Журналіст Ростислав Шапошніков розповів про російський полон під Іловайськом (ВІДЕО)

Журналіст Ростислав Шапошніков розповів про російський полон під Іловайськом (ВІДЕО)

5 Вересня 2014
6953

Журналіст Ростислав Шапошніков розповів про російський полон під Іловайськом (ВІДЕО)

6953
Журналіст Ростислав Шапошніков розповів про російський полон під Іловайськом (ВІДЕО)
Журналіст Ростислав Шапошніков розповів про російський полон під Іловайськом (ВІДЕО)

Керівник проекту «Дорожній контроль» Ростислав Шапошніков, який перебував в заручниках разом із оператором Тарасом Чканом і журналістом телеканалу «Еспресо TV»  Єгором Воробйовим, розповів про подробиці їх захоплення під час прориву з оточення з-під Іловайську (Донецька область). Про це повідомляє «Еспресо TV».

 

За словами Ростислава Шапошнікова, під час перестрілки добровольчі батальйони прийняли рішення їхати в посадку і сховатися, аби перечекати вогонь.

 

«Ми загнали машини в дерева, там кукурудза, соняшники, вибігли, залягли близько 10-ї ранку, а  встали в 10.00 ввечері. Весь цей час літали міни і було бомбування.  Потім ми вирішили рухатися вперед. Дистанція була п'ять метрів один за одним. Коли пішов солдат переді мною, зліва загорівся якийсь ліхтар ворожої техніки, він випустив сигнальні ракети. Потім ми почали рух вперед і загубилися, солдати пропали, було дуже темно. Завернули в посадку і лягли переночувати. Вранці ми вирішили рухатися вперед, я знайшов сигнал, подзвонив до Києва, з'явилася інформація, що нібито можна виходити. Тоді ми повернулися до нашої машини, взяли бронеавтомобіль, в якому їхали разом з нашими бійцями. Проїхали 300-400 метрів по полю і «вперлися» в блокпост російських військових. Вони нас там і заарештували», - розказав пан Шапошніков.

 

За його словами, журналістів оточили 15 військових. «Ми показали журналістські посвідчення, але погано, що вони знайшли в нашій машині пару гранат і карту з їхніми позиціями, які ми не встигли викинути», - повідомив він. 

 

Після цього журналістів відвели на допит, нагодували та залишили ночувати в автівці. За словами Ростислава Шапошнікова, затримувані не приховували свого російського походження. «Їх видавав акцент. До того ж, вони вели себе гідно, в їхній поведінці не було ознак бойовика чи найманця. Вони не приховували, що з Росії і говорили, що тут вони "з миротворчою місією і скоро Путін введе війська, і війна закінчиться"», - наголосив журналіст.

 

«Вони переписали наші прізвища, доповіли керівництву, я так зрозумів. Вся поведінка говорила про те, що нас відпустять. Приїхала машина і нас помістили в КрАЗ разом із полоненими військовими - людей 15-20. По дорозі нам зав'язали руки й очі і повезли в невідомому напрямку. Думав - везуть до Росії. За 30-40 хвилин до зупинки і передачі військовополонених, було названо прізвище «Воробйов, на вихід». І ми продовжили рух. Я зрозумів, що його забрали», - розказав Ростислав Шапошніков.

 

За припущенням журналіста, причиною цього було те, що з самого початку Єгор Воробйов представлявся перед російськими військовими як старший групи, оскільки був за завданням редакції. 

 

 

Нагадаємо, 2 вересня, журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков повідомив, що він разом із оператором Тарасом Чканом і журналістом телеканалу «Еспресо TV»  Єгором Воробйовим були захоплені російськими військовими, які підозрювали, що журналісти є диверсантами-коригувальниками вогню та навідниками. Військові РФ відпустили двох українських журналістів, Єгор Воробйов залишився в полоні. Наразі Тарас Чкан і Ростислав Шапошніков знаходяться у безпеці у Києві.

 

Того ж дня журналіст «Еспресо TV» Артем Шевченко оприлюднив у своєму Facebook відео прориву командира батальйону «Дніпро-1» Юрія Берези та інших бійців з оточення під Іловайськом, відзняте оператором «Еспресо TV» Тарасом Чканом, який разом із кореспондентом «Еспресо TV» Єгором Воробйовим і журналістом «Дорожнього контролю» Ростиславом Шапошніковим пересувався разом з військовими. Ці та інші ексклюзивні зйомки із зони АТО були показані в ефірі «Еспресо ТV» в рамках програми «Хроніки війни з Артемом Шевченком».

 

Під час ефіру на «Еспресо TV» начальник управління інформбезпеки Нацгвардії Юрій Стець, зазначив, що звільнення кореспондента каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова є для нього першочерговим завданням.

 

Як повідомив засновник «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький у своєму профілі в Facebook, працівники телеканалу не піддають справу розголосу, оскільки активно працюють над звільненням Єгора Воробйова. «Ми зверталися по допомогу до Президента, МО, СБУ та МВС. Поки що з офіційних структур намагається допомагати лише МВС», - зазначив пан Княжицький.

 

Нагадаємо, 1 вересня дружина Єгора Воробйова, журналістка Олена Солодовнікова у своєму Facebook повідомила, що її чоловік потрапив у полон до російських військових, що пізніше також підтвердив Микола Княжицький.

 

Раніше Олена Солодовнікова від імені рідних, близьких та друзів журналістів каналу «Еспресо TV» Єгора Воробйова, Тараса Чкана і журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова розповсюдила заяву, у якій вимагалось від уряду України врятувати журналістів будь-яким можливим способом.

 

30 серпня редакція каналу «Еспресо TV» звернулась до Президента України Петра Порошенка, міністра оборони Валерія Гелетея, глави СБУ Валентина Наливайченка та очільника МВС Арсена Авакова з вимогою вжити заходів для порятунку трьох журналістів, що з 25 серпня перебували в оточенні в Іловайську (Донецька область).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6953
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду