Ментальність наче різна, а смаки – однакові

7 Листопада 2008
6788
7 Листопада 2008
11:10

Ментальність наче різна, а смаки – однакові

6788
Ментальність наче різна, а смаки – однакові
Довелось мені нещодавно побувати у Львові – місті, що навіть за совєтських часів негласно вважалось західною столицею України. Звісно, нині визначення «західна столиця» або «український П’ємонт» мешканці міста вживають за будь-якої слушної нагоди, щоб зайвий раз підкреслити свій не зовсім пересічний статус. Не таємниця також, що шляхетні львів’яни про все мають виключно власну думку… Чи це справді так, я вирішив з'ясувати на прикладі телевізійних смаків.
 
Найприємніше враження: львів’яни шанують свої власні телеканали і знають усіх ведучих, яких абсолютно щиро називають зірками. Власне, сумнівів щодо місцевого патріотизму в мене не виникало ніколи, але цікаво було дізнатись, що дивиться Львів у «всеукраїнському» масштабі. Але тут на мене чекало банальне розчарування: смаки львів’ян нічим не відрізняються від смаків решти не таких патріотичних і просунутих, якими вважають себе галичани, мешканців нашої унікальної країни.
 
Львів – о, Боже! – пристрасно, не побоюся цього слова, дивиться «Шустер live» на ТРК «Україна». Молоді імпонує стьобний перебіг шоу, який не «вантажить»; старшим людям до смаку Петро Мага зі своєю щиросердною простотою та наївною безпосередністю, а водіям маршруток і барменам – америкознавець Світлана Вольнова. Не забувають і самого Савіка Шустера – його цитують точнісінько так само, як і в Києві: «вчора Шустер сказав…».
 
Стежать у Львові за талант-шоу «Танцюють всі!» на СТБ. Не розуміють лише, чому канал, який намагається вирізнятися з-поміж інших використанням традиційних, несправедливо забутих стандартів української орфоепії та лексики, такий непослідовний у цій справі. Якщо у «Вікнах» кажуть «етер», чому у «танцях» на екрані – «Живий ефір»? Несолідно якось, - зауважила одна знайома пані. І справді, слід уже визначитись, чи «танго», чи «тангу» ми танцюємо, панове!
 
Висновок простий: коли йдеться про центральні канали, «Схід і Захід разом» - усім людям подобається те, що рекламується найбільше, робиться найякісніше і виходить у зручний час.
 
Тим часом ваш автор не припиняє стежити за тим, як розвиваються проекти, що стартували на нашому телебаченні нещодавно. Наприклад, розпарене «Шоу Вєрки Сердючки» на ТРК «Україна» чомусь надто повільно набирає очікуваних обертів. Здається, трохи важко втримувати інтерес до «Фабрики зірок-2» Новому каналу, хоча вона й цікавіша за попередню та талановитіша за складом співочих маргіналів.
 
Приємно вразила нещодавня прем’єра програми «Правда життя» на НТН. Канал, який, здається, давно вже змирився із рівнем «третього ешелону», раптом здивував фаховою журналістською роботою. Дві історії життя, дві людських щемливих правди без коментарів і зітхань тітоньок-плакальниць відразу виділили «Правду життя» серед програм схожого формату. Певен, що й у Львові програму гідно оцінять, адже українці люблять і вміють поплакати.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6788
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Fgh
5647 дн. тому
Мадам Катя, мне кажется, Вы то недалеко отошли от колхозницы в худшем понимании этого слова. Как колхозник у колхозницы спрашиваю - что означает фраза " Вы же не колхозники, раз посетесь на этом сайте"?
Катя
5647 дн. тому
Неужели все такие тупые, не понимают, что существует аллегория, гипербола, да и просто ирония. Вы же не колхозники, раз посетесь на этом сайте. Уверена, что вы - телевизионщики.
Ксеня
5647 дн. тому
Костю, Ви мислите кліше. "Пересічний статус" галичан не виходить за межі Галичини. Тому їм не залишається нічого іншого, як думати так далі. А про, дійсно, непересічних згадують лише, що вони родом зі Львова.
yulia
5648 дн. тому
Костю, а ви справді допитували водіїв львівських маршруток про їхні телевізійні уподобання? Хотіла б на це подивитися.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду