Суд у Москві визнав законним недопуск Надії Савченко на сесію ПАРЄ – вона продовжить голодування

Суд у Москві визнав законним недопуск Надії Савченко на сесію ПАРЄ – вона продовжить голодування

4 Березня 2015
2911

Суд у Москві визнав законним недопуск Надії Савченко на сесію ПАРЄ – вона продовжить голодування

2911
Суд у Москві визнав законним недопуск Надії Савченко на сесію ПАРЄ – вона продовжить голодування
Суд у Москві визнав законним недопуск Надії Савченко на сесію ПАРЄ – вона продовжить голодування

Сьогодні, 4 березня, Басманний районний суд Москви визнав законним недопуск української льотчиці, народного депутата Надії Савченко на сесію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) 28 січня, делегатом якої вона є. Про це повідомляє УНІАН.

 

Таке рішення ухвалила суддя Валентина Івашова.

 

Нагадаємо, Верховна Рада включила Надію Савченко до складу делегації України у ПАРЄ 25 грудня минулого року.

 

Під час судового засідання адвокат льотчиці Марк Фейгін заявив, що Росія, згідно з раніше взятими на себе міжнародними зобов'язаннями, повинна була надати пані Савченко можливість прибути на засідання ПАРЄ, адже українка володіє дипломатичним імунітетом. Він наголосив, що Надія Савченко до моменту вироку суду має презумпцію невинуватості і згідно закону може користуватися всіма правами. Адвокат попросив суддю зобов'язати слідство дати можливість його підзахисній брати участь у сесіях ПАРЄ, наступна з яких відбудеться в квітні.

 

Надія Савченко також звернула увагу на свій дипломатичний імунітет. «Мене треба було відпустити тоді, мене треба відпустити і зараз», - сказала вона.

 

Слідчий заявив, що відповіді з поясненнями слідства були спрямовані стороні захисту поштою. Він також попросив долучити довідку про стан здоров'я Надії Савченко, зроблену три тижні тому.

 

Прокурор виступив за відмову у задоволенні скарги захисту без висловлення будь-яких аргументів.

 

У відповідь Надія Савченко заявила у суді, що продовжить голодування. «Я не знімаю голодовку до справедливого суду», - сказала вона.

 

За її словами, вона почувається «нормально, хоча рано чи пізно це мене доб'є». «40 кг - це вже смерть. Зараз у мене 55, ще 15 залишилось, але доб'є ще не так скоро», - сказала вона.

 

Як зазначила Надія Савченко, її іноді хитає та «крутиться голова», але «в цілому нормально - жива, якщо є емоції, то ще жива».

 

За словами ув'язненої, вона питала в худорлявих дівчат, чи справді вони відчувають постійний біль у кістках. «Виявляється, справді. Вони постійно мерзнуть, вони постійно втомлюються і хочуть спати. Я була здивована, що люди худі так живуть. Я так ніколи не жила, для мене такий стан дуже дивний, а виявляється, це нормально», - сказала Надія Савченко і додала: «Не раджу дівчатам сидіти на дієті».

 

За її словами, коли їй змінять запобіжний захід, вона обов'язково добре поїсть. «Якщо мені замінять арешт на якійсь домашній арешт у посольство, наїм свої мінімум 70 кг, або й усі 80, і навіть жалітися не буду», - сказала вона.

 

Надія Савченко наголосила, що в неї у планах на майбутнє - «повернутись і почати виконувати свою роботу, на яку мені народ надав такий кредит довіри, нарешті почати працювати для України і на Україну, а не сидіти і вбивати час у російських тюрьмах».

 

При цьому вона заявила, що збирається відвідати сесію ПАРЄ у квітні, і сподівається, що «не вантажем 200, а живою». «Усе буде добре - недовго цим виродками тішитись», - наголосила Надія Савченко.

 

На питання, чи є надія, що її звільнять, Надія Савченко відповіла: «Надія є завжди, вона вмирає останньою, і я ще жива».

 

Надія Савченко голодує на знак протесту проти висунутих їй обвинувачень уже 82 дні. Сьогодні на суді вона зазначила, що від моменту огляду німецькими лікарями схудла ще на 5 кг. 19 лютого вона попросила ПАРЄ виступити гарантом її обстеження незалежним консиліумом лікарів.

 

Водночас сьогодні Президент України Петро Порошенко повідомив, що направив президенту Росії Володимиру Путіну листа з проханням негайно звільнити українську льотчицю Надію Савченко. Про це він заявив у середу журналістам на брифінгу після зустрічі з головою Ради Міністрів Італії Маттео Ренці, повідомляє «Українська правда».

 

«Окремо я порушив питання з приводу Надії Савченко. Як відомо, я направив листа президенту Путіну зі зверненням негайно звільнити Надію Савченко, зокрема за медичними показниками, і я попросив прем'єра порушити це питання і допомогти вирішити цю надзвичайно дражливу і болісну проблему», - сказав Петро Порошенко.

 

Прес-секретар глави російської держави Дмитро Пєсков у відповідь заявив, що у Кремлі поки не отримували листа Президента України Петра Порошенка із проханням звільнити Надію Савченко.

 

Нагадаємо, перший заступник директора російської Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Анатолій Рудий повідомив, що Надію Савченко, яка наразі перебуває у московському СІЗО за звинуваченням у загибелі російських журналістів і незаконному перетині кордону, можуть перевести до цивільного медичного закладу у Росії у разі різкого погіршення стану.

 

2 березня  Верховна Рада України прийняла звернення до народного депутата Надії Савченко із закликом припинити голодування. Того ж дня Надія Савченко в черговий раз відмовилася припинити голодування. 33-річна українська військова з липня 2014 року знаходиться у в'язниці в Росії за звинуваченням у загибелі співробіниктів телеканалу «Россия 1».

 

Надію Савченко було викрадено бойовиками на Донбасі влітку 2014 року, перевезено до Росії та звинувачено в причетності до загибелі російських журналістів. Також у Росії льотчицю звинуватили в незаконному перетині кордону. 25 лютого 2015 року у постанові про з'єднання кримінальних справвиникло нове звинувачення за частиною 1 статті 356 КК- застосування заборонених засобів і методів ведення війни.

 

2 березня Президент Петро Порошенко присвоїв народному депутату України, члену делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надії Савченко звання «Герой України».

 

«Детектор медіа»

Фото - УНІАН

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2911
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лингва
3345 дн. тому
Люди, ну кого вы слушаете? Ну имейте же голову на плечах и элементарные знания для журналистов. Ну не может быть Савченко нардепом без присяги и подписи, а стало быть и членом како-йто там делегации ПАСЕ. Я понимаю, что очень хочется плюнуть на Москву, но Москва держит в СИЗО не нардепа, а подозреваему в преступлении. А взяли ее еще тогда, когда ее не было даже в предвыборных списках. Сколько можно делать из нее икону, даже собственной партии она выгодна лишь как пиар, потом выбросят и забудут. Но главное - как можно тиражировать такое ничем не обоснованное возмущение - "нардеп не поедет в ПАСЕ"??? Это ж деградация уже и политики, и журналистики.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду