Європарламент закликав Росію звільнити Кохвера, Савченко, Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)

Європарламент закликав Росію звільнити Кохвера, Савченко, Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)

10 Вересня 2015
1425
10 Вересня 2015
14:45

Європарламент закликав Росію звільнити Кохвера, Савченко, Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)

1425
Європарламент закликав Росію звільнити Кохвера, Савченко, Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)
Європарламент закликав Росію звільнити Кохвера, Савченко, Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію щодо Росії у справах естонського офіцера Естона Кохвера і українських громадян Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Надії Савченко та інших українських в'язнів в РФ. Сайт Європарламенту повідомляє, що за резолюцію проголосували 378 депутатів, проти - 111, утрималися - 138, повідомляє, пише «Українська правда».

 

«Депутати Європарламенту закликають РФ звільнити Естона Кохвера, Олег Сенцова і Олександра Кольченка і гарантувати їх безпечне повернення до Естонії та України відповідно. Вони також вимагають звільнення всіх незаконно затриманих українських громадян, у тому числі Надії Савченко, відповідно до узгодженого пакету заходів із реалізації мінських угод», - йдеться у повідомленні.

 

Парламент «рішуче засуджує кричуще порушення територіальної цілісності України та Естонії шляхом незаконного викрадення громадян обох країн, для того, щоб потім пред'явити їм звинувачення в російському суді».

 

Євродепутати підкреслюють, що російські суди не компетентні судити діяння, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії.

 

Депутати Європарламенту закликають президента Європейської ради та Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки «розробити всеосяжну політичну стратегію, яка дозволила б ЄС перехопити ініціативу і вести більш чітку політику щодо Росії».

 

Вони просять Раду ЄС про «створення єдиного списку чиновників,відповідальних за викрадення, незаконне затримання та засудження Кохвера, Савченко, Сенцова і Кольченка, і впровадити в масштабах ЄС заборону на видачу віз цим чиновникам і заморозити їхні фінансові активи, які вони або їх найближчі родичі можуть мати в ЄС».

 

Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення резолюції Європарламентом щодо негайного звільнення Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Про це глава держави написав у своєму Тwitter. «Вітаю ухвалення Європарламентом резолюції щодо негайного звільнення Олега Сенцова та Олександра Кольченка», - написав Петро Порошенко.

 

Раніше президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що український режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко, льотчиця Надія Савченко та естонський офіцер Естон Кохвер, які незаконно утримуються в РФ, є символами цинізму російської політики.

 

Як писала «Детектор медіа», 25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

 

Захист режисера оскаржив вирок суду за сфабрикованою справою. Крім того, захист Олега Сенцова позивається до російських ЗМІ, які назвали режисера терористом одразу після затримання.

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем'є-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії. Міністерство культури України висловило рішучий протест проти рішення російського суду.

 

Згодом Арсеній Яценюк повідомив, що Україна підготувала четвертий позов проти Росії у Європейський суд з прав людини за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що з європейськими та американськими колегами готується список «Сенцова-Савченко».  До переліку, подібного до «списку Магнітського», повинні увійти особи РФ, причетні до сфабрикованих звинувачень проти українських громадян Олега Сенцова, Надії Савченко та інших, утримуваних в Росії українців, які стали політв'язнями путінського режиму.

 

Днями  Міністри закордонних справ північних і балтійських країн на зустрічі у Копенгагені вісімки Norden-2015 закликали звільнити незаконно викрадених і ув'язнених громадян Естонії та України. Про це йдеться у спільній заяві Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Ісландії, Естонії, Литви та Латвії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1425
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду