Міліція Миколаєва за вказівкою прокуратури вдруге закрила провадження щодо погроз журналістам «Преступности.НЕТ»

Міліція Миколаєва за вказівкою прокуратури вдруге закрила провадження щодо погроз журналістам «Преступности.НЕТ»

1 Грудня 2014
4026

Міліція Миколаєва за вказівкою прокуратури вдруге закрила провадження щодо погроз журналістам «Преступности.НЕТ»

4026
Міліція Миколаєва за вказівкою прокуратури вдруге закрила провадження щодо погроз журналістам «Преступности.НЕТ»
Міліція Миколаєва за вказівкою прокуратури вдруге закрила провадження щодо погроз журналістам «Преступности.НЕТ»

Центральний райвідділ міліції Миколаєва вдруге закрив кримінальне провадження за фактом погроз фізичною розправою журналістам інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Андрію Лохматову та Анатолію Чубаченку з боку «народного дружинника» Олександра Кір'янова. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у ніч з 9 на 10 липня 2013 року під час затримання співробітниками ДАІ автомобіля Range Rover один з пасажирів позашляховика почав погрожувати фізичною розправою кореспондентам «Преступности.НЕТ» Анатолію Чубаченку та Андрію Лохматову, які проводили фото-і відеофіксацію інциденту. Чоловік, який показав посвідчення працівника виконкомому Миколаївської міської ради на ім'я Олександра Кір'янова, намагався вихопити фотоапарат у журналіста, а потім у грубій формі погрожував представникам ЗМІ фізичною розправою та переслідуваннями.

 

Як повідомляє кореспондент ІМІ, ця справа розслідувалася в Центральному райвідділі міліції Миколаєва, де даним провадженням займалися три слідчих. За півтора роки кримінальна справа вже вдруге закрита - таке рішення прийняв слідчий Олександр Слободян 7 серпня.

 

«Головна причина закриття - слідство встановило, очевидно, зі слів самого Кир'янова, що він не мав наміру перешкоджати законній професійній діяльності журналіста, а був тільки лише обурений тим, що його фотографують журналісти без його згоди», - розповів журналіст Андрій Лохматов.

 

У постанові про закриття кримінального провадження слідчого Слободяна зазначено: «Кір'янов почав просити зупинити відеозйомку, але у зв'язку з тим, що Лохматов А.П. не відреагував на дане прохання і продовжив знімати, що обурило Кир'янова О., останній підійшов до кореспондента і намагався закрити об'єктив кришкою, але у нього це не вийшло, після чого, у зв'язку з тим, що його без його згоди продовжили знімати, між Кір'яновим і кореспондентами виник словесний конфлікт, в ході якого Кір'янов О., не маючи прямого умислу на перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, тільки лише словесно висловлювався нецензурною лайкою в сторону кореспондентів і не заважав відеозйомці».

 

Крім того, слідчий стверджує, що під час конфлікту «Кір'янов активних психологічних дій у бік журналістів, які б перешкоджали їх законній професійній діяльності, не застосовував».

 

Водночас, як зауважує пан Лохматов, всі погрози від пана Кір'янова були записані на камеру, проте «слідчий погроз фізичної розправи за вчинення професійній діяльності журналіста не побачив, і при цьому самостійно, без суду, зробив оцінку діям Кір'янова».

 

Журналіст також зазначив, що «народний дружинник» свідомо погрожував вже після того, як побачив його журналістське посвідчення.

 

Андрій Лохматов зазначив, що слідчий Олександр Слободян не повідомив їм про своє рішення закрити справу, а надав копію постанови тільки після відповідного звернення потерпілих.

 

Щоб з'ясувати причини прийнятого рішення, журналісти пішли на прийом до першого заступника начальника Центрального РВВС Миколаєва, начальника слідчого відділу, який повідомив, що міліція налаштована цю справу довести до кінця і вже пред'явити підозру Олександру Кір'янову в скоєнні даного злочину, однак процесуальний керівник, прокурор Центрального району, дав усну вказівку слідчому закрити кримінальне провадження у зв'язку з відсутністю складу злочину.

 

У прокуратурі Центрального району Миколаєва кореспонденту «Преступности.НЕТ» повідомили, що процесуальним керівником в даному кримінальному провадженні є прокурор Вікторія Прілетська, повідомляє ІМІ.

 

Нагадаємо, 17 липня минулого року прокуратура Миколаєва відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України  за фактом погроз фізичної розправи кореспондентам інтернет-видання «Преступности.НЕТ».

 

Як пізніше з'ясувалося, Олександр Кір'янов  - член громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону міста Миколаєва при Миколаївській міській раді. Як заявив начальник відділу з організації оборонної та мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Миколаївської міської ради Олександр Кондратьєв,  пан Кір'янов був звільнений ще в грудні 2012 року з формування, однак у чоловіка залишилось посвідчення, яке дійсне до 2014 року.

 

13 листопада 2013 року стало відомо, що начальник слідчого відділу Центрального райвіділу міліції Миколаєва Олександр Єжалов закрив це кримінальне провадження. «23 жовтня журналіст Андрій Лохматов написав листа, у якому повідомив начальника Центрального РВ, що йому як потерпілому у справі, ніхто не повідомив про закриття провадження. У листі він також попросив надіслати йому копію постанови про закриття справи. Також журналіст повідомив, що нібито начальник райвідділку міліції пан Єжалов в усній формі пообіцяв, що провадження  за фактом погроз журналістам ще відкриють.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4026
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду