УНІАН переміщує в новий підрозділ редакторів сайту, які заявляли про цензуру. Вони вважають це помстою

УНІАН переміщує в новий підрозділ редакторів сайту, які заявляли про цензуру. Вони вважають це помстою

28 Серпня 2013
6462

УНІАН переміщує в новий підрозділ редакторів сайту, які заявляли про цензуру. Вони вважають це помстою

6462
Гендиректор УНІАН заперечує політичний чи якийсь інший підтекст і називає це внутрішніми справами компанії
УНІАН переміщує в новий підрозділ редакторів сайту, які заявляли про цензуру. Вони вважають це помстою
УНІАН переміщує в новий підрозділ редакторів сайту, які заявляли про цензуру. Вони вважають це помстою

Сьогодні, 28 серпня, п'ятьом співробітникам інформаційного агентства УНІАН оголосили про їхнє переміщення до новоствореного відділу телевізійного моніторингу. Цю інформацію, поширену у Facebook виконавчим директором Інституту масової інформації Оксаною Романюк, «Детектор медіа» підтвердила старший редактор сайту УНІАН Любов Жаловага.

 

«Сьогодні вранці нам заблокували доступ до робочих місць: ми виявили, що адмінку заблоковано паролем. Нас зібрали у кімнаті для переговорів для оголошення наказу про переміщення. Ми попросили часу на те, щоб порадитися з юристом, але нам відмовили. Керівництво сказало, що ми маємо негайно підписати, що ознайомлені з наказом, а якщо нам потрібні консультації юристів - консультуватися телефоном, не виходячи з кімнати. Запросили понятих - головного бухгалтера, завкадрами, і сам Вадим Осадчий (генеральний директор. - ТК) був присутній», - розповіла Любов Жаловага.

 

У наказі йдеться про переміщення чотирьох редакторів сайту УНІАН, які взимку заявили про цензуру в УНІАН: Любові Жаловаги, Валентини Романенко, Романа Романюка та Олександра Волинського (одна із підписантів заяви за цей час звільнилася, ще одна пішла в декретну відпуску), а також завідувача відділу економіки УНІАН Тетяни Майданович.

 

Також у списку в охорони уніанівці побачили ще прізвище власкора УНІАН у Брюсселі Сергія Воропаєва. Але генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий у коментарі «Детектор медіа» заперечив переміщення пана Воропаєва та уточнив, що кадрові зміни стосуються лише п'яти співробітників.

 

Переміщення співробітників, відповідно до наказу, відбувається зі збереженням посад і окладу. Кадрові зміни пояснюються «необхідністю зміни структурного підпорядкування працівників у цілях підвищення ефективності роботи». Новий відділ розташовується за адресою вул. Магнітогорська, 1 - далеко від двох інших офісів УНІАН.

 

Співробітники УНІАН після кількагодинних консультацій з юристами підписали наказ, але з особливою думкою, повідомила пані Жаловага. «Ми вважаємо це порушенням пункту 2.16 колективного договору. Адже переміщення є законним тоді, коли змінюється організація виробництва на сайті. Але організація виробництва не змінилася. На сайті залишаються працювати четверо співробітників, найнятих після цензурного скандалу», - повідомила вона. Уніанівці планують радитися з профспілкою, як чинити далі.

 

Уніанівці підготували заяву, яку мають намір оприлюднити найближчим часом. «Ми вважаємо це помстою за цензурний "ведмежий" скандал, переслідуванням за громадянську позицію та бажанням керівництва відсторонити нас від формування контенту на сайті. Про те, що доцільність нового підрозділу є фіктивною, свідчить те, що в УНІАН уже більше 10 років є відділ моніторингу, а тепер створюється новий, підпорядкований безпосередньо Осадчому», - заявила пані Жаловага.

 

Гендиректор УНІАН Вадим Осадчий у коментарі «Детектор медіа» заявив, що «це виключно внутрішнє рішення компанії», яке не потребує коментарів. Він підтвердив, що переміщення стосується п'яти співробітників у новостворений відділ моніторингу, який підпорядковуватиметься безпосередньо гендиректору, а завідувачем буде Тетяна Майданович. «Вони підписали наказ з окремою думкою - це їхнє право. Тут немає жодного політичного чи якогось іншого підтексту. Коментувати чиїсь чутки чи домисли я не хочу», - наголосив він.

 

Незалежна медіа-профспілка України одразу відреагувала на наказ керівництва УНІАН. Профспілка заявила, що, «ці дії є відвертою розправою з тим, хто мав мужність відстоювати свої трудові права».

 

«Такий крок брутально порушує 32 і 33 статті Кодексу законів про працю. Зненацька, без жодного попередження, всупереч закону, для шістьох працівників УНІАН було істотно змінено умови праці - з творчих працівників їх перетворили на технічних. Підстав для їхнього переведення з одного місця роботи на інше нема жодних, оскільки не відбулося реорганізації сайту УНІАН, який обслуговують вищезгадані працівники. УНІАН має можливості набрати нових технічних співробітників, не порушуючи прав журналістів агентства», - йдеться в заяві НМПУ.

 

Медіа-профспілка вважає, що кінцевою метою є «перетворення агентства на бойовий листок, який буде обслуговувати одну політичну силу» і що керівництво УНІАН на чолі з Вадимом Осадчим «нищить репутацію одного з найстаріших інформаційних агентств країни». А головну відповідальність у ситуації, що склалася, НМПУ покладає на керівника групи «1+1 медіа» Олександра Ткаченка.

 

Відтак, НМПУ закликала власника «1+1 медіа» Ігоря Коломойського «зупинити ці свавільні дії своїх підлеглих. Адже вони неодмінно позначаться на його репутації, дадуть підстави вважати його одним із тих, хто бореться зі свободою слова в Україні».

 

Нагадаємо, 11 лютого ВО «Батьківщина» заявила, що сайт УНІАН розмістив сфальсифіковані заяви народних депутатів Олександри Кужель і Сергія Власенка. Новини вийшли лише на сайті, а в стрічці новин інформаційної агенції, які отримують інші медіа за передплатою, їх не було.

 

Шестеро редакторів сайту УНІАН зробили спільну заяву: сфальшовані коментарі - це джинса, і відповідальність за це мають нести гендиректор агентства і шеф-редактор.

 

Також Незалежна медіапрофспілка України у зв'язку з цими подіями заявила, що призначене кілька місяців тому керівництво інформаційного агентства УНІАН, має піти у відставку.

 

Колектив УНІАН згодом оприлюднив звернення до основного акціонера Ігоря Коломойського, голови Національної спілки журналістів України Олега Наливайка та керівника групи «1+1» Олександра Ткаченка, у якому, зокрема, закликав з метою зберегти репутацію УНІАН відкликати призначений на початку 2012 року менеджмент.

 

Бойкот новинам інформаційного агентства УНІАН оголосили «Дзеркало тижня», «Українська правда» і ТВі.

 

19 лютого в УНІАН відбулися збори трудового колективу за участі представників власників агентства та керівників. Сторони висловили свої позиції і своє бачення ситуації, що склалася в агентстві, після чого було вирішено взяти перерву для напрацювання та обговорення рішення. За 30 днів запланували проведення зборів засновників.

 

Зрештою, колектив УНІАН, керівництво та основний власник інформаційного агентства повідомили, що домовилися про шляхи вирішення проблем.

 

1 серпня було оголошено, що профспілковий осередок Незалежної медіапрофспілки України в УНІАН та адміністрація інформаційного агентства підписали колективний договір.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6462
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду