Герман не виключає вето на мовний закон

5 Липня 2012
6057
5 Липня 2012
16:32

Герман не виключає вето на мовний закон

6057
«Ми не знаємо навіть, чи надійде проголосований у парламенті проект на підпис Президентові»
Герман не виключає вето на мовний закон

Радник президента Ганна Герман не виключає вето президента на закон «Про засади державної мовної політики», проголосований 3 липня. Про це йдеться в її коментарі з приводу ухвалення документу.

 

Якщо з парламенту надійде на підпис президента документ, який проголосований цими днями, то Ганна Герман очікує кілька варіантів рішення. «Я не виключала б і вето. Може бути дано доручення уряду врахувати зауваження і пропозиції президента, доопрацювати. І після цього - нове винесення на розгляд Верховної Ради», - припускає вона.

 

Ганна Герман не певна, який саме варіант остаточного рішення прийме президент. Але вона певна, що «як гарант Конституції Президент ніколи не допустить, щоб закон про мови або скажімо так - про використання мов - будь у чому порушував чинну Конституцію України, яка, як ви знаєте, визначає українську мову як державну».

 

Ганна Герман не називала б документ законом, оскільки на ньому поки нема підпису президента. «Ми не знаємо навіть, чи надійде проголосований у парламенті проект на підпис Президентові. І це важливі фактори, які дають усім нам підставу спокійно і виважено оцінювати все, що зараз відбувається навколо мовної теми», - вважає радник президента.

 

Якщо документ (той, що існує на сьогодні чи якийсь новий), надійде на підпис президенту, глава держави перед прийняттям рішення порадиться з експертами, каже пані Герман. Президент, за її словами, обов'язково вислухає думку як експертного середовища, правників, так і відомих українознавців, членів Громадської гуманітарної ради в тім числі. Президент уже зустрічався з окремими з них, має їхні пропозиції і зараз вивчає всі сторони справи «дуже скрупульозно і докладно».

 

Щодо процедури голосування в парламенті мовного законопроекту, Ганна Герман каже: «Якщо виникає хоч найменший сумнів у законності процедури, то це вже велика проблема. І треба зробити так, щоб люди не сумнівалися, що закон поважають і ті, хто його творить».

 

Разом з тим Ганна Герман вважає, що половина України де-факто російськомовна і президент, приймаючи рішення, дбає про всіх громадян, не залежно від віри, мови, місця проживання.

 

Верховна Рада ухвалила закон «Про засади державної мовної політики» 3 липня 248 голосами «за». Станом на 5 липня 14 народних депутатів відкликали свої голоси, повідомив віце-спікер Микола Томенко.

 

Закон було ухвалено в редакції першого читання, незважаючи на те, що до нього було подано понад 1000 поправок і тривав його розгляд у комітеті, про що після погоджувальної ради заявляв журналістам Володимир Литвин. Крім того голосування за закон відбувалося з порушенням норм регламенту, про що заявили представники опозиції.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин нібито пообіцяв опозиції не підписувати закон у жодному разі. Але пізніше прес-служба спікера повідомила, що жодних нарад з приводу мовного закону Володимир Литвин не проводив, а підписання документу можливе лише за умов чіткого дотримання норм закону про регламент, який містить чітку процедуру розгляду законопроектів та їх підготовки на підпис керівникові парламенту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6057
Читайте також
08.08.2012 12:30
Євген Солонина, «Радіо свобода»
17 578
08.08.2012 09:20
Сергій Таран, «Українська правда»
17 741
06.07.2012 11:59
Діана Дуцик
MediaSapiens
1 617
05.07.2012 20:40
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
28 141
04.07.2012 15:06
Володимир Погребенник, «День»
10 011
04.07.2012 14:59
Олександр Палій, «День»
10 758
04.07.2012 09:22
Сергій Грабовський, «Радіо свобода»
10 124
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Експерт
4316 дн. тому
Усе по суті. Закон іще не відомо, чи подадуть на підпис президентові, а тоді вже він вирішуватиме. А взагалі, хотілося б, щоб наша опозиція сама щось робила, а не дописувала скрізь брудні коменти помутньонним від голодування сознанієм.
Знавець
4318 дн. тому
Тьотя Ганя знову вдає, що вкакалася не вона, а хтось інший... :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду