На суді у Росії у справі Сенцова-Кольченка оголошено перерву до 19 серпня

На суді у Росії у справі Сенцова-Кольченка оголошено перерву до 19 серпня

10 Серпня 2015
4339

На суді у Росії у справі Сенцова-Кольченка оголошено перерву до 19 серпня

4339
На суді у Росії у справі Сенцова-Кольченка оголошено перерву до 19 серпня
На суді у Росії у справі Сенцова-Кольченка оголошено перерву до 19 серпня

Сьогодні, 10 серпня, на засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (РФ) у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких у Росії звинувачують в організації терактів у Криму, зачитали результати перевірки раніше засуджено у Росії Олексія Чирнія, який свідчить проти них, на поліграфі. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

«З'ясувати, що Сенцов давав розпорядження про вибух пам'ятника Леніну, не є можливим», - повідомляє кореспондент «Радіо Свобода».

 

Видання «Медіазона» зазначає, що адвокат Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна прочитала протокол огляду сайту «Правого сектора» з матеріалів справи. «Там мовиться, що серед регіональних підрозділів Крим взагалі не значиться», - повідомляє кореспондент видання з зали суду.

 

Після того, як подання доказів обома сторонами справи закінчилося, суддя оголосив перерву в засіданні суду до початку дебатів 19 серпня о 10.00.

 

На суді також було зачитано постанову про відмову в порушенні справи за заявою Олега Сенцова про тортури. Співробітники ФСБ були опитані, вони говорили, що ніхто не бив затриманого, і ніякого насильства не застосовували.  Олег Сенцов назвав постанову про відмову в порушенні справи про тортури над ним «найбрехливішим документом». Раніше суд відмовився долучити до справи заяву українського режисера про катування під час затримання минулого року у Криму.

 

Нагадаємо, Олег Сенцов, якого у Росії безпідставно звинувачують у тероризмі, виступив на засіданні  Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону.  Режисер повторив свої попередні свідчення про застосування до нього тортур. «Мене стали бити, руками, ногами, спецзасобами. Стоячи, лежачи, сидячи. Важко сидіти на стільці, коли тебе б'ють палицею...Мене душили пакетом. Чотири рази я через це пройшов. Погрожували згвалтувати кийком в збоченій формі. Це тривало години три-чотири. Коли стомилися, мене повезли на обшук, і тільки там я дізнався, що це співробітники ФСБ», - заявив підсудний.

 

Напередодні Геннадій Афанасьєв, що був засуджений в Росії до семи років суворого режиму за начебто причетність до тероризму, під час зустрічі з адвокатом Олександром Попковим розповів про тортури, яким піддавався після викрадення у Криму силовиками з ФСБ.   31 липня засуджений у Росії до 7-річного Геннадій Афанасьєв, якого було доставлено на засідання суду у Ростові-на-Дону (Росія) як свідка у справі Олега Сенцова й Олександра Кольченка,відмовився від попередніх свідчень.

 

За версією російського слідства, український режисер Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі (Крим) підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі.

 

Перше засідання Північно-Кавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону (Росія) у справі  українських громадян - режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка  відбулось 21 липня. На суді після обвинувального висновку російської прокуратури вони не визнали себе винними.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4339
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду