первую очередь для бойцов Советской армии. Т.е. целевая аудитория не могла быть обманута одержанием. Но они поднимали дух, вселяли уверенность в победе. Сейчас их практически не показывают. Теперь другая часть "Летят журавли", "9 дней одного года", "Иди и смотри", упоминаемые здесь фильмы Леонида Быкова и многие . У этих фильмов совешенно другая цель - напомнить всем, что такое война и какую цену за нее заплатили. На мой взгляд только такие фильмы о войне имеют право на существование. К сожалению эти фильмы сегодня также редкие гости в телеэфире. А основная масса - снятые в американском стиле экшены имеют негативный эффект. Возможно имеет смысл даже создание специального цензурного комитета именно для фильмов о ВОВ.
Достали
5473 дн. тому
На счет того, что кому-то не хватает смелости говорить правду об этой войне... Слушайте, уже весь телеэфир кишит вашим нацистским "видением" этой войны. А также: сообщениями об актах вандализма над солдатскими захоронениями, трансляциями с так называемых парадов в Киеве, оскорбление ветеранов пРезидентом в прямом эфире, поучения каких=то сопливых мальчиков и девочек (ведущих телепрограмм) о том, чья же была эта война. Да кто они все такие, они ж теперь и в школах этого не учат, там только про "Разом нас багато". Да тошнит уже от вашего иудства.
ingvar
5473 дн. тому
Не сомневаюсь,что история любой страны с ее победами и поражениями, полна домыслов и лжи.Поэтому и не верю,что новое украинское изложение нашего прошлого будет правдивым.Что же до Дня Победы,то его празднуют во всем мире,поскольку был повержен страшный враг,политика которого была направлена на уничтожение части населения Восточной Европы по национальному признаку и завоевания жизненного пространства для ,,высшей расы".Не оправдывая сталинизма,победу над фашизмом признали во всем мире и основную роль в ней сыграла именно Красная Армия,в которой было столько украинцев,что считать данный праздник чужим,не поворачивается язык.Ну а извратить можно что угодно.
Антифашист
5473 дн. тому
Читати про все це огидно, тому що про яку незалежність може йти мова, коли фашисти мільйонами знищували людей (євреїв та українців також). Не тисячами, а мільйонами! Як Ви вважаєте, чи можу я та інші люди нормально ставитись до "друзів" нацистів?
Правдолюб
5473 дн. тому
Викладають більш-менш об'єктивно? А чому ж тоді в жодному підручнику не наведений повний тест Акту 30 червня 1941 року?
Гість
5474 дн. тому
Юрий Нестеренко Парадный марш Чем кровавей родина, тем надрывней слава, Чем бездарней маршалы, тем пышней парад. Выползла из логова ржавая держава, Вызверилась бельмами крашеных наград. Плещутся над площадью тухлые знамена, Нищий ищет в ящике плесневелый хлеб, Ложью лупят рупоры: "Вспомним поименно!" Склеен-склепан с кляпами всенародный склеп. Лбы разбиты дО крови от земных поклонов, Мы такие грозные - знайте нашу прыть: Мы своих угрохали тридцать миллионов! Это достижение вам не перекрыть! Крики заскорузлые застревают в глотках, Тянет трупной сладостью с выжженных полей, И бредут колодники в орденских колодках, И в глазах надсмотрщиков плещется елей. Думать не положено, да и неохота, Пафос вместо памяти, дули вместо глаз, Бантиками ленточки, глянцевые фото, Куклы на веревочках, плюшевый экстаз. Для раба хорошего - свежую солому, Для его хозяина - пышный каравай. А за свой родной барак пасть порвем любому, Так, блин, и запомните! Вольно! Наливай! май 2008
Друга світова війна - втрачений шанс України
5474 дн. тому
ЯКБИ ГІТЛЕР ВИЗНАВ НЕЗАЛЕЖНУ УКРАЇНУ... Літо 1941 р. – німецький фюрер Адольф Гітлер визнає незалежну Українську державу на чолі з великим провідником Степаном Бандерою. Українці масово дезертують з радянського війська, поповнюючи ряди Української національної армії. Осінь 1941 р. – наступ німецьких та українських військ на Москву. Спільними зусиллями радянську столицю здобуто. Зима-весна 1942 р. Українська національна армія веде успішні бої на Східному фронті. У Гітлера з’являється можливість перекинути значну частину німецьких військ на Захід – для десантної операції проти Англії. Осінь 1942 р. - Совіти та Англія зазнають остаточної поразки. Залишившись без союзників, Сполучені Штати просять миру. У світі панують Велика Німеччина, Велика Україна і Велика Японія.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду