Пашаєву закидають роботу на ATR під час лікарняного на СТБ

14 Лютого 2013
6641
14 Лютого 2013
14:07

Пашаєву закидають роботу на ATR під час лікарняного на СТБ

6641
Пашаєву закидають роботу на ATR під час лікарняного на СТБ

Журналіст Осман Пашаєв, який перебуває на лікарняному після поновлення на роботі на СТБ,  вів прямі ефіри на каналі ATR. Про це пише у блозі на «Українській правді» журналіст СТБ Ірина Федорів.

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа», Османа Пашаєва було  поновлено на роботі 4 лютого,  з 5-го лютого він перебуває на лікарняному.

 

Ірина Федорів звертає увагу на те, що 6 лютого бачила Османа Пашаєва в ефірі  каналу  кримськотатарського каналу ATR, де він є шеф-редактором інформаційно-аналітичних програм, під плашкою  LIVE.

 

«Вчора 13 лютого Осман Пашаєв знову вів програму під плашкою "LIVE" у студії кримського "АTR", у той час, як у Києві вcі досі думають, що він на лікарняному. Після розмови з Васві Абдураїмовим (член Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України), який був, гостем студії 6 лютого, стало зрозуміло, що телеканал "АTR" своїх глядачів не обманює. Пан Абдураїмов підтвердив, що програма виходить не в записі й він дійсно провів час у студії в прямому ефірі з Османом Пашаєвим», - пише пані Федорів.

 

Ірина Федорів наголошує, що  коли людина на лікарняному, то за перші 5 днів кошти їй сплачує роботодавець, а далі - витрати несе державний фонд страхування. Тобто тепер, на 6-й день,  гроші за лікарняний, за її словами, йдуть з фонду соцстраху держави.

 

«До лікарняного Осман Пашаєв виглядав на шпальтах ЗМІ людиною, яка обстоює своє право, яке, на його переконання, порушив канал. Він відсудив на той час близько 300 тисяч гривень в телеканалу СТБ. Людина завжди має можливість обирати той шлях,я яким вона йде й саме вибір характеризує природу вчинків людини. Якщо ж лікарняний вже закритий, то тоді чому працівника немає на робочому місці? Осман Пашаєв витратив не один рік, щоб виграти в суді й поновитися на посаді журналіста СТБ. Був не один випадок, коли журналісти йшли з каналів через незгоду з інформаційною політикою. Вони висловлювались проти інформаційної політики й, як правило, не вимагали нічого натомість. Це були їхній громадянський спротив і їхня позиція. Пашаєв після років боротьби домігся свого, але чи поновлення на СТБ для Османа є кінцевою метою?», - звертає увагу Ірина Федорів.

 

У відповідь Осман Пашаєв написав свій блог на «Українській правді», у якому  підтвердив, що дійсно веде півгодинну програму на ATR о 20.00 «за своїм рішенням, бо грошей від СТБ ще не бачив».

 

Також він наголосив, що жодного разу не отримував фальшивого лікарняного, і 4 лютого написав заяву про відпустку.

 

«Я вийшов на роботу на СТБ 4 лютого і в перший день зіштовхнувся з усіма наслідками цього поновлення: забороною перебувати у ньюзрумі, користуватися інтернетом, криками юриста пана Бабенка «не дивитися в телефон під час розмови з ним» тощо. В той же день після «шоу» СТБ з моїм поновленням я написав заяву про відпустку, на які маю право згідно Закону «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів» 36 днів на рік. Ніколи раніше не користувався цією нормою, хоча обізнаний про неї дуже давно, але в цих умовах, якщо ми кажемо про законність, маю право. Заява про відпустку датована 4 лютого. Тому мій лікарняний може бути лише документом суворої звітності винятково як сувенір з Києва без будь-яких додаткових втрат для каналу та бюджету країни, якщо керівництво каналу підпише наказ про відпустку», - наголошує Осман Пашаєв.

 

Окрім цього, Осман Пашаєв звертає увагу на те, що через дії СТБ він потрапив у правову колізію, адже з 1 серпня 2011 року він  є штатним працівником телеканалу АТР.

 

«Я самостійно подав рішення суду про моє поновлення на СТБ до бухгалтерії телеканалу аби АТР визнав мою роботу сумісництвом. Ближчим часом бухгалтер телеканалу перерахує суму соціальних пільг по податку на доходи фізичних осіб і різницю, що я не платив з 1 серпня 2011 року, внесу до бюджету після того як СТБ розблокує виконання рішення суду щодо перерахунку грошей, яких мені завинили», - додав він.

 

Нагадаємо, Осман Пашаєв позивався до ММЦ-СТБ і просив суд поновити його на роботі та виплатити 480 тис. грн компенсації моральної шкоди та 50,8 тис. грн зарплати за час вимушеного прогулу (близько чотирьох місяців).

 

Шевченківський районний і Київський апеляційний суди відмовили Осману Пашаєву в поновленні на СТБ. Його адвокат Юрій Свірко оскаржив рішення в касаційній інстанції. Однак Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) відхилив касаційну скаргу, зазначивши, що вона необґрунтована. Представник позивача звернувся до Верховного суду, який скасував постанову ВССУ і направив справу на повторний розгляд до ВССУ. Після цього ВССУ прийняв рішення на користь Османа Пашаєва, однак суд не поновив його на роботі, а спрямував справу на повторний розгляд до Київського апеляційного суду.

 

26 вересня Апеляційний суд міста Києва повторно розглянув справу за позовом журналіста Османа Пашаєва до СТБ і прийняв рішення на користь позивача. Відповідно до рішення суду СТБ має виплатити Осману Пашаєву 284 тис. 891 грн компенсації за час вимушеного прогулу та 5 тис. грн моральної компенсації.

 

На початку лютого 2013 року стало відомо СТБ, що поновив Османа Пашаєва на роботі. Наказ датований 2 жовтня та підписаний керівником СТБ Володимиром Бородянським. А 4 лютого журналіст розпочав роботу на СТБ.

 

СТБ заявив, що перерахував на вказаний Державною виконавчою службою рахунок Османа Пашаєва суму, визначену рішенням суду. Однак виплата заблокована через нову ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, якою відкрито нове касаційне провадження у справі за позовом Османа Пашаєва до СТБ. Касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду міста Києва, подав заступник голови правління ПрАТ «ММЦ-СТБ» Олександр Клишавчук.

 

Окрім цього 10 грудня 2012 року Юрій Свірко подав ще один позов до Шевченківського суду Києва: «Як представник Пашаєва я вимагаю стягнути з СТБ заробітну плату з вересня 2012 року, тобто відтоді, як відбулось поновлення на роботі».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6641
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду