detector.media
10.10.2016 13:55
Сюмар працює над законопроектом про 75% української мови в телеефірі
Сюмар працює над законопроектом про 75% української мови в телеефірі
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар працює над законопроектами про 75% української мови в телеефірі, мовлення громад і базовим проектом закону «Про аудіовізуальні послуги». Про це вона повідомила під час чат-конференції на «Детекторі медіа».

Пані Сюмар уточнила, що законопроекти про українську мову в телеефірі та мовлення громад – це частини базового закону «Про аудіовізуальні послуги».

За словами депутатки, законопроект щодо 75% української мови в телеефірі передбачає мовну квоту для ведення програм на всіх, без винятку, телеканалах. «Про запровадження [квоти] поступове – дискутуємо», - додала пані Сюмар.

Також голова Комітету відповіла на запитання, яких ініціатив слід чекати від Комітету в питанні прозорості медіавласності: «У проекті закону про штрафи планується певне посилення відповідальності за непрозорість власності. Ми проаналізуємо практику виконання закону і тоді вже внесемо зміни».

Нагадаємо, 22 серпня в Києві під час зустрічі з представниками української діаспори Президент України Петро Порошенко заявив, що частка української мови на деяких телеканалах є надто низькою і повинна бути збільшена: «Тепер, користуючись нагодою, я хочу публічно переказати привіт власникам та топ-менеджерам деяких телевізійних каналів. Панове, частка української мови у вас неприпустимо мала. І, перш ніж проявити законодавчу ініціативу, пропоную ринку згадати і про совість, і про саморегуляцію».

6 вересня Петро Порошенко з трибуни Верховної Ради знову звернувся до власників і топ-менеджерів телевізійних каналів із закликом збільшити частку української мови в ефірі. У відповідь на звернення Президента України Вікторія Сюмар повідомила, що такий законопроект уже розробляється.

7 вересня пані Сюмар повідомила, що йдеться про обов'язкове ведення телевізійних новин українською мовою: «Ми вже підготували проект закону про новини українською мовою. Зараз дискутуємо з колегами: це має бути 100% чи 75% (новин) на українських телеканалах. Наступного тижня обговоримо в робочій групі та зареєструємо законопроект. Ми говоримо лише про новини, тому що інший контент у нас і так регулюється».

Нагадаємо, що 8 листопада набуде чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій», який передбачає квоту 60% ведення програм українською мовою на радіо.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY