Чи прийдуть у Нацраду Хорошковський, Пінчук та Лаудер?

27 Березня 2008
55785
27 Березня 2008
08:06

Чи прийдуть у Нацраду Хорошковський, Пінчук та Лаудер?

55785
Перш ніж винести попередження, Нацрада хоче бачити перших осіб і власників. Улюблений жанр читачів «ТК» – стенограма засідання :)
Чи прийдуть у Нацраду Хорошковський, Пінчук та Лаудер?
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення перенесла питання про розгляд результатів перевірки п’яти загальнонаціональних телекомпаній («1+1», «Інтер», НТН, «Україна», Новий канал) на наступний тиждень. Рішення прийнято у зв’язку з неявкою керівників компаній. Проте ще охочіше члени Нацради висловили б свої претензії самим власникам великих компаній. Чи «повернуться з Канн», щоб прийти у Нацраду, Хорошковський, Пінчук та Лаудер? Питання риторичне. Але Нацрада вирішила терпляче почекати тиждень.
 
Разом із питаннями про перевірки було перенесено і великий комплекс питань, пов’язаних із переліцензуванням окремих компаній. Логіка перенесення така: питання про перевірки збиралися розглянути комплексно, тобто виробивши спочатку загальнообов’язкові рекомендації усім телекомпаніям щодо мови (їх було ухвалено на початку засідання 26 березня), потім оцінити результати перевірок з огляду на ці нові вимоги, а вже після того розглядати решту питань, зокрема і щодо продовження ліцензій. Адже раптом компанія і не захоче мовити за новими правилами?
 
Розгляду своїх питань компанії чекають із 20 лютого, коли питання про винесення попередження чотирьом центральним телекомпаніям («1+1», «Інтер», НТН, «Україна») було ухвалено «взяти за основу». Пізніше до цих компаній приєднався Новий канал.
 
«ТК» пропонує своїм читачам розшифровку обговорення питання членами Нацради.
 
Віталій Шевченко: Серед зареєстрованих представників каналів – здебільшого юристи, хоча ми розуміємо, що питання давно вже вийшло з цієї площини. Якби питання розглядати так – то компаніям давно треба було винести попередження, і все... Питання розглядається трохи в іншій площині – ми розуміємо, що питання, яке зараз розглядається, має ключове відношення до розвитку нашої галузі. Тому прошу членів Нацради обмінятися думками щодо того, як нам зараз бути. Звертаю вашу увагу: я не думаю, що з боку керівництва компаній ставлення серйозне...
 
Віктор Понеділко: Я дивлюсь – це все знайомі мені, шановані люди. Але я не хочу при них розглядати це питання взагалі. Бо виходить так: юристи чи діти юристів ходять до нас на засідання, а батьки цих юристів ходять на інші засідання. Тому я би дуже хотів нарешті побачити власників. Хочу тут побачити начальника митниці, подивитися йому в очі: згріб усі канали, які міг згребти… Я не буду питати, за які гроші, я просто хочу спитати – а навіщо ти це зробив? Щоби з нормальних каналів зробити, пробачте, якусь гешку? Ну що з того толку, що в присутності цих людей ми будемо розглядати питання? Ми розглянули, вони пішли, доповіли собі щось там – реакції ніякої...
 
Тетяна Мокріді: Я зараз скажу річ, яка багатьом не сподобається: я пропоную перенести слухання цих питань. Моя аргументація така: минулого тижня ми мали дуже серйозну розмову на РНБОУ, і я хочу, щоби всі, хто сьогодні прийшов від центральних каналів, нагадали про це своїм керівникам і власникам. Президент особисто говорив про російську експансію в українському медіапросторі. Саме на центральних каналах. Тому ми розмовляти тут будемо саме з першими особами центральних каналів. Розмова буде дуже серйозною. Тож усім треба повернутися з Канн і з «городу Парижу», і сісти і поговорити в цьому залі засідань. Для того щоби потім не просили нас про окремі зустрічі з окремим каналами, не оббивали пороги. Ми за те, щоби центральні канали працювали у рівних ринкових умовах. А для того, щоби вони були, треба щоби перші особи каналів прийшли, сіли і поговорили.
 
Ігор Курус: Я передбачав, що виникне така ситуація, тому маю таку пропозицію. Перенести питання на 14.00 на сьогодні, запросити керівників компаній...
 
Тетяна Мокріді: Так вони ж не приїдуть!...
 
Ігор Курус: У випадку неявки керівників компаній – розглядати це як перешкоджання законній діяльності Нацради. А це є підставою для анулювання ліцензії!
 
Тетяна Мокріді: Ігоре Федоровичу, я буду з вами сваритися! Та ми ж розуміємо, що навіть чартер вони за годину не замовлять!
 
Ігор Курус: Та нехай роблять, що хочуть! Вони знали, що сьогодні буде засідання, буде розглядатися це питання, і вони мали бути тут, на засіданні, а не в Парижі чи в інших населених пунктах Європи.
 
Віктор Понеділко: Ігоре Федоровичу, якби ви їх не відпустили в Париж та в інші населені пункти... А то в мене таке враження, що вони спочатку з вами узгодили, а тепер ви хочете про щось інше... Я хочу бачити власників!
 
Владислав Лясовський: Ми розсилали стандартні запрошення, на яких вказано, що канал мав представляти керівник компанії або вповноважена особа. Тому формально хто прийшов, той прийшов. Але я погоджуюся з вами в тому, що деяких із цих людей ми бачимо майже щотижня, ми чуємо якісь обіцянки, які ніколи не виконуються... Може, саме ці люди і хотіли б їх виконати, але на жаль, це не в їх компетенції... Тому процедурно пропоную зробити таку річ: перенести питання і розіслати запрошення першим особам, а не юристам, які не несуть відповідальності ні за прийняття рішень, ні за те, що вони тут кажуть.
 
Юрій Плаксюк: Виклик перших осіб пов’язаний ще й із тим, що на черзі конкурс на цифрові частоти. Результати цього конкурсу залежать від вашої сьогоднішньої діяльності й від того, як ми зараз оцінимо ці перевірки. А якщо не з’являться, то має вступити в дію пропозиція Ігоря Федоровича.
 
Тетяна Мокріді: Давайте відверто говорити про такі речі. Ми багато говорили про українську мову на каналах. І за великим рахунком ситуацію з мовою на своїх каналах кожен знає. Я особисто готова винести попередження тому чи іншому каналові. А що робити з цим далі? Нам треба знаходити спільну мову, треба робити українське телебачення. Сьогодні ми ухвалили новий документ. Треба вам із ним ознайомитися, щоби ви розуміли, в яких нових умовах ви будете працювати, чого з 1 вересня вам чекати. Ви все одно зіткнетеся з необхідністю переліцензовувати канали.
 
Ігор Курус: Ми можемо приймати десятки документів – їм наплювати з 25-го поверху на наші рішення. Я не кажу про тих людей, які зараз тут сидять, я кажу про тих людей, прізвища яких Созановський, Морозов... Їм плювати на рішення Нацради. Але давайте готувати рішення: неявку цих керівників на наступне засідання Нацради вважати перешкоджанням законній діяльності Нацради. І – подавати в суд на анулювання ліцензії. І все стане на свої місця. Леонід Бірюк («Інтер») фантастичний оратор, який скаже зараз багато правильних слів, Тетяна Смирнова («1+1») фантастичний юрист, яка теж розкаже, як правильно робити.
 
Тетяна Лебедєва: Я повністю підтримую пропозицію нашого відповідального секретаря пана Лясовського, тому що ми дійсно відсилали запрошення або керівнику або відповідальній особі. Але, по-перше, це відображає ставлення каналів до Нацради, а по-друге – присутнім тут людям дуже важко відповідати за те, на що вони не мають впливу. У ваших же інтересах, шановні, щоб тут з’явилися ті особи, які слухатимуть, прийматимуть рішення і потім за них відповідатимуть. Адже відповідальність за діяльність телекомпаній, відповідно до закону, несе її керівник.
 
Віктор Понеділко: Я не згоден. Ось чому. Я не був присутній на засіданні РНБО, сьогодні я слухав Віталія Федоровича – останнє волосся випадало: виявляється, винні не канали, а Національна рада. Не зрозуміло, хто взагалі у цій країні порушує закон! Я так зрозумів Президента: якби не було Національної ради, такої розхлябаної, то всі канали працювали б отак – 100% українського продукту, гуманістичні програми тощо. Після засідання Ради нацбезпеки я наполягаю, щоб тут були відповідальні люди. Але навіть якщо тут буде Морозов та Созановський і вони з нами погодяться, що щось треба робити, то вони потім підуть до господаря. А господар їх пошле, як і нас...
 
Віталій Шевченко: Я теж хочу наголосити ще раз: формально сюди приходять керівники компаній, дають відповідні пояснення і ми закриваємо питання. Але не в цьому випадку. Бо формально підстави для покарань ми мали ще місяць тому. Ми затримувалися, бо одержували листи керівників. Саме на прохання керівників ми приймали рішення про повторні перевірки. Коли я доповідав на РНБО... Розумієте, виходить, що Нацрада підставляє свою голову за головотяпство керівників компаній. Має хтось це припинити! У нас є табличка, яку ми роздавали керівникам держави, про те, чим закінчилася повторні перевірки компаній. Найгірші показники були у «Інтера». І якщо ми читаємо, що промоніторили кілька буднів, кілька вихідних – і з’ясували, що показник за мовою 42%? Або коли у вихідний день у прайм-тайм показник мови 32, 39, 53, 40%? Або читаємо, що в «Інтера» власного продукту 31, 34, 36, 37%, то про що ми говоримо? Якщо ці компанії спроможні ставити лише третину власного продукту, то чи потрібні Україні ці компанії?
 
... З подачі уряду на засіданні РНБО прямо ставилось питання можливості переліцензування компаній із посиланням на досвід країн, яких ми вважаємо демократичними і які в певних випадках це зробили... То може, і нам вдатися до переліцензування? Я не випадково цитую про «Інтер» – це компанія, яка виникла повністю на державному ресурсі. На засіданні РНБО я навів цифру: в «Інтера» 3% українського музичного продукту. Мені ніхто не повірив, приходили перепитували, чи ми не помилились! Та після цього взагалі варто ставити питання про існування таких компаній, які задають тон у розвитку інформаційного простору. Це зветься «ми приїхали». Я прошу представників донести цю інформацію до ваших керівників. Оскільки керівники держави вважали, що ці питання ширші і виносяться за межі Нацради на обговорення уряду і всіх відповідальних осіб, то сьогодні-завтра я поінформую Президента, РНБО, ВР про нашу розмову, про цю явку, про таке ставлення... Я поінформую про свинське ставлення керівників до виконання своїх прямих обов’язків і до виконання своїх ліцензійних зобов’язань. Очевидно, що постало питання про дві речі. Спочатку покарати керівників за таку поведінку, а потім вдруге починати їх карати за те, що вони таким чином організували роботу щодо дотримання їхніми каналами умов законодавства і ліцензійних умов. Я не бачу великого сенсу розглядати це питання...
 
Тетяна Мокріді: Дуже дякую керівникам «України» та НТН за те, що вони тут, але розглядати будемо всіх разом, приходьте ще раз.
 
Ігор Курус: Я погоджуюсь із Віктором Івановичем щодо того, що якщо власник каналу бачить, що менеджмент заробляє бабки і витрачає їх не на виробництво фільмів, а на купівлю «самолетов, пароходов и теплоходов», то я хочу поінформувати цих власників про діяльність менеджменту. І якщо члени Нацради сьогодні не погоджуються прийняти рішення і визнати ці неявки як перешкоджання законній діяльності Національної ради, то пропоную написати листи власникам телеканалів. І доповісти їм, як працює пан Созановський, як працює пан Морозов... Скільки програм національного продукту в них в ефірі, а скільки програм національного продукту повинно бути в ефірі. З тим, щоби власники розуміли, що їхній бізнес хоч і приносить їм великі гроші, але ці гроші вкладаються не в розвиток українського телебачення, а в інші місця. І нехай вони приймають кадрові рішення, тому що так більше не можна. Це хамське ставлення до Національної ради і до держави Україна, яка видала їм ліцензію. Потому что для «Интера» главное, чтобы «голубые» были на канале, а украинской музыки – нет.
 
Юрій Плаксюк: Я прошу визначатися, а то виглядає так, що ми намагаємося на когось вплинути, начебто хочемо розказати щось «Детектор медіа» чи ще комусь.
 
Андрій Мірошниченко: Пропозиція запросити власників каналів чудова, але вона нереальна. Бо як ми візьмемо документи телекомпаній, то не побачимо жодного власника. Я думаю, що ми можемо неофіційно звертатися до власників, бо ми, безперечно, маємо запросити тих, кому підпорядковані канали. Рішення з цього питання треба перенести, а керівників запросити. Ми знаємо, що на каналі є тривладдя, то треба запросити всіх. Нехай буде по декілька представників каналів, відповідальних перед власником за контент, за управління.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
55785
Теги:
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сива Кобила
5874 дн. тому
Якщо 15 (чи скільки їх там?) загально"національних" "українських" каналів просто ретранслюють російський продукт, то нафіга вони потрібні? Закрити їх і пустити російські канали напряму. Тим більше, що {CENSORED} відсутністю власного українського продукту на екранах не дуже бентежиться. Піпл хаває. Процес його селекції завершився. Це тільки Ющенко все чогось нервується.
Від народу
5878 дн. тому
Про що ви взагалі говорите. що мусолите на своїх засідаловках.Народ не розуміє чим вона взагалі займається.Воля на неї плює. реклама начебто заборонена чхає. дивитись на каналах нічого. а тато і синочок-вундеркінд шевченки .хоч би прізвища святого посоромилися .кують бабло імали нас усіх вдупі.А народ все хаває. Бо .як був дурним за Шевченка-пророка таким і лишається за Шевченків-манкуртів.
Внимательный
5878 дн. тому
Похоже Нацраду обидели - каналы маленькие чемоданчики бабла принесли.
Саша
5878 дн. тому
А с другой стороны, каналы тоже борзеют. Ни фига не боятся. Гонят российский секонд-хенд и заламывают цены за продажные сюжеты. Включил утром в воскресенье Интер - просто один к одному ОРТ. Какие-то фильмы о российских актерах, какие-то неблизкие нам шутки, какие-то шоу с вытянутыми из нафталина престарелыми российскими звездами. И даже в собственных программах - всякие бори моисеевы с их ужимками. Конечно, повторами чужих программ бабки зарабатывать легче. И это канал, который построен на государственной сети передатчиков УТ3! Что в нем украинского? Согласен на все 100%. Не Интер, а ОРТ - Регионы.
5879 дн. тому
Нацсовет {CENSORED} согласен......их давно пора менять они же еще воспитанные при ссср и они такое же радио и тв делают которое слушать и смотреть пративно!!! Молодых НАДО!!! Без националистической истерий.....
Влад
5879 дн. тому
Полность поддерживаю Насовет. Каналы давно оборзели. Рекламные блоки по 20 минут, реклама водки в дневное время и программный продукт с рынка вторсырья. Да такого телевидения нет ни в одной стране мира. И дело здесь ни в языке вещания. Лично я смотрю спутниковые каналы, потому что достала реклама на украинских каналах. Фуксманов-Сазановских глушить надо. Ведь каналы они создавали не за собственные деньги, а теперь везде рассказывают о многомилионной их стоимости. А сколько каналы будут стоить, если их лишат лицензий?
В.Высоцкий
5879 дн. тому
В общем, все с... почти с ума свихнулись —Даже кто безумен был, —И тогда главврач Маргулис Телевизер запретил. Вон он, змей, в окне маячит, За спиною штепсель прячет! Подал знак рукою — значит, Фельдшер вырвет провода! Весь этаж в припадке бьется, Нам осталось — уколоться И вновь упасть на дно колодца, —Как в Бермудах, навсегда!
Задорнов
5879 дн. тому
Огромное спасибо "Телекритике". Теперь есть над чем работать. Персонально SAoFo: не верьте в идиотов, Вы когда-нибудь видели дурака, который бы "дурил" не в свою пользу?
Луканов
5879 дн. тому
Луканово посміхаючись Поки ви тут сперечаєтеся. я собі блог відкрив: http://blogs.korrespondent.net/users/lukanov/2476 Заходьте
SoFo
5879 дн. тому
Самое ужасное - эти люди с мировоззрением базарных баб не понимают и не хотят понимать что они делают, и к чему это приведет. Задача НацСовета - создать благоприятные условия для развития ТВ индустрии, НацСовет ее уничтожает. Страшно то, что они - идиоты, но не понимают этого, свято считая что борются за украинский продукт...
vm
5879 дн. тому
Нацрада требует от телеканалов только украинский язык, необходимо говорить о демонстрации своей продукции. Если бы было допустимо производство продукта на русском, возможно интерес каналов к этому был бы более активным. Русскоязычная аудитория в Украине чрезвычайно велика не смотря на истеричные заявления чиновников. Производство телепродукта в реальной смотрибельной пропорции на русском\украинском позволила бы экономически обеспечить формирование национального высококачественного телепространства.
Украинофоб
5880 дн. тому
Нормальный интер канал ...насильственно заствлять каналы гнать нац продукт это прямой путь к уходу терезрителей на тарелки а следовательно и потеря рекламы
Карен
5880 дн. тому
Интер,как универсальную услугу,заставляют кабельщиков транслировать нашару.А ведь Интер как был, так и остался всего-навсего обос***ным ОРТ.
Витя
5880 дн. тому
А с другой стороны, каналы тоже борзеют. Ни фига не боятся. Гонят российский секонд-хенд и заламывают цены за продажные сюжеты. Включил утром в воскресенье Интер - просто один к одному ОРТ. Какие-то фильмы о российских актерах, какие-то неблизкие нам шутки, какие-то шоу с вытянутыми из нафталина престарелыми российскими звездами. И даже в собственных программах - всякие бори моисеевы с их ужимками. Конечно, повторами чужих программ бабки зарабатывать легче. И это канал, который построен на государственной сети передатчиков УТ3! Что в нем украинского?
офигевший
5880 дн. тому
это просто трындец! эти люди с мировозрением базарных баб и пристарелых консьержек пытаются управлять национальным телепространством? Боже-Боже... Люди-люди...
Эней
5880 дн. тому
Панове! Вот до чего доводит НЕЗАСЛУШИВАНИЕ отчёта Нацрады уже в 3-й раз. Возомнив о непогрешимости, эти "персоны", проще РЫЛА, стали действовать по принципу: "А не подать ли нам сюда Тяпкина и Ляпкина". Кто был ни чем, тот станет всем! От машинопiськi, та секлетаркi, до вершителей судеб ТРК - ОДИН СВiДОМИЙ ШАГ! Чтобы спасти уже угасающее телерадиопространство, срочно необходимо выдернуть "патриотов" из оборзевшой Нацрады и сделать этот Совет по-настоящему справедливым и демократичным, третейским КОМИТЕТОМ! Пока же Нацрада, с молчаливого согласия Президента(?), превращается в орган пропаганды одной партии с надконституционными полномочиями. "Патриотам" закон не писан, если писан, то не читан...
Глеб
5880 дн. тому
А крутому юристу Созановскому все по-барабану...
ivanovich
5880 дн. тому
Со стороны Нацрады "комплекс вахтера" во всей его красе. Думаю, надо чаще публиковать именно стенограммы, чтобы всем было видно это хамство...
МК
5880 дн. тому
Чудовий текст. Молодці
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду