«В Україні свободу слова захищає дуже багато людей»

19 Липня 2010
23172

«В Україні свободу слова захищає дуже багато людей»

23172
Офіційну заяву щодо ситуації в українських ЗМІ «Репортери без кордонів» зроблять 21 липня
«В Україні свободу  слова захищає дуже  багато людей»

Перша зустріч в Україні, яку провели генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Жан-Франсуа Жуяр та керівник європейського відділу міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Ельза Відаль, відбулася з журналістами - представниками руху «Стоп цензурі!».

 

 

 Жан-Франсуа Жуяр та Ельза Відаль

 

«Ми вирішили приїхати в Україну, оскільки були стурбовані ситуацією зі свободою слова. Ми вже видали кілька прес-релізів щодо ситуації зі свободою слова в Україні, і тепер вирішили побачити все на власні очі», - розпочав зустріч Жан-Франсуа, зазначивши, що про проблеми зі свободою слова перш за все дізнався від самих українських журналістів.

 

У цілому ситуацію зі свободою слова в Україні обмалювала виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

 

Вона навела кілька важливих фактів, які свідчать про тиск на ЗМІ. Зокрема, Вікторія зазначила, що попередні п'ять років не було «єдиного центру управління ЗМІ», який би дозволяв диктувати медіа, які теми для висвітлення обирати і як їх висвітлювати. Після приходу до влади команди Віктора Януковича ситуація змінилася. Причому, на думку Сюмар, цей контроль нав'язується кількома способами.

 

 

Вікторія Сюмар,  Жан-Франсуа Жуяр та Ельза Відаль

 

«Наприклад, є одна людина, яку президент уповноважив займатися інформаційним простором. Це голова СБУ і найбільший медіавласник країни Валерій Хорошковський. Звісно, нагляд за ЗМІ не входить до сфери його компетенції. Хорошковський також отримав контроль над державним регуляторним органом - Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення», - сказала Вікторія Сюмар.

 

За її словами, наступ на свободу слова ведеться і в законодавчому полі, через реєстрацію законопроектів, які не сприяють відкритості влади. Крім того, з'являється внутрішня редакційна цензура, коли на ньюзруми тиснуть топ-менеджери телеканалів.

 

Вікторія також навела конкретні приклади цензури в теленовинах - зокрема, замовчування суспільно важливих тем.  

 

Ще один учасник руху «Стоп цензурі!», кореспондент «Української правди» Сергій Лещенко, розповів представникам «Репортерів без кордонів» про те, яким чином формується президентський пул. «Адміністрація президента сама визначає, хто з журналістів полетить із президентом на закордонну зустріч, за принципом персональної лояльності. Але ж цей літак летить за гроші державного бюджету, тобто на кошти платників податків. А Адміністрація президента перетворює це на піар-агенцію президента», - сказав Сергій.

 

Він також наголосив, що влада ніяк не реагує на застосування сили проти журналістів, не відповідає на запити ЗМІ, навів кілька прикладів тиску на регіональні ЗМІ.

 

Журналіст «Української правди» та ведучий «Савік Шустер студії» Мустафа Наєм вважає наступом на свободу слова ініціативу Кабміну реєструвати інтернет-видання як інформаційні агенції. Він також детально розповів про ситуацію з суперечкою навколо ліцензій ТВі та 5-го каналу, і про запроваджену Адміністрацією президента практику закритих зустрічей з обмеженим колом журналістів.

 

 

 

 

Виступили й інші учасники зустрічі, які навели низку конкретних прикладів наступу на свободу слова в столичних та регіональних ЗМІ.

 

Жан-Франсуа Жуяр зазначив, що зустріч є для нього цікавою - він отримав багато нової інфомрації.

 

«У мене склалося враження, що в Україні свободу  слова захищає дуже  багато людей. Значить, вона їм потрібна. А це хороша новина, що так багато журналістів і українських медіа-організацій звертають увагу на стан свободи слова. Але разом із тим ситуація зі свободою слова викликає у нас занепокоєння», - сказав він у коментарі ТК.

 

За словами «Репортерів без кордонів», протягом наступних двох днів вони проведуть зустрічі з представниками влади, іншими організаціями, а потім зроблять більш повний висновок.

 

Жан-Франсуа Жуяра не лякає те, що деякі представники влади закидають їм втручання у внутрішні справи держави. «Я їм скажу, що ми міжнародна організація. У нас представництво у більш як 150 країнах світу. Тому я спокійно ставлюся до таких заяв. Ми захищаємо право українського суспільства на доступ до інформації, і я не вважаю, що це тільки внутрішня справа України, це міжнародне право», - зазначив він.

 

«Репортери без кордонів» спостерігають за Україною протягом 25 років, з моменту створення організації. Стан свободи слова за цей час неодноразово змінювався.

 

За останні роки «Репортерам без кордонів» вдалося відвідати Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Росію, Білорусь. В Україні востаннє були в червні 2008-го. Є країни, в які представників «Репортерів» взагалі не пускають, приміром, Туркменістан. Були проблеми з отриманням віз у Росію. Коли «Репортерам» не вдається відвідати якусь країну офіційно, вони туди їдуть із неофіційним візитом, приміром, таким чином вони побували в Узбекистані і Білорусі.

 

Офіційну заяву щодо ситуації зі свободою слова в Україні представники міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» зроблять під час прес-конференції 21 липня, яка відбудеться о 12.30 в УНІАНі.

 

Наступний свій візит вони планують здійснити наприкінці серпня або на початку вересня цього року, залежно від того, на яку дату їм вдасться погодити зустріч із Віктором Януковичем та Ганною Герман.  

 

Фото Андрія Звягіна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23172
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Леся Ганжа
5036 дн. тому
попередній коментар було видалено за порушення правил коментування на ТК)), образу Телекритки, і людей, які працюють на сайті, на якому вам так зручно залишати свої коментарі. Шановний Олеже, я не марнославна і про себе статті в Вікіпедію досі не написала. Є багато іншої роботи. А вам раджу спробувати пошук на Гуглі - там все легко знаходиться, і контакти Репортерів, між іншим, теж.
Олег Сичов
5037 дн. тому
Леся, извините, в Википедии про Вас ничего не написано( Дерзайте! может попадете в аналы истории, хотя в этом я сильно сомневаюсь. З.Ы. В продолжении разговора предлагаю не переходить на личности - это к добру никогда не ведет
Леся Ганжа
5037 дн. тому
Ну то бачите, як ви багато не знаєте - ні сайту Репортерів, ні сайту Телекритика. А щодо секретарства - ну то була одна така цьоця, яка страшенно хотіла, щоб Золота Рибка була в неї на посилках. Не родичка ваша?
Svitlana
5037 дн. тому
Олегу Сичову. Так я з вами ніби й не дискутувала :)
Олег Сичов
5037 дн. тому
Svitlana- а вы кто? Я своим настоящим именем не стесняюсь представляться. А от Вас одни лозунги - "влада", туда", "сюда", "стоп". Не вижу смысла встуапть в дискуссию(((((((
Svitlana
5037 дн. тому
telesiky! Боже, які голосні слова! Ось через таких як ви влада й робить на телебаченні, що захоче, всі новини стали як брати-близнюки. А ви давайте, сваріться між собою! В Росії все це вже було. І який чудовий результат.
Svitlana
5037 дн. тому
Ігоре, ніхто не забороняв і вам домовитися про зустріч. Чи ви б хотіли, щоб зустріч пройшла в Палаці Україна?
telesik
5037 дн. тому
Зайві очі – це ті хто не входить до « Стоп Цензура».)))А таких переважна більшість…не хочуть люди «танцювати» під вашу заздалегідь замовлену музику. І взагалі, що за монополізацію журналістики ви впроваджуєте? Якщо я не приєднався до вашого руху, то що я не журналіст? Чому ви постійно говорите від імені усіх журналістів? Ви їх питали? Хоч раз? Журналісти подарували велосипед, журналісти зустрілися…Я і мої колеги нікому нічого не дарував і не зустрічався ні з ким…. Щодо закритості зустрічі з « Репортерами без кордонів», то знову ж таки, мені відомо з десяток, а той більше журналістів, які б, таку зустріч точно не пропустили(як би звичайно вона не проходила у закритому режимі) Панове Ви своїми діями породжуєте цензуру з середини!
Игорь для Светланы
5037 дн. тому
"Зайви очи" - говорите ?... Не вам решать эти вопросы. Или Вы и вам подобные всё привыкли решать только в междусобойничках за пивом (как на фото) ? Где же ваша хвалёная свобода слова, за которую вы ратуете ? Или для вас "свобода слова" только то, за что вам заплатили по прайсу ? :)))
Svitlana
5037 дн. тому
Хто захотів, той сам подбав про зустріч. Є офіційний представник "Репортерів без кордонів" в Україні, є офіційний сайт, будь ласка. Люди приїхали і матимуть цілу купу зустрічей, це була лише перша. Приходьте на прес-конференцію, чи для вас туди також особисте запрошення треба? Ігоре, жо чого тут зайві очі?
Игорь
5037 дн. тому
То, что пр-компания "Стоп цензуре" заказная и оплачиваемая, думаю, ни для кого не секрет. Соответственно, приглашение каких-то там представителей чего-то там, входит в общий бюджет. Это тоже ясно. И лишние глаза здесь, не нужно, естественно.
Олег Сичов
5037 дн. тому
"Олеже, ви захворіли?" - осень красивое и правильное начало диалога особенно с незнакомым человеком. Олеся с Вами я не связывался - потому как поняттия не имею кто вы такая! Информация о визите "Репортеров..." была подана в тот момент, что связаться с ними не было уже никакой возможности. З.Ы. Может Вас взять в секретари - если вы так много знаете?
Леся Ганжа
5037 дн. тому
Олеже, ви захворіли? Зі мною ви не зв"язувалися і нічого в мене не питали - це раз, два - а чому ви не зв"язалися із самими "Репортерами..." і не запитали в них, не домовилися про зустріч? Якщо не вмієте самі користуватися інтернетом, телефоном і призначати зустрічі, то заведіть собі секретаря.
Олег Сичов
5038 дн. тому
Что и требовалось доказать - "Репортери" приехали на заказ "Стоп цензурщиков". Я, как лидер ГО "Репортери за свободу слова" пытался получить инфо о целях и рабочих встречах французов на ТК и от активистов "СЦ". Хотел рассказать и о том, что есть другие организации, со своим мнением... Думаете узнал что нибудь? "Цензурщики" монополизировали право представлять журналистов всея Украины - ждите скоро гневных публикайций и оценок от европейских медиаекспертов))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду