Рахункова палата: НТКУ і НРКУ неефективно витратили десятки мільйонів гривень (ДОПОВНЕНО)

12 Вересня 2011
17621
12 Вересня 2011
14:46

Рахункова палата: НТКУ і НРКУ неефективно витратили десятки мільйонів гривень (ДОПОВНЕНО)

17621
Держкомтелерадіо погано контролює НТКУ і НРКУ
Рахункова палата: НТКУ і НРКУ неефективно витратили десятки мільйонів гривень (ДОПОВНЕНО)

Рахункова палата України заявила про неефективність управлінських рішень Національних теле- та радіокомпаній України щодо реалізації державної інформаційної політики в галузі телерадіомовлення. Про це йдеться у повідомленні прес-служби контролюючого органу.

 

Як засвідчила перевірка Рахункової палати, протягом 2010-го та І півріччя 2011 років НРКУ неефективно і з порушеннями бюджетного та чинного законодавства витратила близько 25 млн грн., НТКУ - понад 24 млн грн.

 

«Телерадіокомпанії використовують бюджетні кошти, спрямовані на виконання державного замовлення, практично лише на утримання, що не сприяє їхній зацікавленості у створенні якісного та конкурентоспроможного продукту на інформаційному ринку, пошуку можливостей для надходження доходів від телерадіовиробництва», - йдеться в повідомленні.

 

Рахункова палата відзначила відсутність належного контролю з боку Державного комітету телебачення і радіомовлення, через що обидві державні компанії не привели свій організаційно-правовий статус у відповідність до вимог чинного законодавства. Відтак залишаються законодавчо неунормованими статути цих компаній, не розроблені та не затверджені нормативи їхнього фінансування, йдеться у повідомленні.

 

У Рахунковій палаті стверджують, що Держкомтелерадіо не застосовує реальних важелів впливу на ситуацію та не координує діяльність національних телерадіокомпаній. Розвиток і зміцнення матеріальної бази НТКУ та НРКУ не стало пріоритетним напрямом їхньої діяльності. Як наслідок, технологічне обладнання компаній відпрацювало свій ресурс, знаходиться у критичному стані й потребує суттєвої модернізації.

 

Також Рахункова палата розкритикувала Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, яка не забезпечує НРКУ необхідним радіочастотним ресурсом для мовлення в FM-діапазоні.

 

«Із 16 млн. радіоточок, що функціонували на початку 1990-х років, на сьогодні залишилось близько 2,5 млн, у прикордонній місцевості населення практично позбавлене можливості слухати державні програми. Проте Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не забезпечує НРКУ необхідним радіочастотним ресурсом для мовлення в FM-діапазоні на всій території України, що могло б у 6 разів зменшити витрати на поширення програм. НРКУ має частоти в FM-діапазоні лише у трьох обласних центрах і невеликих населених пунктах чотирьох регіонів, тоді як низка комерційних станцій мають ліцензії Нацради на право мовлення у цьому діапазоні практично у всіх обласних центрах та великих містах», - йдеться у повідомленні.

 

«Детектор медіа» звернулася до керівництва Держкомтелерадіо, НТКУ і НРКУ по коментарі. НТКУ і НРКУ не погодилися з висновками Рахункової палати.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17621
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дадагой иа
4610 дн. тому
Джокер , окстись или похмелись! Какие первые места?Еле за 9-е место перевалили. И то благодаря Шустеру. Но это никак не госзаказ.
авалон
4611 дн. тому
а мозги где у них?Ведь канал в долгах как вшелках,-какие могут быть перетраты,если он недофинансируется?Что за бред?????написали бы ещ 25 миллиардов,чтоб все окончательно убедились,что это бред
джокер
4611 дн. тому
Смешные колуны из счетной палаты.Канал из последнего место в первые пришел за год,а они о деньгах говорят таких смешных.За 3 лимона баксов не один канал никому бы не удалось за год из хвоста в первую пятерку вытащить.Это просто бред.Им там видно заняться нечем.Сидят,морды,за госсчет и думают,чтобы им такого придумать ,чтоб людям нормально не работалось,жлобы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду