detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
30.11.2017 15:14
Нацрада замовляє в УДЦР зменшення потужності аналогових передавачів М1 у 14 великих містах
Нацрада замовляє в УДЦР зменшення потужності аналогових передавачів М1 у 14 великих містах
30 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила замовити в «Українського державного центру радіочастот» на прохання телеканалу М1 зменшення потужності його аналогових передавачів у 14 великих містах.

М1 хоче удвічі зменшити потужність 14 своїх передавачів із 48, з допомогою яких мовить в аналоговому ефірі. Мова йде про такі міста: Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Львів, Миколаїв, Харків, Хмельницький, Черкаси, Чернігів (зменшення з 1 кВт до 500 Вт), Кривий Ріг, Кропивницький, Рівне, Суми, Чернівці (зменшення з 500 Вт до 200 Вт).

На застереження члена Нацради Олега Черниша, що внаслідок цього зменшиться зона охоплення ефірним сигналом телеканалу М1, член Нацради Сергій Костинський сказав, що вона зменшиться непринципово і несуттєво. «Це аналогове телевізійне мовлення, і це не інформаційний канал», – додав він.

Член Нацради Валентин Коваль, який у минулому працював гендиректором М1, повідомив, що передавачі М1 фактично вже мовлять з меншою потужністю, ніж передбачено ліцензією: «Це передавачі, які купувалися у 2001-2002 роках, на яких не розраховували працювати 15 років, зважаючи на відкладення відключення аналогу. Просто фактично вони на цих потужностях і працюють. Ніхто не буде купувати нові передавачі заради півроку чи року роботи».

Також Нацрада замовляє перенесення частоти 100,1 МГц Radio1.ua (ТОВ «ТРК “Українське музичне мовлення”») у Волинській області із села Підгайці до міста Луцьк. Цю частоту нова радіостанція української музики Radio1.ua виграла на конкурсі в березні 2017 року.

Нагадаємо, у квітні 2016 року Нацрада дозволила телеканалу «1+1» зменшити у 2-5 разів потужність 14 передавачів і водночас збільшити потужність двох його передавачів. Наприклад, найпотужніші передавачі мережі УТ-2 в Києві та Полтавській області знизили потужність з 50 кВт до 25 кВт. У грудні 2016 року Нацрада дозволила «1+1» вимкнути 47 передавачів у маленьких населених пунктах і продовжила йому ліцензію на аналогове ефірне мовлення

Проте в лютому 2017 року Нацрада спонукала телеканали «UA: Перший» і ТЕТ повернути передбачені їхніми ліцензіями потужності аналогових передавачів у селі Василівка Херсонської області, де ці канали вже кілька років мовлять з удвічі меншою потужністю, унаслідок чого зменшилася територія покриття сигналом. І навесні телеканали відновили мовлення з більшою потужністю.

Наразі уряд переніс вимкнення аналогового ефірного телебачення на 31 березня 2018 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY