detector.media
12.09.2011 14:46
Рахункова палата: НТКУ і НРКУ неефективно витратили десятки мільйонів гривень (ДОПОВНЕНО)
Держкомтелерадіо погано контролює НТКУ і НРКУ

Рахункова палата України заявила про неефективність управлінських рішень Національних теле- та радіокомпаній України щодо реалізації державної інформаційної політики в галузі телерадіомовлення. Про це йдеться у повідомленні прес-служби контролюючого органу.

 

Як засвідчила перевірка Рахункової палати, протягом 2010-го та І півріччя 2011 років НРКУ неефективно і з порушеннями бюджетного та чинного законодавства витратила близько 25 млн грн., НТКУ - понад 24 млн грн.

 

«Телерадіокомпанії використовують бюджетні кошти, спрямовані на виконання державного замовлення, практично лише на утримання, що не сприяє їхній зацікавленості у створенні якісного та конкурентоспроможного продукту на інформаційному ринку, пошуку можливостей для надходження доходів від телерадіовиробництва», - йдеться в повідомленні.

 

Рахункова палата відзначила відсутність належного контролю з боку Державного комітету телебачення і радіомовлення, через що обидві державні компанії не привели свій організаційно-правовий статус у відповідність до вимог чинного законодавства. Відтак залишаються законодавчо неунормованими статути цих компаній, не розроблені та не затверджені нормативи їхнього фінансування, йдеться у повідомленні.

 

У Рахунковій палаті стверджують, що Держкомтелерадіо не застосовує реальних важелів впливу на ситуацію та не координує діяльність національних телерадіокомпаній. Розвиток і зміцнення матеріальної бази НТКУ та НРКУ не стало пріоритетним напрямом їхньої діяльності. Як наслідок, технологічне обладнання компаній відпрацювало свій ресурс, знаходиться у критичному стані й потребує суттєвої модернізації.

 

Також Рахункова палата розкритикувала Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, яка не забезпечує НРКУ необхідним радіочастотним ресурсом для мовлення в FM-діапазоні.

 

«Із 16 млн. радіоточок, що функціонували на початку 1990-х років, на сьогодні залишилось близько 2,5 млн, у прикордонній місцевості населення практично позбавлене можливості слухати державні програми. Проте Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не забезпечує НРКУ необхідним радіочастотним ресурсом для мовлення в FM-діапазоні на всій території України, що могло б у 6 разів зменшити витрати на поширення програм. НРКУ має частоти в FM-діапазоні лише у трьох обласних центрах і невеликих населених пунктах чотирьох регіонів, тоді як низка комерційних станцій мають ліцензії Нацради на право мовлення у цьому діапазоні практично у всіх обласних центрах та великих містах», - йдеться у повідомленні.

 

«Детектор медіа» звернулася до керівництва Держкомтелерадіо, НТКУ і НРКУ по коментарі. НТКУ і НРКУ не погодилися з висновками Рахункової палати.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY