Спортивний рівень обізнаності залишає бажати кращого. Доведено Олімпіадою

Спортивний рівень обізнаності залишає бажати кращого. Доведено Олімпіадою

28 Лютого 2018
2424
28 Лютого 2018
15:30

Спортивний рівень обізнаності залишає бажати кращого. Доведено Олімпіадою

Олексій Мандзій
журналіст порталу Sportarena.com
2424
Зимова Олімпіада-2018 вкотре довела, що пересічний українець дуже далекий від спорту. Зрештою, як і журналіст.
Спортивний рівень обізнаності залишає бажати кращого. Доведено Олімпіадою
Спортивний рівень обізнаності залишає бажати кращого. Доведено Олімпіадою

25 лютого в корейському Пхьончхані завершилися ХХІІІ зимові Олімпійські ігри, які для широкої української аудиторії транслював телеканал «UA: Перший». «Детектор медіа» публікував кілька відгуків медійників про Олімпійські ігри в Кореї: враження публіциста Бориса Бахтєєва від церемоній відкриття й закриття та його колонку про коментування й «русскій міръ», реакцію інсайдера команди «UA: Першого» на фейсбучну критику коментування Олімпіади, оцінку висвітлення Олімпійських ігор «UA: Першим» від спортивного журналіста Євгена Блажка.

У сьогоднішньому матеріалі спортивний журналіст Олексій Мандзій аналізує загальний рівень обізнаності в спорті (як глядачів, так і журналістів) крізь призму показу Олімпіади на «UA: Першому».

«Усе, можна видихати», — так зустрічала кореспондентка «UA: Першого» Дар’я Кузнєцова українських біатлоністок після виступу в естафетній гонці. Так, мабуть, відреагували всі спортивні (?) редакції в українських медіа наприкінці церемонії закриття Олімпіади. Спортивний марафон закінчився, а разом із ним зникла необхідність відкривати щось нове як для себе, так і для глядачів.

Цю Олімпіаду ніяк не порівняти з тією, що відбулася два роки тому в Ріо. І не тільки тому, що це зимові ігри, а в Ріо були літні. Хоча цей аргумент, звісно, теж важливий: кількість змагань на зимовій Олімпіаді відчутно менша, через що телетранслятору (читайте: «UA: Першому») легше формувати сітку трансляцій, а вболівальникам простіше орієнтуватися в тому, що відбувається на Олімпіаді.

Куди важливіша різниця полягає в іншому: українці краще розбираються в літніх видах спорту, ніж у зимових. Якщо два роки тому «UA: Перший» повинен був відповідати на конкретні запити аудиторії, то цього разу показ Олімпіади фактично перетворився на біатлонну трансляцію, яка доповнювалася знайомством з іншими видами спорту.

Очевидно, в таких умовах працювати легше. Тим більше, сам канал зробив декілька кроків уперед, проаналізувавши свої помилки дворічної давності, що дозволяє стверджувати: показ Олімпіади-2018 був успішним.

Але «успішний» не означає «хороший» чи «ідеальний». «UA: Перший» не зміг упродовж шістнадцяти днів Олімпіади похвалитися наявністю кадрів, що знаються на зимових видах спорту. Більшість коментаторів, схоже, чи не вперше дивилися змагання в тих чи інших дисциплінах. Вони, здавалося б, мали пояснювати, що й чому відбувається на екрані, натомість самі сподівалися лише на знання запрошених експертів.

Це великий мінус, оскільки колишні спортсмени, попри обізнаність у темі, не вміють доступно і просто розповідати — цю роль мали б виконувати журналісти-коментатори. Але насправді коментатори спромагалися хіба запитувати експертів про їхню участь в Олімпіадах, їхні спогади й так далі. Якщо говорити простіше — були здатні «забивати ефір», замість задавати тон.

Схожа ситуація склалася і з кореспондентками, що працювали з місця подій у Пхьончхані. Основна їхня активність — флеш-інтерв’ю з українськими спортсменами після змагань (чи перед ними). Але жодного конструктивного діалогу не було: кореспондентки ставили загальні та розпливчасті запитання, а сам тон цих флешів був дуже піднесено-радісним.

Вищезгадані «усе, можна видихати» — лише вершина айсберга. Незважаючи на результат і враження від виступу, кореспондентки все одно залишалися милими та дружніми зі спортсменами. Олімпієць міг щойно фінішувати в топ-десятці найгірших, але журналістка розмовляла з ним, наче з переможцем. Часто складалося враження, що кореспондентки поїхали в Республіку Корея в ролі групи підтримки, а їхнє завдання — в разі чого підняти настрій спортсменам.

Зрештою, а які ще завдання вони могли виконувати, якщо з деякими видами спорту знайомилися прямо там, на Олімпіаді? Чи можна стати знавцем в умовному скелетоні за декілька годин? Отож.

Утім, каналу вдалося перетворити власну ахіллесову п’яту на особливість показу, скориставшись слабкою обізнаністю пересічного українця в зимових видах спорту. Якщо глядач уперше дивиться умовний санний спорт, то він здатен зрозуміти лише базові поняття. А якраз ці «базові поняття» «UA: Перший» і надавав, навіть не намагаючись заглиблюватися кудись далі.

Чому? Для цього були дві причини. По-перше, не потрібно було ускладнювати сприйняття інформації для аудиторії. По-друге, якби канал вирішив заглибитися, журналісти показали би свою некомпетентність. Як це було, наприклад, на церемонії закриття Олімпіади-2018, коли коментатори Дмитро Лазуткін і Тетяна Терехова всерйоз розповідали про принцип нагородження чоловіків-лижників, що здобули медалі в марафоні.

— Чому їх нагороджували сьогодні? Бо змагання тривали ще сьогодні (в неділю. — Авт.), — стверджує Терехова.

— Так, це останні медалісти Пхьончхана, — погоджується Лазуткін.

Того, що лижний марафон серед чоловіків відбувся не в неділю (останній день Олімпіади), а в суботу зранку, ніхто з коментаторів не знав. Як і того, що вони не могли бути останніми призерами Пхьончхана, оскільки після них було розіграно ще близько десяти комплектів нагород. Як і того, що марафонські дистанції прийнято нагороджувати на закритті Олімпіад — це давня олімпійська традиція.

І це лише один випадок, а таких ситуацій (не лише на церемонії закриття чи відкриття) було не десять і навіть не п’ятдесят. Пересічний глядач не зверне уваги, бо він сам не знає всіх деталей, тому сприймає слова коментатора як факт. Якщо так сказали — отже так і є. А коментатори не бачать сенсу настільки прискіпливо готуватися до ефірів та вчитися…

У цьому моменті підходимо до ключового запитання. Чому так?

Усе насправді дуже просто. Закінчується Олімпіада, а разом із нею закінчується і спортивне життя в українському інформаційному просторі. Бо що таке спорт в українських ЗМІ? Навесні, влітку та восени — футбол, інколи — бокс. Взимку — біатлон. Окремо існують деякі спортсмени, про котрих завдяки перемогам часто (або рідко) згадують — ті ж Еліна Світоліна, Жан Беленюк, Ольга Харлан, Юлія Левченко. Тепер до цієї когорти приєднався Олександр Абраменко.

Усі інші види спорту не транслюються й не культивуються. Про санний спорт згадують лише під час Олімпійських ігор, як і, наприклад, про академічне веслування чи велоспорт. Чомусь про розвалений водний трамплін для фристайлу в Миколаєві заговорили лише після золота Абраменка. А якби не успіх спортсмена на Олімпіаді? Чи поїхав би хтось туди й чи стала би важливою ця інформація?

Чомусь у тому, що українські спортсмени не показують результатів на Олімпіадах, прийнято звинувачувати відсутність інфраструктури. Але навіть якби вона була — як зацікавити дитину ковзанярським спортом чи тріатлоном? Вона повинна мати приклад і бачити якихось героїв — не важливо, українських чи зарубіжних. І ЗМІ є першими, хто повинен створювати цих спортивних героїв.

А що в нас? Про більшість видів спорту згадують хіба що раз на чотири роки, під час Олімпіади.

Тому, в принципі, звинувачувати «UA: Перший» у спрощенні показу Олімпіади не варто. Тут комплексна проблема, якої не подолати впродовж двох тижнів чи двох місяців. Потрібно створювати спортивну культуру — тоді зросте як рівень споживачів, так і рівень журналістів. А поки маємо те, що маємо.

Фото: facebook.com/uasportnews

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2424
Читайте також
02.03.2018 11:30
Галина Вініченко
для «Детектора медіа»
3 101
28.02.2018 09:36
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 582
19.02.2018 11:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 742
13.02.2018 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 219
12.02.2018 16:30
Орест Лисюк
для «Детектора медіа»
5 417
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду