Мінкульт обіцяє винести на розгляд уряду законопроект про підтримку кінематографії – Яценюк уже думає про зміни до бюджету

Мінкульт обіцяє винести на розгляд уряду законопроект про підтримку кінематографії – Яценюк уже думає про зміни до бюджету

30 Серпня 2015
2818

Мінкульт обіцяє винести на розгляд уряду законопроект про підтримку кінематографії – Яценюк уже думає про зміни до бюджету

2818
Мінкульт обіцяє винести на розгляд уряду законопроект про підтримку кінематографії – Яценюк уже думає про зміни до бюджету
Мінкульт обіцяє винести на розгляд уряду законопроект про підтримку кінематографії – Яценюк уже думає про зміни до бюджету

Міністерство культури зосередило свої зусилля на семи напрямках роботи. Це розробка Довгострокової стратегії реформування української культури, законів про державну підтримку української кінематографії, про охорону культурної спадщини, про охорону нематеріальної культурної спадщини і про конкурси і контракти в культурі, розробка проекту Українського інституту та участь у програмі Сreative Europe. Про це відзвітував віце-прем'єр-міністр України - міністр культури В'ячеслав Кириленко на засіданні Кабінету Міністрів України 28 серпня.

 

За його словами, Довгострокова стратегія реформування української культури у травні була презентована громадськості та пройшла кількаразове обговорення (тоді Експерти групи «Культура» Реанімаційного пакету реформ назвали стратегію «імітацією»). «Працюємо над тим, щоб був один продукт, спільний для уряду, влади всіх гілок і всіх напрямків громадської активності. Найближче обговорення - 4 вересня на Конгресі культури східного партнерства у Львові», - повідомив пан Кириленко.

 

Законопроект про охорону культурної спадщини, зі слів віце-прем'єра, готовий на 80%, у вересні планується внести його на розгляд уряду. «Він передбачає децентралізацію, дерегуляцію, додаткове посилення охорони пам'яток ЮНЕСКО, заборону візуальної реклами на пам'ятках і в охоронюваних зонах», - зазначив пан Кириленко.

 

Законопроект про державну підтримку кінематографії, зауважив він, готовий повністю. «Будемо виносити на уряд з тим, щоб уряд приймав рішення, вносимо чи не вносимо до парламенту. Передбачає цілу низку революційних підходів - від фінансування телесеріалів до нових джерел наповнення спецфонду підтримки українського кіно», - сказав пан Кириленко.

 

Законопроект про охорону нематеріальної культурної спадщини вноситься на погодження до центральних органів виконавчої влади. Пропонується у вересні розглянути його на засіданні уряду. В Україні, зі слів пана Кириленка, досі відсутній такий закон, хоча Україна - учасник міжнародних конвенції з охорони нематеріальної культурної спадщини.

 

Законопроект про конкурси і контракти в культурі було внесено до парламенту ще на минулій сесії. «Оскільки був і альтернативний (законопроект. - ТК) від коаліції, не набрав підтримки ні перший, ні другий. Зараз працюємо над спільною редакцією. На цій сесії плануємо ухвалити остаточно», - зазначив віце-прем'єр.

 

Український інститут (Інституту Тараса Шевченка) - інституція для промоції української культури за кордоном. Зі слів пана Кириленка, створено координаційну раду, на рівні експертів напрацьовано перші рішення. До кінця року планується остаточно ухвалити урядове рішення про створення цієї інституції.

 

Підписання угоди про приєднання України до програми ЄС «Креативна Європа» (Сreative Europe) планується в жовтні, повідомив пан Кириленко (раніше він прогнозував це на вересень). «Програма Сreative Europe - це півтора мільярда європейських грошей. Фінальна відеоконференція з європейцями - у середині вересня. У жовтні плануємо підписати за участі комісара з питань освіти і культури, якого плануємо прийняти радо у столиці незалежної України, місті Києві», - повідомив віце-прем'єр.

 

Коментуючи звіт В'ячеслава Кириленка, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив на необхідності закласти в бюджет на 2016 рік кошти на кінематограф, а також ухвалити закон про стимулювання кіновиробництва.

 

«Нам необхідно цього року закласти кошти в бюджеті на початок виробництва національного фільму. Вчора я зустрічався з основними телеканалами - вони пропонують прийняти закон про стимулювання кіновиробництва в Україні. Необхідно на бюджет 2016 року також закласти гроші для реального українського кіно», - сказав пан Яценюк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2818
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qwert
3163 дн. тому
Мыныстэрство комсомольско-свидерастического жлободрома решили пабалакать за кыно. Порнуху на сеновале и в коровнике снимайте! Это единственное на что у вас хватает умственного развития, - хоть денег в бюджет заработаете. в остальное лучше не суйтесь. Слон в посудной лавке и то уклюжее, чем жирнеющий комсомольский революционер, напяливший на себя вышиванку
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду