Комітет захисту журналістів: українська влада не виконала обіцянок щодо свободи слова

21 Лютого 2012
12340
21 Лютого 2012
16:09

Комітет захисту журналістів: українська влада не виконала обіцянок щодо свободи слова

12340
Комітет захисту журналістів: українська влада не виконала обіцянок щодо свободи слова

Українська влада не виконала обіцянок президента Віктора Януковича розслідувати випадки утисків ЗМІ з боку влади і добитися правосуддя у справі про вбивство у 2000 році інтернет-журналіста Георгія Ґонґадзе. Про це йдеться у звіті Комітету захисту журналістів (КЗЖ) «Напади на пресу у 2011 році», оприлюдненому 21 лютого.

 

У КЗЖ нагадують, що торік Генпрокуратура звинуватила екс-президента Леоніда Кучму в перевищенні посадових повноважень у зв'язку з убивством Ґонґадзе, заявивши, що Кучма нібито наказав своїм підлеглим змусити журналіста замовкнути. Але після того, як Конституційний суд визнав ключовий аудіозапис неприйнятним у якості доказу, у грудні київський суд першої інстанції відмовився розглядати цю справу.

 

Тим часом судовий процес над колишнім генералом внутрішніх справ Олексієм Пукачем, який за версією звинувачення задушив Ґонгадзе, триває в умовах секретності, постійних відкладень і порушень, зауважують у КЗЖ.

 

«Ці події можна розглядати як значну поразку в боротьбі з безкарністю», - наголошують в організації та додають: «Як і в минулі роки, національній пресі постійно доводилося працювати в небезпечних умовах, репортери зазнавали погроз, нападів і стикалися з цензурою».

 

КЗЖ звертає також увагу на те, що слідчі не повідомляли про прогрес у розслідуванні справи Василя Климентьєва - редактора, який зник у 2010 році після публікації статті про місцеву корупцію. А також на припинення в серпні 2011 року трансляції програм незалежного каналу АТН.

 

КЗЖ з посиланням на дані Інституту масової інформації повідомляє про зафіксовані 2011 року щонайменше 12 нападів на журналістів, безпосередньо пов'язаних з їхньою професійною діяльністю, хоча МВС їх із цим не пов'язує.

 

Водночас, за даними організації, торік у квітні було ухвалено лише один обвинувачувальний вирок двом підозрюваним у здійсненому в березні 2010 року нападі на редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем'яніва. Суд оголосив, що злочин було здійснено з метою пограбування, сам постраждалий оскаржив це рішення і повідомив журналістам, що засуджені невинні, а на нього напали з помсти за критичні статті щодо коломийської влади.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду