Ірена Карпа: «У нашого МТV позиція відверто негламурна»

2 Вересня 2007
9468

Ірена Карпа: «У нашого МТV позиція відверто негламурна»

9468
Українська письменниця і співачка стане обличчям телеканалу «MTV-Україна».
Ірена Карпа: «У нашого МТV позиція відверто негламурна»

24 серпня 2007 року в ефір вийшов телеканал MTV. Як і повідомляла «Детектор медіа», канал розпочав мовлення у тестовому режимі. За словами генерального директор «MTV-Україна» Євгена Ступки, повноцінне мовлення каналу розпочнеться 3 вересня.

 

24-годинний україномовний розважальний телеканал транслюватиметься через кабельні мережі та супутник. Програмне наповнення міститиме як міжнародні шоу (South Park, Beavis & Butthead, Pimp My Ride, Punk’d, MTV Unplugged), так і власні програми:

 

MTV News – щоденні та розширені випуски (weekend edition) міжнародних та місцевих новин музики та шоу-бізнесу;

 

«MTV День» – щоденне чотиригодинне шоу, яке транслюватиме програми та музичні відеокліпи з підводками віджеїв;

 

Rock Ukraine – щоденне одногодинне шоу, яке забезпечить українські гурти платформою для презентації себе небаченим досі шляхом. Для першого сезону було обрано дванадцять гуртів, як знаних, так і поки що маловідомих широкому загалу;

 

MTV Ukraine Top 20 – флагманське шоу, що складається з вітчизняних та міжнародних музичних кліпів, які презентуються одним із віджеїв «MTV-України». Ця програма підкреслюватиме зобов’язання телеканалу щодо показу музичних відеокліпів не на підставі плати за ротацію (поширена на наших теренах практика), а на підставі якості музичного та творчого продукту.

 

Обличчям каналу стане відома українська письменниця і музикант Ірена Карпа, яку глядачі побачать в ефірі вже 4 вересня.

 

– Ірено, як називається твоє шоу?

– Шоу називається дуже просто – MTV News, а от слоган мого виробництва «MTV-новини: зйомка макаронів з ваших вух». Взагалі, у нашого МТV позиція відверто негламурна. Не знаю, наскільки вона буде прийнятною в нашому суспільстві. Ми не націлюємося на «тьоток-кошечек», які люблять Баскова, а саме на світову музику. Будуть різні шоу, наприклад, під назвою «Альтернація», в яких увага сконцентрована на українській альтернативній та рок-музиці. Мої ж новини будуть дуже авторські та стьобні (принагідно хочу подякувати своїй команді – Вадиму й Катерині, вони суперпрофесіонали).

 

Мене трохи здивувало, коли мене, таку «нєкласічеську красавіцу» взяли, тому що всі інші дєвочкі – «класічеські красавіци». Зате я не читаю з підкажчика, вільно імпровізую в ефірі на тему, наприклад, чого це у нас у країні маріхуана вважається наркотиком, але кожен попсовий персонаж експлуатує образ наркобарона? А робить він це тому, що це начебто сексі... І мені не треба це читати з суфлера – це мої думки. Я можу сама розмірковувати, чому такий-то фестиваль відстійний, причому невідомо, чи фестиваль робиться для українців, чи для наших північно-східних сусідів, які кажуть: «Штука баксов на неделю – это очень дешево, это как дома». Я все це, по-перше, знаю, по-друге, не боюся висловити, хоча, чесно кажучи, не знаю, скільки це все протримається в ефірі… Бо по-любому з’явиться дуже багато невдоволених.

 

– Ти маєш на увазі невдоволених глядачів чи музичне середовище?

– Людей, які звикли, що їм дають все «прилизане», сурогатик, який легко хавати. Ми ж кажемо правду у вічі. От артисти, коли дають інтерв’ю, то деколи таку пургу гонять – а з них потім на монтажі ліплять майстрів слова, щоб на екрані все звучало красиво. Ну на фіга? Я не хочу показувати, що вони говорять красиво, я хочу показувати, як вони говорять насправді! Я роблю коментарі, а потім вставляю фрази цих людей, не боячись показати їхнє справжнє обличчя. От знімаю на одній імпрезі музиканта-альтернативщика, а він говорить: «Я не знаю, чого я сюди прийшов, але мені сказали, що тут буде Катерина Чумачееееенко», – і треба було бачити ці очі, цю політкоректність а-ля чупа-чупс. Можливо, я занадто зла, але Вадим, наш продюсер новин, слідкує за тим, щоб усе було у рамках і не було дикого суб’єктивізму, типу «Коля вкрав у меня жуву – я зроблю про нього погану новину».

 

– Ти сама їздиш на події, робиш сюжети?

– Так, якщо мене цікавить якийсь сюжет, то я їду сама його робити, в іншому випадку працюють колеги. Головне – у нас робиться акцент на українських новинах, чого немає в жодних інших музичних каналів, де нам розповідають про Брітні Спірс і Бреда Піта. Наша фішка в тому, щоби кожен день у випуску з трьох новин була одна національна новина. А якщо раптом їх є три – то це взагалі круто, тоді ми ні про яку Мадонну розповідати не будемо.

 

– Ірено, чому всі новини, як ти їх оцінюєш, є «прилизаними», гладенькими, чому вирізають неправильні слова, чому зі всіх роблять засмоктаних персонажів? Всі у нас на ТБ хочуть здаватися goodgirls і goodboys?

– Передовсім, думаю, це робиться для того, щоб усі інші люди відчували себе неповноцінними уродами. Тоді телебачення і журнали житимуть. Цитуючи Пєлєвіна: «Звичайна офіс-баришня не відчуває себе бідною уродіною, поки не відкриє глянцевий журнал». Я ж навпаки хочу показати, що всі ці зірки, музиканти – теж звичайні люди, які теж можуть тупити, як будь-хто інший. Я не вважаю, що треба створювати з чогось чи когось культ. Культи треба розвінчувати, щоб кожна людина бачила, що вона може зробити щось абсолютно не гірше. Буває – чим крутіша зірка, тим простіша вона у спілкуванні. Це, звичайно, теж оцінюється. Але загалом масова індустрія будує стіну неприступності, міф навколо себе, інакше вона не виживе. І моя програма, мабуть, буде єдина така програма в рамках МТV. Програма без понтів. Бо як тільки хтось кине понт – я обов’язково про це скажу, покажу і обрегочу. Така собі «Школа злословія» на MTV.

 

– Схоже, ти будеш єдиною злою ведучою на українському ТБ. Бо всі решта хочуть здаватися добрими…

– Ні, я не зла. Я просто іронічна і гигочу, там дуже мало злоби. Я можу бути зла, тільки якщо мене будять о восьмій ранку і примушують щось робити. Але я і не принцеса – ходжу в туалет, на мене гикавка нападає... Це не злість – я просто не боюся того, що говорю, і за свої слова відповідаю.

 

– Ти вже можеш порівнювати досвід телеведучої, який попередньо був у тебе на ICTV (програма Sexcetera) та на «Інтері» («Перша експедиція»), а тепер на MTV?

– Зараз дуже важко говорити про MTV , бо все ще на етапі становлення. Звичайно, тут все по-іншому, і дійсно цінне для мене в плані досвіду. Спочатку в мене була програма «вальяжна», потім інтелектуальна, а тепер нормальна програма для творчості та стьобу.

 

– Минулий номер «Плейбою» вийшов із тобою на обкладинці…

– Фотосесія була дуже прикольна. Фотографом був Олександр Мордерер, а художницею Таня Рубльова. Вони дуже кльово підійшли до цієї справи, не робили з мене тьотю, яка «в пєрєднічкє вєшаєт бєльйо на пріродє», а знімали доволі жорстко – я во всєй красє, а місця, які цензура забороняє, закриті тінями. На обкладинці я, звичайно, «sweet sugar pop-baby», але це теж стьоб, бо я – із золотим мікрофончиком, така собі каралєва. До речі, обкладинка – це вибір німецького топ-менеджменту «Плейбою», мені подобався жорсткіший варіант.

 

– Ти перший магістр філологічних наук, який з’явився на обкладинці «Плейбоя»?

– Я не знаю, але чом би й ні. Красиві можуть бути всі абсолютно, то не залежить від віку і ваги, то залежить від упевненості в собі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Костенко, Леся Ганжа, «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9468
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду