Тетяна Пушнова – про закриття телемовлення Ukraine Today

Тетяна Пушнова – про закриття телемовлення Ukraine Today

29 Березня 2016
13889
29 Березня 2016
13:00

Тетяна Пушнова – про закриття телемовлення Ukraine Today

13889
З 1 квітня група «1+1 медіа» закриває телевізійну частину Ukraine Today та зосередиться на переформатуванні проекту для роботи лише в інтернеті. Про подробиці цих змін «Детектору медіа» ексклюзивно розказала генеральний продюсер Ukraine Today Тетяна Пушнова
Тетяна Пушнова – про закриття телемовлення Ukraine Today
Тетяна Пушнова – про закриття телемовлення Ukraine Today

– Тетяно, я була на вашій зустрічі зі ЗМІ наприкінці січня, де ви розповідали, що йдете з кабельних мереж та зосередитеся на IPTV. Зараз ви кажете, що йдете з ефіру. Тобто де ви залишитеся?

– У нас не буде сигналу на супутнику. Відповідно, не буде й розповсюдження в кабельних мережах і в IPTV. Ми вирішили повністю закрити телевізійну частину нашої діяльності й зосередитися на її інтернет-складовій.

– Тобто ви розповсюджуватимете контент Ukraine Today на сайті проекту, в YouTube?..

– Ми будемо скрізь, де лише можна, але тільки в інтернеті. Також ми розглядаємо можливість залишити невеликий англомовний дайджест на 1+1 International.

– Чи правильно я розумію, що скорочення діяльності Ukraine Today викликане скороченням фінансування?

– Я б не пояснювала це скороченням фінансування. В нас була велика дискусія з приводу оцінки ефективності телевізійного мовлення UkraineToday. З самого початку це був великий соціальний проект нашої медіагрупи. Проте ми розуміємо, що подальший розвиток вимагає значно більших інвестицій. Протягом 1,5 року ми мовили на досить широку аудиторію (обсяг дистрибуції телеканалу Ukraine Today за підсумками 2015 року перевищив 17 млн домогосподарств у Європі та США при середній ціні 1 цент за абонента. – ДМ), змогли її фізично покрити. Але при цьому отримували дуже мало зворотного зв’язку і розуміння, скільки людей нас дивляться, хто вони, чому це роблять, що хочуть дивитися, що не хочуть і як їм зручніше це робити.

Якщо в Україні всі телевізійники завдяки панелі Nielsen мають можливість отримувати таку інформацію фактично в режимі реального часу, то в нас такої можливості не було. Я думаю, що її немає в жодного міжнародного проекту, подібного нашому. Можливо, вона є у великих міжнародних телеканалів на кшталт CNN та BBC, які можуть собі дозволити робити дослідження в кожній національній панелі. Ми ж, на жаль, цього не можемо. Тому ми вирішили скоротити ту частину, яка, на наш погляд, є найбільш витратною – це розповсюдження сигналу. І зосередитися на тому, що дає нам можливість чітко розуміти ефективність своєї роботи – тобто на інтернеті.

– Чи вплинув на ваше рішення запуск державного каналу іномовлення?

– Звісно, ми прекрасно розуміємо, що два таких гравці не мають між собою конкурувати. Ukraine Today запускався як певна альтернатива неіснуючому на той момент державному іномовленню. Сьогодні в держави є можливість мовити закордон – отже, ми вважаємо, що виконали свою місію. Ми передаємо UATV всі віртуальні важелі, які в нас є на ринку, і не створюватимемо йому конкуренції.

– Коли ви в 2014 році запускали Ukraine Today, чи було у вас сподівання, що держава не почне дублювати ці функції і ви будете єдиним гравцем на цьому ринку?

– Ми взагалі про це не думали. «Гравець – не гравець», «конкурувати – не конкурувати»: в наших розмовах цього не було. Ми хотіли допомогти нашій державі, яка опинилася в епіцентрі пекла, дати їй можливість бути почутою. Весь час думали, як це краще зробити. І коли нам сказали, що у держави є плани на іномовлення, ми відповіли, що допоможемо: поділимося досвідом та охоче обєднаємо зусилля. Ми мали кілька зустрічей і з членами Нацради, і з міністром інформаційної політики та його заступниками, але зрештою далі цих кількох зустрічей з їхнього боку справа не пішла.

– Яким був бюджет Ukraine Today та наскільки він зараз скоротився?

– Бюджет завжди був невеликий. Але діджитал дозволяє робити його ще меншим. У 2014 році ми стартували з учетверо більшим бюджетом, ніж він є зараз.

– Як сильно скоротиться ваш штат?

– Ми зараз ведемо перемовини стосовно цього. Звичайно, він скоротиться в частині теленовин та обслуговування телевізійного ринку. Насправді, на телеканалі працює небагато людей, тому що ми розкидали наші потужності по всій групі. І ми цінуємо їхній досвід. Він унікальний для нашої країни, і ми не хочемо його втрачати. Безперечно, ми будемо робити так, щоб вони залишалися працювати в групі.

– Скільки у вас зараз людей і скільки має лишитися?

– Зараз це близько 30 людей. Саме для них ми будемо шукати місце всередині групи, тому що вони позбудуться можливості працювати на телеканалі Ukraine Today. Насправді, я сподіваюся, що всі вони залишаться на місці. Ми будемо автоматизувати сайт, збільшуватимемо його штат, і досвід тих, хто працював у телевізійному продакшені, теж важливий.

– Ви довгий час суміщали посади генерального продюсера і шеф-редактора каналу. У січні шеф-редактором Ukraine Today призначили Юлію Соцьку. Чи залишиться вона?

– Так, вона залишиться: сподіваюся, що вона погодиться працювати над проектом в його новому вигляді. Вона неймовірний професіонал, унікальний для нашого ринку, тому що в неї є міжнародний досвід. Підкреслюю: міжнародний, а не російський. Крім того, в неї досвід не пострадянського керівництва, вона зовсім інакше розуміє взаємодію між людьми. Я сподіваюся, що ми продовжимо з нею співпрацю на позиції керівника проекту.

– А ви й надалі опікуватиметеся Ukraine Today? Як буде називатися ваша посада?

– Посади генерального продюсера вже не буде, тому моя посада по суті ніяк не буде називатися. Але я буду опікуватися цим проектом до того моменту, поки не зрозумію, що ми його вдало перезапустили. А потім подивимося: буду опановувати нові проекти.

– Як працюватиме редакція після перезапуску? Який у проекту буде контент, яка аудиторія?

– Аудиторія залишається, контент теж. Стрічка УНІАН має англомовні новини, які ми будемо активно використовувати. Тому, на мою думку, сайт Ukraine Today необхідно переформатувати з новинного в майданчик для експертизи про цей регіон (мова йде не лише про Україну, а й про Польщу та весь Балто-Чорноморський регіон). Тобто наповнити його експертними думками, різного роду дискусіями, інтерв’ю, оцінками.

– Я пам’ятаю, що для створення програми Business Insight ви залучили від Єврокомісії грантові кошти. Якою буде її доля?

– Ми їх ще не залучили. Це не грант, а тендер, і ми зараз його оформлюємо. Це тендер на програму про бізнес для каналу «2+2», ТСН та «Грошей» на «1+1», додатком до якої йшов її англомовний варіант. Думаю, що англомовну програму ми залишимо – принаймні, так ми чіткіше розумітимемо, хто нас дивиться і на яких темах в цій програмі необхідно звертати увагу.

– Чи буде тепер активніше розвиватися 1+1 International?

– 1+1 International і так активно розвивається. Буквально нещодавно канал увійшов у мережу в Канаді. Він не змінює своєї стратегії. Сигнал буде доступний за підпискою: так було завжди і це не зазнає змін.

– За чим ви шкодуєте? Чого не встигли зробити?

– На жаль, ми не встигли вийти в Канаду – мені дуже цього хотілося і це мав бути наш наступний крок. Ще я шкодую, що ми не встигли зайти до Берліна. Ми покрили 7 млн абонентів в Німеччині, але це покриття не давало можливості дивитися наш канал у німецькій столиці. Ми вели перемовини з кількома компаніями, вже наближалися до цього. А так, у принципі, я оцінюю свою роботу в телевізійній частині досить високо.

– За вашими прогнозами, чи матиме зрештою Україна хороше іномовлення?

– Я думаю, державне іномовлення – живе й дихає. Зараз UATV мусить зосередитися над роботою з контентом. З того моменту, як вони запустилися минулого року, і дотепер він не змінився. І це неправильно. Каналу необхідно максимально швидко переорієнтуватися на якісні новини з України. І це не мусять бути новини лише про Адміністрацію Президента чи Кабінет Міністрів.

Можливо, UATV варто залучити до себе хоча б якусь частину з «Громадського International», яке робить продукт непоганої якості. Можна домовитися про співпрацю і ставити їхні програми до себе в ефір. Також державному іномовленню варто співпрацювати в цілому з «Громадським телебаченням», бо там є дуже хороші фахівці.

– Ви не перша, хто радить «Громадському» працювати як продакшен для UATV чи «UA: Першого». Але, за виключенням окремих проектів, так чомусь не виходить.

– Я вам скажу, як я бачу цю історію. З одного боку, в «Громадського» в продакшені є певні нюанси, але вони цілком нормальні для проекту, який знаходиться на етапі становлення та розвитку. З іншого боку, в UATV та «UA: Першого» існують побоювання щодо таких структур, як «Громадське», адже їхній контент не буде залежати від цих мовників. А державне телебачення до такого не звикло. Тому вони й не йдуть на співпрацю.

Фото надане Тетяною Пушновою

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13889
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду