Ярмарок пустопорожності

Ярмарок пустопорожності

30 Листопада 2013
10497
30 Листопада 2013
10:27

Ярмарок пустопорожності

10497
Інтерв’ю Віктора Януковича п’яти телеканалам чітко показали його справжнє ставлення до Євросоюзу. А вразило найбільше те, що першу половину розмови Янукович у деталях і подробицях розповідав, якою поганою є ситуація – аж такою, що від асоціації з ЄС довелося відмовитися, а другу половину - як у нас усе добре, а буде ще краще.
Ярмарок пустопорожності
Ярмарок пустопорожності

Інтерв'ю Віктора Януковича п'яти телеканалам (запис 26 листопада, вихід в ефір - 27-го) стало безпрецедентною подією й у політичному, й в інформаційному житті України останніх чотирьох років. Розмова вочевидь пішла не за сценарієм. Що далі тривали запитання журналістів Савіка Шустера, Андрія Куликова, Лариси Губіної, Олександра Ткаченка та Олега Панюти -  та відповіді президента, то менше сумнівів залишалося в тому, що перед нами - справді живий, без якихось попередніх узгоджень, без режисування, діалог. Зіграти таке було неможливо.

 

Зрозуміло: надто вже жорсткими інтерв'юери бути не могли. Але запитання були гострими й несервільними; подеколи журналісти оформлювали як запитання висловлення власної незгоди з президентом; чимало разів присутні перепитували Януковича, якщо вважали його відповідь за недостатньо змістовну, й просили відповісти чіткіше. Інтерв'ю залишило стійке враження: всі журналісти  незгодні з рішенням призупинити асоціацію з Євросоюзом - й так при своїй думці й залишилися.

 

Ми, власне, побачили те, від чого майже відвикли: журналіст, дотримуючись коректності й об'єктивності, не приховує своєї позиції й, із іншого боку, робить це у спосіб, який не містить ані пересмикувань, ані маніпуляцій.

 

Мабуть, найяскравішим прикладом було запитання Шустера під кінець розмови: він нагадав Януковичеві фразу з його звернення: «Як батько не може залишити дітей без хліба...». Телеведучий утримався від власних визначень і власних оцінок щодо відверто тоталітарної стилістики цієї фрази, а просто повідомив про реакцію світових ЗМІ та про вживання ними вислову «батько народу». Зрозумілої відповіді від президента, втім, так і не надійшло.

 

Ще Шустер: «Почему единственная страна в вашем лице говорит об унижении, почему никто не чувствовал себя униженным?» Уявити собі такі запитання до Януковича ще навіть місяць тому було неможливо. Тут варто віддати належне й самому Януковичеві: він принаймні зрозумів, що ситуація робить неможливим звичний спосіб його спілкування з журналістами й суспільством. І ще одне «браво»: хтось із інтерв'юерів прямо сказав, що вони представляють суспільство.

 

На найвищу оцінку заслуговують і оператори. Чого були варті хоча б крупні плани облич присутніх журналістів під час президентських реплік! Мімика тележурналістів була часто навіть  промовішою, ніж їх запитання.

 

Журналісти попрацювали чудово й досягли всього в межах об'єктивних можливостей, а подеколи й вище від них.

 

Що ж до президента... Отут ураження двоїлися. Говорив він упевнено, з переконливими інтонаціями й казав, на перший погляд, правильні речі. Навіть його традиційна манера давати надто довгі відповіді цього разу не впадала в око - адже від нього вимагали не фактів, а роз'яснень. З іншого боку, ці довгі й неквапливі відповіді давали вдосталь часу, щоб уникнути в мовлене ним. І щодалі більше ставало зрозумілим: упевнені й переконливі інтонації приховують численні недомовки, а то й викривлення.

 

Скажімо, за президентом, для асоціації з ЄС «Україна повинна мати достатній економічний ресурс», «Україна не готова до цього кроку, нам треба підготуватися... стабілізувати економіку»; коли Польща асоціювалася з ЄС, «була програма... десь із одинадцяти пунктів, умовно кажучи... але під це був стабілізаційний фонд». Інтонаційний акцент було зроблено не на програмі, а на фонді. Згадки про стабілізаційний фонд і його відсутність у нас  лунали протягом усієї розмови, ледь не перетворившись на основну її тему та ідею: подеколи це набувало гротескних форм на самісінькій межі остапобендерівського: «Давай дэнгы, дэнгы давай!». Виглядало, ніби в Польщі цей фонд із неба звалився, от просто був, і все - ну, отак Польщі, на відміну від нас, пощастило. Як його створити, хто має його створити, чому його не створили дотепер - про це президент так і не сказав. «Будь-яка реформа потребує фінансування, - підкреслював Янукович. - Ми виснажені, ми сьогодні слабкі».

 

Чудово, правильно - й про Польщу, й про фонд? Аж ніяк: саме задля того європейські (зокрема східноєвропейські) країни й прагнуть до Євросоюзу, що вони бідні, а хочуть стати багатшими; вони не надто успішні, а хочуть стати успішнішими. Євросоюз - це інструмент подолання виснаженості й набирання сил, а не приз для найсильнішого.

 

«Що дає - мільйони в стабілізаційний фонд, якісь блага дає? Поки що, окрім петлі, ми нічого не бачимо», - це Янукович про асоціацію, якби її уклали тепер. Мабуть, найціннішим результатом живої, не зарежисованої розмови стало те, що лексика й інтонації президента чітко показали його справжнє ставлення до Євросоюзу. А може, й його розуміння (а чи нерозуміння), що воно таке - той ЄС. 

 

Образу, наприклад, причому задавнену: «Яка була необхідність блокувати саміт у Ялті? Чому на Україну намагалися тиснути на Євро - 2012?.. Я не хочу і не дозволю, щоб Україну хтось принижував... Щоб ми на полусогнутих кудись шли... Ми повинні бути сильними, і тоді до нас будуть ставитися, мов до рівних партнерів».

 

«Я завжди дуже обережно до них відносився - до цих конфеток... Від нас чогось хочуть», - Янукович декілька разів порівнював процес переговорів про асоціацію з «конфетками» з сумнівною начинкою.

 

А ще президент образився на те, що п'ять країн ЄС дали згоду на будівництво «Південного потоку» в обхід України. Образили, надурили. Абстрагуймося від дипломатичних документів і спробуймо збагнути, в чому звинуватив євросоюзівців наш президент і чого домагався. А домагався він монополії: не купуйте послуги з транзиту в них, а купуйте в нас. Того самого домагався, що й Росія від України - тільки Росія імпортної монополії, а Янукович - транзитної.

 

Було таке враження, ніби Євросоюз силоміць затягував Україну до себе, але ми (тобто президент) встояли й не здалися.

 

«Партнерські стосунки тоді... коли вони між рівними». Але ж ситуація є зовсім не такою, якою її змалював глава держави! Існує організація зі своїми правилами, Україна хоче зробити перший крок до вступу... То чи має вона право диктувати умови? Порівняймо: ви вступаєте до вишу, й вам не подобається, що треба проходити конкурс. І от ви кажете: а чому це вони результати тестування вимагають? А чого це вони співбесіди проводять? А чого це вони самі вирішують, на яких засадах мене брати або не брати? Гаразд, хочеш підтримувати з цим вишем суто партнерські стосунки й бути сильним - підтримуй на здоров'я. Як то кажуть, на відстані - якщо виш буде в тому зацікавлений. А як хочеш вступити - будь ласка, поважай наявні правила, а не нав'язуй свої - або ж не вступай, ото й усе.

 

«Коли ми вийдемо на той рівень... коли буде комфортно», - казав президент, - отоді й підпишемо угоду про асоціацію. А якщо так і не вийдемо? Який саме це рівень - «коли комфортно»? Янукович повсякчас обіцяв, що від євроінтеграції ми (а точніше, він) не відмовляємося й будемо тісно співпрацювати з ЄС і надалі. От цікаво тільки: а якою є з цього приводу думка самих євросоюзівців - чи хтось із наших владоможців про це питав? Хай би якими церемоніальними, задля годиться, були ці розмови про подальшу євроінтеграцію й про підписання угоди колись там згодом (Україна забажає, й ЄС тут само побіжить із текстом угоди та ручкою напоготові?), а вони переконували: український президент щиро вірить, що всі козирі - в його руках, і він може виставляти євросоюзівцям вимоги, а не навпаки. Називання конкретної суми грошей, які ЄС має дати, тільки посилювало це враження.

 

Із вуст президента так чітко й не пролунало головного: чи правомірною була політика Росії щодо України останніх місяців? Чи до всіх країн - не членів Митного союзу - Росія висуває такі самі вимоги? Чи для всіх закриває кордони? Навіть на пряме запитання Андрія Куликова, хто загострив ситуацію між нами й Росією, президент відповів: «Це питання спірне... треба подивитися й на себе» -  й з'їхав на тему газових контрактів, укладених Юлією Тимошенко.

 

Куликов не відступив: «Мені здається нелогічним це пояснення. Де гарантія, що Росія не висуне нові вимоги?». Президент завів мову про конкурентну боротьбу: «Я дуже добре знаю, що таке конкурентна боротьба... І слабший завжди погано виглядає». Слабший, сильніший - у чому? Чи це було не ще одне відсилання до «славетних» 1990-х, де конкуренція - це бої без правил? Та й що ми робимо - прагнемо асоціюватися з Євросоюзом, а чи з'ясовуємо, хто сильніший? Хоча... Зовнішня політика - це продовження внутрішньої, й годі гадати, що якщо всередині країни конкуренція відбувається у владних кабінетах і за допомогою силовиків, то зовнішньоекономічна конкуренція буде цивілізованою. Цими словами президент розписався: у діях Росії протягом останніх місяців він не бачить нічого протиприродного, нічого такого, чого не мало б бути.

 

Янукович: «Россия потеряла 18 миллиардов кубических метров рынка газа... Россия тоже терпит убытки, России тоже невыгодно». Ну, то давайте допомагати Росії? Та й хто, по-дитячому кажучи, перший почав? Росія почала торгівельну війну проти нас і зазнала збитків - то, здавалося б, хай у неї від того голова й болить, чи не так? Вів Янукович мову й про те, що через російський тиск на Україну в Узбекистані не працює авіаційний завод. То ми відмовилися від асоціації, щоб допомогти Узбекистану? Ну, тоді розвиваймо ще промисловість Таджикистану, Афганістану...

 

Янукович: «Втрати товарообігу з Росією та країнами СНД...». Гаразд, не допустимо втрат. Але що зміниться далі? Ми орієнтуватимемося на ринки Росії, а стандарти того самого часу змінюватимемо під євросоюзівські? При тому, що без асоціації доступ на ринки ЄС не полегшає? Абсурд якийсь... Та й чи не демонізує наша влада ці стандарти й перехід на них? А чи росіяни не купують продукції з країн ЄС через драматичну невідповідність тих стандартів? А чи якщо ці стандарти просто передбачають вищий ступінь якості - то для нас це так уже неприйнятно або недосяжно? Знову відмовка...

 

Президент: «Великі коопераційні зв'язки...». Ну, якщо аж такі зв'язки - то вступаймо до Митного союзу, формалізуймо цю кооперацію - чому ж тоді ні?

 

І таких непослідовностей і логічних, а то й фактологічних, суперечностей у репліках президента було чимало. Нелогічним, власне, було його основне посилання: мовляв, от покращимо економічні показники - тоді й підемо до асоціації. Це була логіка з розряду: «Я не можу зараз лікуватися, бо хворію - от одужаю, тоді й буду лікуватися».

 

Янукович: «У нас немає технологій, вони є в Росії, потрібні російські сертифікати, а росіяни нам їх не дають». Олег Панюта: «А може, європейські сертифікати?». Президент його висміяв. Але ж проблема, нібито, в неможливості швидко перейти на євросоюзівські стандарти! То ми так і будемо йти до євроінтеграції, випрошуючи в Росії сертифікати? І це було не одноразове, а постійне враження від різних президентських реплік: Віктор Янукович шукає способу, як і в майбутнє йти, й минулого не відпустити анітрохи. Як торувати новий шлях, не сходячи зі старого. І на дієті сидіти, й їсти багато та смачно. І цілу ніч пробенкетувати, й на ранок добре виспатися.

 

Фраза, що одразу розлетілася в цитатах: «До "АHу" не причепити крил від "Ейрбаса"». Так і хочеться розвивати цю блискучу логіку. До возу з волами не причепити коліс від «Фольксвагену». До гусячого пера не причепити модему. Якщо ми з Євросоюзом такі вже технологічно несумісні - то, може, й не варто було гру в асоціацію починати? Тільки от поки ми не хочемо чіпляти до «АНів» крила від «Ейрбасів», росіяни літають усе більше на «Боїнгах», хай навіть і секондхендових. Та й не помітив президент, як образив «Антонов»: адже він фактично заявив, що вони не здатні оперативно перейти на виготовлення літаків нового покоління - мов той мотозавод, що від 1948-го аж по 1990-і роки виготовляв одну й ту саму модель мотоциклів!

 

На запитання про форму власності підприємств, які треба рятувати, відмовляючись від асоціації з ЄС, президент зазначив: «Не має ніякого значення форма власності... такі ж зарплати, такі ж робочі місця». Про те, чи такі самі отримувачі прибутків, він промовчав.

 

Подарувавши журналістам «закон про євроінтеграцію» з поіменним голосуванням, де комуністи проголосували «за», а «Батьківщина» -  проти, президент так і не сказав, що то за закон і якого року.

 

Аж раптом президент перевів мову на проблему російського газу. І не скажеш же, що вона зовсім не має стосунку до теми євроінтеграції! Але ж стосунок цей є опосередкованим, і це виглядало як з'їжджання з теми.

 

Савік Шустер: якщо не буде зламано систему корумповано-олігархічного капіталізму, в України немає майбутнього. (Ну, чи можна було уявити навіть місяць тому, що хтось поставить Януковичеві запитання в такому формулюванні?) І тут Янукович... перейшов на те, як багато він і його уряд зробили реформ, і якими успішними вони були. І ВВП казково зріс, і зарплати, й пенсії. Як і завжди, ціни президент називав у відсотках, зарплати - абсолютними цифрами.

 

Куликов: «І це незважаючи на закриття заводів?» І тут виявилося, що заводи не закрилися, а просто працюють неповний день (а зарплати однаково ростуть?). Президент явно почав нервувати й виговорив журналістам: «Ви хочете сенсацій чи життя?» Швидко заспокоївшись, він повів мову про дітей-сиріт, матерів, медичну реформу, швидку допомогу, про те, що «навчальними закладами охоплено все більше дітей... дивіться, як іде зростання: ми все більше й більше охоплюємо дітей» («охоплено, охоплюємо» - це як?).

 

Отут почалося в буквальному розумінні «не вір вухам своїм». Тільки-но Янукович у деталях і подробицях розповідав, якою поганою є ситуація - аж такою, що від асоціації з ЄС довелося відмовитися, а тепер виходило, як у нас усе добре, а буде ще краще. Як ми скоротили споживання газу, не скоротивши виробництво. Як ВВП зріс із 900 мільярдів 2010 року до 1,5 трильйона нині. (Щоправда, у світовій практиці подібних порівнянь заведено уточнювати, у цінах якого року наведено дані; Янукович цього не зробив.)

 

Не обійшлося й без Юлії Тимошенко: «Сьогодні партнери Тимошенко сидять по різним тюрмам», «Красти гроші з бюджету - це не злочин?». Звинувачувати у злочині мов доведеному факті, фактично називати людину злочинцем, і тут само додавати: довести, мовляв, це має суд - чи має це що-небудь спільне з презумпцією невинності?

 

Але зрештою це свято досягнень завершилося: журналісти перевели-таки розмову на порівняння якості продукції та якості життя, європейські цінності; Лариса Губіна вжила вислів «Таёжный союз». Мажорного оптимізму не вийшло.

 

На запитання Куликова, чи правомірним було знищення наметів протестувальників на Європейській площі, президент відповів щось обтічне: теми стосувалася хіба що його фраза про необхідність боротьби «проти порушників закону». «Є політизовані майдани, й це поганий приклад, і для молоді в тому числі», - відповів президент на інше запитання, чим і підтвердив: його уявлення про стосунки громадян із державою не змінилися; ідеал для нього - обивателі, що нічим не цікавляться.

 

 

Інтерв'ю президента п'яти телеканалам спонукало до двох головних висновків.

 

Висновок перший: Віктор Янукович мислить категоріями екстенсивного, а не інтенсивного економічного розвитку. Для нього економічний розвиток - це кількісна, а не якісна категорія. Для нього існує поняття «більше», а не «краще» та «ефективніше». Віктор Янукович є прихильником консерваційної моделі розвитку: мінятися, нічого не міняючи.

 

А ще Віктор Янукович мислить категоріями розподільчої економічної системи на кшталт радянської. Системи, метою й завданням якої є не створення багатств, а регулювання й контролювання споживання того, що є.

 

І висновок другий. Судячи з усього, Віктор Янукович удався до іміджево-комунікаційного трюку. Із наближенням президентських виборів тій частині електорату, яка виступає проти євроінтеграції (за Митний союз або багатовекторність), він демонструватиме свою «мужню» відмову від підписання угоди про асоціацію з ЄС. Для тієї ж частини електорату, що налаштована проєвропейськи, президент наголошуватиме на тому, що підписання угоди було відкладено, євроінтеграція триває й коли-небудь дійде до стадії асоціації - коли для цього складуться умови. А це є ніщо інше, як намагання скопіювати комунікаційну модель керівників СРСР - обіцяти поступ із дуже віддаленим результатом. Зваблювати суспільство гаслами про «світле майбутнє», не пред'являючи йому реальних досягнень.

 

Варто очікувати, що відтепер у публічних виступах президента «євроінтеграція» замінить набридлі вже «реформи», «модернізацію» та інші красиві обіцянки на невизначене майбутнє. Євроінтеграція, відкладена на невизначену перспективу, судячи з усього, має перетворитися на таку собі моркву на мотузочці, покликану зваблювати виборців «не міняти коней на переправі» й «не сходити з обраного шляху».

 

«Ми будемо йти своїм шляхом», - сказав президент. Гаразд, своїм, то й своїм - хай навіть оці «свої шляхи» завжди ведуть у третій світ і більше нікуди. От тільки чи дозволить тепер Росія Україні йти своїм шляхом?

 

Фото - president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10497
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
тітка
3800 дн. тому
Набридло чути про підвищення пенсій. Якщо добавка до пенсії в січні 2013 року була аж від 95 коп. до 3 грн, то про яке підвищення мова ?! Дивує, що ніхто із опозиціонерів НІКОЛИ на ТАКЕ підвищення пенсій не звертає уваги. Чи їхні батьки одержують інші підвищення ? Підвищення стосуються лише тих, хто не заробив собі нормальной пенсії. А всім іншим – зась ! Хай у вас і стаж більше 40 років, і зарплата була не сама маленька, а підвищення вам не положено !!! Процвітає зрівнялівка !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду