Нацрада захищатиме мовників. Під час виборів

28 Жовтня 2009
17217
28 Жовтня 2009
16:05

Нацрада захищатиме мовників. Під час виборів

17217
Нацрада захищатиме мовників. Під час виборів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не притягатиме до відповідальності мовників під час виборів, але стежитиме за рівним доступом кандидатів до телерадіоефіру та захищатиме мовників від політичного тиску. Про це сьогодні на прес-конференції заявив в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко.

 

«Національна рада під час виборчого процесу не буде здійснювати перевірки і розглядати питання щодо притягнення до відповідальності телерадіокомпаній, оскільки на цей час є спеціальна норма, передбачена законом "Про вибори...", а саме судовий розгляд таких питань. Позов до адміністративного суду може надати будь-який суб'єкт виборчого процесу - або кандидат, або ЦВК, або інший орган, визначений законом», - наголосив пан Мирошніченко.

 

Начальник юридичного управління апарату Нацради Михайло Пушкаренко уточнив, що законодавець не наділив Нацраду повноваженнями суб'єкта виборчого процесу. Тобто Нацрада самостійно не має права подавати позов до суду про порушення з боку телерадіоорганізацій. «Ми направили на ім'я голови Вищого адміністративного суду листа з проханням, щоб місцеві адміністративні суди посприяли співпраці з нашими представниками в справах, пов'язаних зі ЗМІ», - зазначив він.

 

Член Нацради Тетяна Лебедєва попросила ЗМІ інформувати Нацраду про будь-які випадки тиску на медіа під час виборів. На запитання ТК, як саме регуляторний орган захищатиме мовників від політичного тиску і які він має для цього механізми, в. о. голови Нацради відповів, що чітко визначеного механізму не існує. «Але як показує практика, нашого авторитету вистачає, щоб захищати телерадіопростір. Згадайте, як до нас звернулися телекомпанії, які зазнавали перевірок з боку податкової, прокуратури і митниці, і одного нашого звернення було достатньо, щоб такі перевірки були припинені. Так само ми можемо використовувати свій авторитет у взаємодії з іншими органами державної влади. Одна річ, коли галузь захищається сама, зовсім інша, коли на захист телекомпанії виступає конституційний орган», - зазначив Андрій Мирошніченко.

 

Також пан Мирошніченко повідомив, що 28 жовтня регуляторний орган прийняв рішення про створення робочої групи з питань контролю за дотриманням законодавства про вибори Президента, яку очолить заступник голови Нацради Юрій Плаксюк, а до групи увійдуть Андрій Мирошніченко, Тетяна Лебедєва, Ігор Курус і представники апарату.

 

Нацрада під час виборчої кампанії проводитиме моніторинги всіх телерадіоорганізацій силами центрального моніторингового центру та представників Нацради в областях. Робоча група щотижня доповідатиме про виявлені під час моніторингу порушення, після чого регуляторний орган інформуватиме про них Центральну виборчу комісію.

 

Нацрада стежитиме за:

- опублікування ТРО інформації щодо розцінок вартості однієї хвилини (секунди) ефірного часу для розміщення матеріалів передвиборної агітації;

- трансляція передвиборної агітації за кошти держбюджету на каналах державного мовлення;

- забезпечення рівного доступу всіх кандидатів на пост Президента до аудіовізуальних ЗМІ;

- дотримання  ТРО термінів ведення передвиборної агітації;

- проведення  передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України;

- обмеження щодо ведення передвиборної агітації аудіовізуальними засобами масової інформації.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17217
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Яша Томский
5287 дн. тому
Пан Мірошниченко, коли ви такий честний и порядний, перекажіть мені особисто 1000 (тисячу) доларів хоча б в гривнєвому еквіваленті і хоча б за курсом 8.2. Тоді я буду вважати вас чесною і порядною людиною. А допоки ви, як і всі ваші Шевченки, Пушкаренки, а особливо - хабарник Курас, такий же нікчема, дармоїд, крадій, бандит!!!
Яша Томский
5287 дн. тому
Да, Нацрада захищає. Ахуєнно захищає! Этим тунеядцам, непонятно зачем придуманным, только мовників захищати! Щас...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду