detector.media
21.02.2012 16:09
Комітет захисту журналістів: українська влада не виконала обіцянок щодо свободи слова

Українська влада не виконала обіцянок президента Віктора Януковича розслідувати випадки утисків ЗМІ з боку влади і добитися правосуддя у справі про вбивство у 2000 році інтернет-журналіста Георгія Ґонґадзе. Про це йдеться у звіті Комітету захисту журналістів (КЗЖ) «Напади на пресу у 2011 році», оприлюдненому 21 лютого.

 

У КЗЖ нагадують, що торік Генпрокуратура звинуватила екс-президента Леоніда Кучму в перевищенні посадових повноважень у зв'язку з убивством Ґонґадзе, заявивши, що Кучма нібито наказав своїм підлеглим змусити журналіста замовкнути. Але після того, як Конституційний суд визнав ключовий аудіозапис неприйнятним у якості доказу, у грудні київський суд першої інстанції відмовився розглядати цю справу.

 

Тим часом судовий процес над колишнім генералом внутрішніх справ Олексієм Пукачем, який за версією звинувачення задушив Ґонгадзе, триває в умовах секретності, постійних відкладень і порушень, зауважують у КЗЖ.

 

«Ці події можна розглядати як значну поразку в боротьбі з безкарністю», - наголошують в організації та додають: «Як і в минулі роки, національній пресі постійно доводилося працювати в небезпечних умовах, репортери зазнавали погроз, нападів і стикалися з цензурою».

 

КЗЖ звертає також увагу на те, що слідчі не повідомляли про прогрес у розслідуванні справи Василя Климентьєва - редактора, який зник у 2010 році після публікації статті про місцеву корупцію. А також на припинення в серпні 2011 року трансляції програм незалежного каналу АТН.

 

КЗЖ з посиланням на дані Інституту масової інформації повідомляє про зафіксовані 2011 року щонайменше 12 нападів на журналістів, безпосередньо пов'язаних з їхньою професійною діяльністю, хоча МВС їх із цим не пов'язує.

 

Водночас, за даними організації, торік у квітні було ухвалено лише один обвинувачувальний вирок двом підозрюваним у здійсненому в березні 2010 року нападі на редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем'яніва. Суд оголосив, що злочин було здійснено з метою пограбування, сам постраждалий оскаржив це рішення і повідомив журналістам, що засуджені невинні, а на нього напали з помсти за критичні статті щодо коломийської влади.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY