«Жіночий лікар» – жіночі мрії

9 Серпня 2012
27061

«Жіночий лікар» – жіночі мрії

27061
Чи може зацікавити жіночий серіал мужчину?
«Жіночий лікар» – жіночі мрії

Почну з того, що від самого початку тематика серіалу «Жіночий лікар», який стартував на «Інтері» 16 липня, й відтепер іде по буднях о 20.30, мене зовсім не цікавила. Власне, не переймає вона мене й тепер. Причому ваш автор має всі підстави підозрювати: переважна більшість чоловіків так само не переймається проблемами гінекології, жіночої фізіології та загалом - особливостями жіночого організму.

 

Мої переконання підтверджує безліч ситуацій, обіграних у кіно та серіалах, здебільшого - комедійних: мужчина приходить до гінеколога, чоловік опиняється в гінекологічному відділенні серед десятка вагітних жінок, мужик пхає подушку під футболку, маскуючись під вагітну жінку тощо. Тобто, сфера всього, що стосується жіночого здоров'я, для мужчини - темний і навіть часом не надто комфортний ліс. Єдиний випадок: якщо чоловік - лікар-гінеколог, спеціаліст із репродуктивної медицини. Саме таким є герой нового українського серіалу, 35-річний кандидат медичних наук Роман Широков.

 

Змінити своє ставлення до серіалу мене змусило відразу кілька чинників. Причому гінекологією ваш автор далі агресивно не цікавиться й намагається триматися далі від суто жіночої, а отже - незрозумілої грубому мужланові проблематики та інформації. Я далі не намагаюся вникнути в те, що в житті мені як чоловікові зовсім не знадобиться: що таке «стимуляція», що означає «фертильність» і як проводиться операція всередині черева вагітної. Але, не без підстав вважаючи себе дослідником масової культури, з деяких пір почав відчувати активну присутність «Жіночого лікаря» довкола себе.

 

Зокрема, я не можу зараз пригадати жодного серіалу крім давньої «Просто Марії», котрий так активно обговорювали би жінки. Виявляється, в Україні цей серіал близький практично всім жінкам репродуктивного віку, а ще ближчий - нашим мамам та бабусям, тобто жінкам, котрі належать до аудиторії 60+. У транспорті його поки що не згадують, але роблю поправку на спеку та, відповідно, зменшення власної присутності за межами помешкання з кондиціонером. Тобто, я давно не чув, які саме телепрограми обговорюють пасажири. Тож підозрюю: в громадському транспорті, особливо в муніципальному, де найчастіше можна зустріти жінок пенсійного віку, про «Жіночого лікаря» таки згадують.

 

Інший невеличкий феномен - виявляється, історії з родового відділення провінційної лікарні, де успішно працює столичний лікар Широков, позитивно вплинули на рейтинг «Інтеру». Чого влітку, погодьтеся, очікувати складно. Зокрема, є інформація, що в останній тиждень липня «Жіночий лікар» за цифрами побив усі рекорди практично в усіх вікових групах. Це означає: його дивляться як старші, так і молоді жінки. Змушений наполягати: саме жінки.

 

Будучи сумлінним оглядачем, ваш автор просто не мав права ігнорувати згадані вище обставини та зацікавився серіалом. Тим більше, що особливих зусиль докладати до цього не потрібно: вдома по буднях у зазначений у програмі час один із телевізорів звично перемикається на «Інтер». І варто посидіти перед екраном хоча би хвилин п'ятнадцять, як відчуєш себе письменником Андрієм Курковим: він сам тричі приймав пологи в дружини. Тобто, відчуваєш себе якщо не учасником реального процесу народження нової людини, то щонайменше - свідком.

 

Аби бути чесним до кінця, зізнаюся: кожну серію «Жіночого лікаря» я не дивився. Проте з того, що вдалося почути, а потім, після того, як факт популярності серіалу став наочним, і побачити, хочеться зробити кілька висновків.

 

Отже, успішний телевізійний продукт, виявляється, мусить орієнтуватися поки що на жіночу аудиторію. Мене це не влаштовує, я проти цього, але це доконаний факт. Причому в даному випадку цілком погоджуюся з фразою Катерини, героїні радянського кінохіта «Москва сльозам не вірить». Анонсуючи свій виступ по телебаченню, вона звертається до народу: «Если у мужчин есть свои дела, они могут спокойно заняться ими. Наша продукция больше заинтересует женщин». Але - увага: героєм фільму чи серіалу, орієнтованому здебільшого на жінок, повинен бути чоловік, котрого цікавлять ті чи інші проблеми, які водночас є актуальними й для слабкої статі. І він, цей герой, мусить їх вирішити протягом 44 хвилин екранного часу. З огляду на це «Жіночий лікар» влучає в «десятку». І таки доводить: у системі суто жіночих цінностей та сфері жіночих інтересів мужчина все ж таки присутній.

 

Наступне спостереження - серіал є продуктом колективного розуму. Серед виробників значиться відразу три українські студії: ISTIL studios, Prima film та Film.ua. Перші серії написала Ірина Чернова, більше відома як Люко Дашвар, вона ж - «золотий автор України»: її романи рекламуються на білбордах у метро, їхній загальний тираж перевищив 300 тисяч примірників, і основним читачем є жінка, котра любить пустити сльозу над жіночою долею. Тобто, вона знає цільову аудиторію. Пізніше естафету підхопили Олена Зерняк та Оксана Безрутченко, котрі працювали над іншим успішним проектом - «Сусіди» Їм так само вдається втримувати серіал у заданому ключі: жінки продовжують жаліти себе, захоплюватись Романом Широковим та переживати за його професійну долю. Адже він - людина революційних поглядів та нових методик, а це не подобається консерваторам, ось і йдуть на симпатичного доктора скарги... Якщо додати, що знімають фільм двоє режисерів, Олександр Пархоменко та Антон Гойда, напрошується висновок: на створення рейтингового продукту кинуті потужні сили. Можливо, через те результат себе виправдовує.

 

Схема кожної наступної серії стала. Широков та його колеги-гінекологи одночасно виявляють родові патології, вирішують проблеми сурогатного материнства, вмовляють жінок народжувати, намагаються з'ясувати, чи зможе народити інвалід, жінка віком за п'ятдесят, і взагалі - допомагають не одній, а відразу кільком дітям з'явитися на світ чи то зараз, чи в перспективі. Проблеми, котрі обговорюють лікарі щохвилини, та лексика, якою вони оперують, мені та, переконаний, більшості мужчин зрозумілі так само, як, наприклад, мова системних адміністраторів чи студентів механіко-математичного факультету. Проте жіноцтву все, про що йдеться в серіалі, є надзвичайно близьким. Народити здорову дитину без проблем та ще й коли блискучий фахівець поруч - ось жіноча мрія, котру втілюють автори серіалу.

 

Підтверджує підвищений інтерес жінок як споживачів продуктів масової культури до теми материнського здоров'я та здоров'я дитини ще один факт: дебютний роман письменниці Міли Іванцової «Родовий відмінок», дія якого відбувається саме в пологовому, на старті став одним із рекордсменів продажів минулого року, зрівнявшись із новою книгою згаданої вище Дашвар.

 

Але невже мужчинам зовсім нема чого взяти з «Жіночого лікаря»? Адже без чоловічої участі жінки навряд чи матимуть підстави йти до жіночої консультації, у Центр репродуктивної медицини. Думаю, не варто забувати: фінал кожної серії - все ж таки народження нової людини. Часто ця людина приходить у світ після численних коливань, побоювань та компромісів її матері, а то й обох батьків, не кажучи вже про майбутніх дідуся з бабусею. Значить, ми бачимо, наскільки відповідальним є рішення матері подарувати світові ще одне життя. І в більшості випадків це життя повинні цінувати всі, незалежно від віку та статі. Власне, ось у чому може бути як гуманістичний посил «Жіночого лікаря», так і головна причина його популярності.

 

Фото - filmyonlain.pp.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27061
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
4278 дн. тому
тю.... от розплющило попереднього коментатора :)
Vittoria
4278 дн. тому
Херня, на постном масле! Жаль просто,что так, из-за опять же церкви, нельзя всё это бросить к такой-то метери, и чтобы ваши сказки про докторов на счёт раз,два,три сразу давали результаты. Чтобы все сразу увидели этот козлопасный синдикат, который ничего не умеет в жизни делать, кроме как выбивать деньги из людей. Но я надеюсь,что процесс в стадии завершении и вы наконец-то начнёте дохнуть как и должны были с 2000 года, все подряд. И вряд ли вам поможет рейтинговый продукт.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду