Мінкульт представив свій проект концепції Українського інституту

Мінкульт представив свій проект концепції Українського інституту

11 Червня 2015
2088
11 Червня 2015
17:40

Мінкульт представив свій проект концепції Українського інституту

2088
Мінкульт представив свій проект концепції Українського інституту
Мінкульт представив свій проект концепції Українського інституту

Сьогодні, 11 червня, Міністерство культури України презентувало проект Концепції створення Українського інституту (Інституту Тараса Шевченка). Про це повідомляє прес-служба відомства.

 

Український інститут займатиметься організацією конкурсів на гранти для творчих проектів, які просувають українську культуру в світі, веденням навчальних та просвітницьких програм і курсів вивчення української мови, підтримкою наукових гуманітарних досліджень та заходів з проблематики культурного співробітництва.

 

Міністерство вбачає потребу у створенні Українського інституту через брак інформації у світі про Україну та її культуру.

 

Концепцією пропонується створення Українського інституту як неурядової організації, яка матиме мережеву структуру - керівні колегіальні та експерті дорадчі органи та осередки за кордоном.

 

Пріоритетними країнами, де можуть бути відкриті перші офіси Українського інституту, визначено країни Центральної та Східної Європи, Євросоюз, Велику сімку та країни, де є численні українські громади.

 

Офіси інститутів презентуватимуть сучасне культурне життя, сприятимуть популяризації культурної спадщини, займатимуться організацією культурних подій та розширенням міжнародних культурних зв'язків на індивідуальному та інституційному рівнях. Українські інститути також сприятимуть забезпеченню культурних та освітніх потреб українських громад за кордоном та вивчення української мови.

 

Розробку інституції для просування української культури за кордоном ініціювали експерти Українського центру культурних досліджень. Проект концепції установи пройшов громадське обговорення у березні-квітні, за цей період відбулася серія круглих столів з представниками дипломатичних місій та очільниками культурних інституцій Великобританії, Італії, Німеччини, Польщі, Чехії та Франції.

 

Віце-прем'єр-міністр - міністр культури  В'ячеслав Кириленко наголосив, що створення Інституту є важливим проектом з популяризації української культури, до якого мають бути залучені представники громадянського суспільства та митці. 

 

«На рівні уряду буде створено необхідну робочу групу з тим, аби внести проект постанови уряду про створення Українського інституту - Інституту Тараса Шевченка. В наших планах ухвалення урядового рішення до кінця року. Це рішення не означає старт роботи інституту в повному обсязі, оскільки ми будемо формувати меню програм та інструментів фінансування», - сказав міністр культури.

 

Пан Кириленко уточнив, що на початку створення Інститут займатиметься 2-3 довгостроковими проектами та кількома проектами на коротку перспективу, зокрема промоційного характеру.

 

Віце-прем'єр заявив, що готовий підтримати процес створення культурної інституції на рівні окремого закону, зокрема, для створення можливостей для диверсифікації джерел фінансування інституту та особливостей його взаємодії з міжнародними партнерськими організаціями.

 

«Першочергові кроки треба починати з формування міжвідомчої робочої групи (Мінкультури, МЗС, Міністерство освіти, Держтелерадіо) із залученням представників громадянського суспільства. Друге - визначення можливостей, ресурсів та готовності до співпраці тих осередків української культури, які існують за кордоном. Третє - розробка бренду Українського інституту й інформаційна кампанія з поширення знань про сам Інститут. Цей перший етап може складати 250 тис. гривень», - повідомив директор Українського центру культурних досліджень Олександр Буценко.

 

Національний інститут стратегічних досліджень запропонував також відкрити пілотні офіси Інституту в країнах Східної Європи, де політична еліта має проросійську налаштованість або де українська громада не достатньо активно працює в публічному просторі.

 

Представники Французького інституту, Чеського культурного центру, Інституту Адама Міцкевича (Польща), посольства Італії надали свої рекомендації щодо створення Українського інституту.

 

Заступник міністра культури з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко розповів, що до процесу створення Інститутів готові долучитися українські громади в різних країнах, деякі домовленості досягнуті із Світовим конгресом українців.

 

Нагадаємо, після того, як віце-прем'єр з гуманітарної політики - міністр культури В'ячеслав Кириленко запропонував громадськості обговорити довгострокову стратегію розвитку української культури, експерти групи «Культура» Реанімаційного пакету реформ (РПР) висловили свою глибоку стурбованість якістю і підходом до роботи міністерства над ключовим документом для розвитку культурної сфери.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2088
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду