Нацрада замовляє в УДЦР зменшення потужності аналогових передавачів М1 у 14 великих містах

Нацрада замовляє в УДЦР зменшення потужності аналогових передавачів М1 у 14 великих містах

30 Листопада 2017
1574
30 Листопада 2017
15:14

Нацрада замовляє в УДЦР зменшення потужності аналогових передавачів М1 у 14 великих містах

1574
30 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила замовити в «Українського державного центру радіочастот» на прохання телеканалу М1 зменшення потужності його аналогових передавачів у 14 великих містах.
Нацрада замовляє в УДЦР зменшення потужності аналогових передавачів М1 у 14 великих містах
Нацрада замовляє в УДЦР зменшення потужності аналогових передавачів М1 у 14 великих містах

М1 хоче удвічі зменшити потужність 14 своїх передавачів із 48, з допомогою яких мовить в аналоговому ефірі. Мова йде про такі міста: Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Львів, Миколаїв, Харків, Хмельницький, Черкаси, Чернігів (зменшення з 1 кВт до 500 Вт), Кривий Ріг, Кропивницький, Рівне, Суми, Чернівці (зменшення з 500 Вт до 200 Вт).

На застереження члена Нацради Олега Черниша, що внаслідок цього зменшиться зона охоплення ефірним сигналом телеканалу М1, член Нацради Сергій Костинський сказав, що вона зменшиться непринципово і несуттєво. «Це аналогове телевізійне мовлення, і це не інформаційний канал», – додав він.

Член Нацради Валентин Коваль, який у минулому працював гендиректором М1, повідомив, що передавачі М1 фактично вже мовлять з меншою потужністю, ніж передбачено ліцензією: «Це передавачі, які купувалися у 2001-2002 роках, на яких не розраховували працювати 15 років, зважаючи на відкладення відключення аналогу. Просто фактично вони на цих потужностях і працюють. Ніхто не буде купувати нові передавачі заради півроку чи року роботи».

Також Нацрада замовляє перенесення частоти 100,1 МГц Radio1.ua (ТОВ «ТРК “Українське музичне мовлення”») у Волинській області із села Підгайці до міста Луцьк. Цю частоту нова радіостанція української музики Radio1.ua виграла на конкурсі в березні 2017 року.

Нагадаємо, у квітні 2016 року Нацрада дозволила телеканалу «1+1» зменшити у 2-5 разів потужність 14 передавачів і водночас збільшити потужність двох його передавачів. Наприклад, найпотужніші передавачі мережі УТ-2 в Києві та Полтавській області знизили потужність з 50 кВт до 25 кВт. У грудні 2016 року Нацрада дозволила «1+1» вимкнути 47 передавачів у маленьких населених пунктах і продовжила йому ліцензію на аналогове ефірне мовлення

Проте в лютому 2017 року Нацрада спонукала телеканали «UA: Перший» і ТЕТ повернути передбачені їхніми ліцензіями потужності аналогових передавачів у селі Василівка Херсонської області, де ці канали вже кілька років мовлять з удвічі меншою потужністю, унаслідок чого зменшилася територія покриття сигналом. І навесні телеканали відновили мовлення з більшою потужністю.

Наразі уряд переніс вимкнення аналогового ефірного телебачення на 31 березня 2018 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1574
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду