Українська влада заявляє, що буде боротися за звільнення Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)

Українська влада заявляє, що буде боротися за звільнення Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)

25 Серпня 2015
3387
25 Серпня 2015
19:23

Українська влада заявляє, що буде боротися за звільнення Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)

3387
Українська влада заявляє, що буде боротися за звільнення Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)
Українська влада заявляє, що буде боротися за звільнення Сенцова і Кольченка (ОНОВЛЕНО)

Президент України Петро Порошенко заявив, що вважає влаштований російською владою суд над українським режисером Олегом Сенцовим нелегітимним і сподівається на допомогу світової спільноти у визволенні українського громадянина. Про це глава держави сказав на зустрічі з журналістами в Одесі, повідомляє  «Укрінформ».

 

«Імплементація Мінських домовленостей полягає і в тому, щоб сторони звільнили заручників. До їх числа відносяться Надія Савченко та Олег Сенцов. Ми вважаємо цей суд несправедливим. Ми вважаємо цей суд нелегітимним. Ні Надія, ні Олег не скоювали жодних злочинів. Цей абсолютно жахливий вирок є лише підтвердженням упередженості. Це яскрава демонстрація того, що може чекати українців у російських судах. Я впевнений, що ефективні дії світового співтовариства дозволять звільнити Сенцова», - сказав Президент України.

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман назвав вирок російського суду українцям Олегу Сенцову і Олександру Кольченку політично мотивованим і запевнив, що Україна боротиметься за звільнення кожного свого політичного в'язня. Про це він написав у своєму Facebook.

 

«Вирок нашим землякам Олегу Сенцову та Олександру Кольченку - це вирок здоровому глузду. Очевидно, що рішення російського суду є політично вмотивованим. Справа, за якою судять наших громадян, не витримує жодної критики, про що неодноразово зауважували міжнародні правозахисні організації. Її головна мета - залякати українських активістів у Криму і змусити їх припинити свою діяльність», - заявив Володимир Гройсман.

 

Голова парламенту також висловив своє захоплення мужньою поведінкою українців на суді,  подякував їм за принципову позицію і пообіцяв боротися за їх визволення. «Я захоплююся мужньою поведінкою своїх співгромадян на цьому судилищі. Дякую Олегу та Олександру за принципову позицію. І хочу підкреслити, Україна боротиметься за кожного свого політичного полоненого і не заспокоїться допоки не буде визволено останнього з них», - заявив голова Верховної Ради.

 

Прем'є-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв, що Україна не залишить засуджених Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політв'язнів.

 

«Кремль продовжує бити рекорди ницості, страху за скоєне і підлості. Його господарі мавпують сталінські процеси над "ворогами народу" 1930-х. Забуваючи, що організатори тих процесів погано cкінчили. Олег Сенцов і Олександр Кольченко, які зустріли садистські вироки Гімном України, - справжні герої. Україна і світ ніколи не залишать їх і інших заручників нинішнього російського режиму. На Батьківщину повернуться і вони, і весь Крим», - написав Арсеній Яценюк у Facebook.

 

У свою чергу заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлисеєв заявив, що судовий вирок українському режисерові Олегу Сенцову є абсолютно неприйнятним, тому Україна очікує щодо цього на потужну реакцію міжнародної спільноти.

 

«Позиція Президента щодо цього досить жорстка і безкомпромісна. Те, що відбулося, є неприйнятним, особливо в цивілізованому світі, і ми готувалися до цього вердикту: вчора це було детально обговорено нашими партнерами. Ми очікуємо на досить потужну реакцію міжнародної спільноти з цього приводу», - цитує пана Єлисеєва «Укрінформ».

 

При цьому Костянтин Єлісєєв запевнив, що Україна теж здійснюватиме певні заходи щодо оскарження судового вироку, однак, які саме, представник АП не уточнив.

 

Раніше, дізнавшись про рішення російського суду у справі Олега Сенцова, Петро Порошенко написав у своєму Facebook: «Згоден зі словами Олега Сенцова - суд окупантів не може бути справедливим за визначенням. Тримайся, Олеже. Прийде час, і ті, хто організував над тобою судилище, самі опиняться на лаві підсудних!».

 

Нагадаємо, 25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму.  Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Після оголошення вироку та запитання судді про те, чи він зрозумілий обвинувачуваним, Олег Сенцов та Олександр Кольченко почали співати гімн України.

 

Раніше на дебатах російський прокурор заявив, що вимагає 23 роки суворого режиму для українського кінорежисера Олега Сенцова за звинуваченням в тероризмі. «На підставі частини третьої статті 69 остаточне покарання за сукупністю злочинів призначити Сенцову шляхом часткового складання покарань у вигляді позбавлення волі на строк 20 років у виправній колонії суворого режиму», - сказав суддя.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  - відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

Раніше суд відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму.

 

31 липня засуджений у Росії до 7-річного ув'язнення свідок Геннадій Афанасьєв відмовився від попередніх свідчень. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур. 

 

За версією російського слідства, Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

З закликом звільнити Олега Сенцова виступили європейські, російські та українські кінематографісти.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3387
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду