Дружина полоненого журналіста Єгора Воробйова занепокоєна бездіяльністю МВС і СБУ щодо звільнення її чоловіка

Дружина полоненого журналіста Єгора Воробйова занепокоєна бездіяльністю МВС і СБУ щодо звільнення її чоловіка

10 Вересня 2014
4955
10 Вересня 2014
18:14

Дружина полоненого журналіста Єгора Воробйова занепокоєна бездіяльністю МВС і СБУ щодо звільнення її чоловіка

4955
Дружина полоненого журналіста Єгора Воробйова занепокоєна бездіяльністю МВС і СБУ щодо звільнення її чоловіка
Дружина полоненого журналіста Єгора Воробйова занепокоєна бездіяльністю МВС і СБУ щодо звільнення її чоловіка

Редактор програми «Народна прокуратура» телеканалу «112 Україна» Олена Солодовнікова висловила стурбованість бездіяльністю офіційних структур, зокрема, МВС та СБУ, які, на її думку, не докладають достатніх зусиль для звільнення полонених, у тому числі, і її чоловіка, журналіста каналу «Еспресо ТV» Єгора Воробйова, захопленого російськими військовими під Іловайськом (Донецька область). Про це вона повідомила в коментарі «Детектор медіа».

 

Олена Солодовнікова розповіла, що Єгор Воробйов досі знаходиться в полоні невідомих осіб. Останній раз вона спілкувалася із чоловіком 6 вересня. «Він сказав, що живий. Голос був наляканий, і було очевидно, що він не міг казати, що з ним відбувається насправді, як з ним поводяться», - сказала журналістка.

 

За словами пані Солодовнікової, з моменту зникнення Єгора Воробйова його родичі та колеги зверталися практично до всіх силових і відомчих структур. «Мати Єгора особисто спілкувалася з головою СБУ Валентином Наливайченком на зустрічі, організованій у рамках піару його центру зі звільнення полонених. Розмова не принесла жодних конкретних результатів. Він дав зрозуміти, що доля конкретного журналіста його не хвилює», - вважає Олена Солодовнікова.

 

«Навіть у Центрі Рубана Єгор числиться як зниклий, місцезнаходження якого невідомо. Складається враження, що українська сторона не докладає жодних зусиль для звільнення своїх громадян. У МВС та СБУ заявляють, що не вживають екстрених заходів щодо звільнення журналістів, а займаються їх пошуком на рівні з військовополоненими. Фактично, таким чином Єгора ставлять в один ряд з військовополоненими, хоча він ніколи не брав до рук зброї - він журналіст, який працював у зоні АТО», - повідомила пані Солодовнікова.

 

Вона наголосила, що всі перемовини з людьми, які утримують Єгора Воробйова, відбувалися за особистої ініціативи її та людей, які за власним бажанням сприяють звільненню журналіста. «Це керівники медіапродакшнів та каналів, за це я хочу їм щиро подякувати. Це не просто телепродюсери, це люди з великої літери. Тільки на них у мене є надія», - повідомила дружина журналіста.

 

За словами Олени Солодовнікової, про те, хто утримує Єгора Воробйова, достеменно невідомо. «Знаю, що коли його затримували разом із Тарасом Чканом і Ростиславом Шапошніковим, це робили російські військові. Так само мені невідомо, чому вони вирішили продовжувати утримувати саме Єгора, коли приймали рішення відпустити хлопців. Припускаю лише, що це могло статися тому, що з самого початку Єгор був єдиним з них трьох, хто представився журналістом. Адже Ростислав сказав, що він водій авто, він був за кермом машини, якою вони пересувалися в зоні АТО, Тарас Чкан - зрозуміло, оператор», - розповіла вона.

 

Нагадаємо, 25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов, оператор «Еспресо TV» Тарас Чкан і журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 28 серпня вони підготували черговий репортаж для «Еспресо TV» про бойові дії в зоні АТО.

 

30 серпня редакція каналу «Еспресо TV» звернулась до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, які з 25 серпня перебували в оточенні в Іловайську (Донецька область).

 

Того ж дня дружина Єгора Воробйова, редактор телеканалу «112 Україна» Олена Солодовнікова від імені рідних, близьких і друзів Єгора Воробйова, Тараса Чкана і Ростислава Шапошнікова розповсюдила заяву з вимогою до уряду України врятувати журналістів будь-яким можливим способом.

 

1 вересня Олена Солодовнікова у своєму Facebook повідомила, що її чоловік потрапив у полон до російських військових, що пізніше також підтвердив один із засновників «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький.

 

2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV» Тараса Чкана. Це сталося ще 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими, які підозрювали, що журналісти є диверсантами-коригувальниками вогню та навідниками.

 

Наразі Тарас Чкан і Ростислав Шапошніков знаходяться у безпеці у Києві. А Єгор Воробйов з невідомих причин залишився в полоні.

 

Під час ефіру на «Еспресо TV» начальник управління інформбезпеки Нацгвардії Юрій Стець, зазначив, що звільнення кореспондента каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова є для нього першочерговим завданням.

 

Як повідомив засновник «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький у своєму профілі у Facebook, працівники телеканалу не піддають справу розголосу, оскільки активно працюють над звільненням Єгора Воробйова. «Ми зверталися по допомогу до Президента, МО, СБУ та МВС. Поки що з офіційних структур намагається допомагати лише МВС», - зазначив пан Княжицький.

 

Станом на сьогодні, 10 вересня, журналіст Єгор Воробйов перебуває у полоні протягом 10 днів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4955
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дима
3512 дн. тому
Так вроде ж перемирие!?может хватит людей в плен брать?
Наталі
3513 дн. тому
Бажаю щоб все обійшлося добре!а співробітникам 112 велике Дякую!
Николай
3513 дн. тому
а как по мне, так молодцы ребята на 112, что не бросают в беде и конкурентов!как говорится "Респект и Уважуха"
Валик
3514 дн. тому
Как всегда шумиха неясна...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду