Топ-п’ятірка медіакниг Львівського форуму видавців — 2014

Топ-п’ятірка медіакниг Львівського форуму видавців — 2014

10 Вересня 2014
14134
10 Вересня 2014
10:30

Топ-п’ятірка медіакниг Львівського форуму видавців — 2014

14134
«Детектор медіа» оглянула перелік медіановинок Львівського форуму, що відкривається сьогодні, і рекомендує топ-п'ятірку нових книг для журналістів у п’яти різних жанрах: книга-інтерв’ю, книга-розслідування, підручник, книга-есей та книга-репортаж
Топ-п’ятірка медіакниг Львівського форуму видавців — 2014
Топ-п’ятірка медіакниг Львівського форуму видавців — 2014

10 вересня у Львові розпочинає роботу 21-й Форум видавців. Цьогоріч він буде не таким багатим на події, як попередні. Яскравих міжнародних прем'єр на ньому через війну на сході України не буде. Як і російських книг на книжкових полицях. Однак на Форумі таки презентуватимуть серію медіановинок, на які варто звернути увагу.

 

«Як мінімум, дві книжечки мене живо цікавлять на Форумі ще до їхньої появи, - розповів «Детектор медіа» журналіст, телеведучий, документаліст, письменник, оглядач часопису «Український тиждень» Юрій Макаров. - Це нова збірка есеїв Ігоря Померанцева, який парадоксальним чином уже міцно ввійшов до корпусу вітчизняної літератури, хоча пише російською, живе у Празі й має британський паспорт, і роздуми Юрія Луценка в записі Мустафи Найєма - не через якісь нові деталі політичної кухні, які в складі такого дуету неминучі, а через роздуми самого Юрія Віталійовича, який помудрішав і, схоже, зробив висновки зі свого перебування на цій кухні. Але не буду лицемірити, найбільше мене цікавить моя власна книга "r2u" - збірка есеїв з "Українського тижня" в супроводі своєрідних мемуарів. Гадаю, ніхто не засуджуватиме мене за егоїзм?»

 

«Детектор медіа» також оглянула перелік медіановинок і рекомендує топ-п'ятірку нових книг для журналістів у п'яти різних жанрах: книга-інтерв'ю, книга-розслідування, підручник, книга-есей та книга-репортаж.

 

 

Книга-інтерв'ю: Юрій Луценко. По обидва боки колючого дроту (розмовна повість із Мустафою Найємом)

 

Це перша книга політичного журналіста-розслідувача Мустафи Найєма. За останні десять років він став одним із найвпливовіших журналістів і громадських діячів України: працював в «Коммерсанте», потім разом із Савіком Шустером, уже багато років пише розслідування для «Української правди», активіст руху «Чесно», член команди «Громадського ТБ». Днями на Першому національному стартувало його авторське ток-шоу «Найєм-time».

 

Вахтанг Кіпіані, головний редактор сайту «Історична правда», автор і ведучий однойменної програми на телеканалі ZIK, вважає, що в цієї книги буде хороша продажна історія, тим паче якщо Найєм і Луценко проїдуться з презентацією Україною. «На Заході книжка-інтерв'ю - доволі популярний жанр, який продається і читається, - пояснює він. - В Україні таких книжок небагато, але я таку літературу купую, читаю, мені це цікаво. Тим паче, якщо є дуже гарний інтерв'юер, який ще й вміє побачити інформацію, яка не лежить на поверхні, і співрозмовник гідний, то ми дізнаємося багато фактів, оцінок і думок, які надихають. Інтерес до фігури Юрія Луценка існує, він вийшов із тюрми з позитивним сальдо, на відміну від Юлії Тимошенко. Читав багато літератури, писав статті. Тепер очолив пропрезидентську партію. І в нього є перспектива бути першим номером у списку партії на осінніх виборах. До того ж, Мустафа - популярний репортер і те, що він робить, викликає інтерес. З ним лаються, але його читають».

 

 

Книга-розслідування: Сергій Лещенко. Межигірський синдром. Діагноз владі Віктора Януковича

 

Це вже друга книга відомого журналіста-розслідувача «Української правди». Минулого року він видав велике розслідування «Американська сага Павла Лазаренка» - про  колишнього українського прем'єр-міністра, засудженого у США за відмивання коштів. У книзі відображено всі корупційні схеми, за якими працював прем'єр, а також простежено його зв'язки з Юлією Тимошенко.

 

У «Межигірському синдромі» вперше публікується велика кількість документів, знайдених у «Межигір'ї»: «Я вперше надаю докази того, що відчуження "Межигір'я" відбувалося у змові з президентом Віктором Ющенком», - розповів Сергій Лещенко в коментарі «Детектор медіа». Приблизно половина книги - вже опубліковані матеріали на «Українській правді», ще половина - ексклюзивні документи з маєтку Януковича.

 

На новинку від Сергія Лещенка чекає, зокрема, Отар Довженко, журналіст, медіаексперт, громадський діяч. «Я вперше був у Межигір'ї 22 лютого і вважаю, що там має побувати кожен українець - так само, як кожен поляк в Освенцимі, наприклад, - коментує він. - Там я остаточно зрозумів масштаби божевілля людини, якій протистояв Майдан. На жаль, злочини Януковича та його банди дуже швидко забулися та відійшли на другий план через Крим і Донбас, але що більше ми будемо знати "таємниць Межигір'я", то більша ймовірність, що українське суспільство не дозволить історії повторитися. Крім того, з медіакритичної позиції мені цікавий тон, який обере для цієї книжки Сергій Лещенко. Зараз він постійно перебуває під вогнем критики, почасти виправданої, через його "наїзди" на Коломойського та багато іншого. Хороший нон-фікшн відрізняється від одноденної журналістики тим, що пишеться - як література - для вічності, а не на злобу дня. Мені цікаво, чи вдалося це Сергієві в цій книзі».

 

 

Книги-есеї: Ігор Померанцев. Вільний простір; Юрій Макаров. r2u

 

Ігоря Померанцева називають одним ыз найбільших інтелектуалів пострадянського простору. Він - російський дисидент, який був змушений емігрувати з СРСР ще в 1978 році. Працює в журналістиці вже 30 років у російській службі «Радіо Свобода». Автор багатьох прозових і поетичних збірок: «Альбы и серенады», «Стихи разных дней», «Красное сухое», «По шкале Бофорта», «Служебная лирика», «NEWS» (1998), «Винарні» (2011), «Czernowitz Черновцы Чернівці» (2012), «Homo Eroticus» (2013), «КҐБ та інші...» (2009).

 

Його нову книгу есеїв видав Український католицький університет. Розповідає Ігор Балинський, керівник Магістерської програми з журналістики УКУ:

 

«Тексти Померанцева, ефірні чи писані для "Радіо Свобода", ми трактуємо як еталонну журналістську есеїстику. Видаючи цю книжку, ми поповнюємо ряд медіапосібників для студентів-журналістів. Вдумливий читач побачить еволюцію конкретної людини, радіоведучого, який досі залишається дисидентом у журналістиці. Тому що це тексти, які говорилися в ефірі впродовж життя. Ми можемо побачити еволюцію радіожурналіста від молодої людини до зрілого професіонала, яким Померанцев є зараз.

 

Ця книжка - есеї малої форми, есеї, які дозволяють побачити, наскільки яскраво і водночас чітко журналіст може висловити складні чи прості думки. Це певною мірою посібник про те, як писати, з одного боку, якісно, а з іншого - просто і доступно на складну тематику.

 

Нам важливо, що ми видаємо книжку людини, яка є добрим приятелем України (працюючи в Празі, він живе в Лондоні). Це людина, яка ніколи не боялася говорити правду, ще будучи російським дисидентом. На сьогодні Померанцев - один із найважливіших журналістів - адвокатів України в середовищі російського (підкреслюю!) "Радіо Свобода". Есеї писалися російською, але книжка вийшла лише українською мовою. До того ж, ця видання починається з есею "Журналістика понад бар'єрами". Це була інавгураційна промова на першому наборі магістерської програми з журналістики УКУ. Цей есей розпочав Школу журналістики УКУ, і цей есей для мене є найяскравішим міні-розслідуванням природи і суті професії журналіста».

 

На Форумі видавців з'явиться ще одна книга-есей: «r2u» Юрія Макарова. Її автор - журналіст, сценарист, режисер, письменник, телеведучий і публіцист, будував разом із Роднянським концепцію «1+1», працював ведучим на ТВі та оглядачем в «Українському тижні». Його передостання книжка «За чверть десята» стала однією з Книг року ВВС-2013.

 

«Нова книжка Юрія Макарова "r2u" - це збірка колонок, що ніби вже дуже звично і доволі неоригінально, - коментує Ірина Славінська, літературний оглядач і ведуча «Громадського радіо». - Але в цій книжці, окрім можливості зазирнути в минуле крізь призму авторського погляду Юрія Макарова, є одна родзинка. Це вступна стаття, що писалася як передмова, але переросла в самостійний текст - це інтелектуальна автобіографія з фокусом на самоідентифікації та її формуванні. Захопливе читання».

 

«Усе дуже просто: я взяв колонки останніх років у "Тижні", які мені здалися не надто морально застарілими. Потім почав писати передмову - й вийшло, що пишу не просто коментар до публікацій, а пояснення своєї позиції, більше того, сповідь про мою власну еволюцію. Щось на кшталт передчасних мемуарів, - розповідає Юрій Макаров. - Стосовно розміру довелося себе зупиняти, а от стосовно змісту - навпаки. Коли я склав до купи всі сімейні пригоди, виявилося несподівано навіть для мене самого, що там сила-силенна скелетів у шафі (справжніх ганебних таємниць, без жартів), які мали зумовити мою реалізацію в якості послідовного імперського шовініста. Але не судилося: ще в юності пощастило зустріти людей, які вправили мені мізки, ну а далі... вже сам».

 

Назву «r2u», за словами автора, навіяла адреса електронного російсько-українського словника. «Все правильно: з російської на українську. Мені здалося це вдалою метафорою, а власники сайту не заперечували, за що я їм вдячний. Я не мучив би читача власними важкими рефлексіями, якби не підозрював, що такої самої або приблизно такої самої еволюції зазнали мільйони моїх співвітчизників, які є складовою частиною української політичної нації. Ну а останні події, себто збройна агресія Росії й для когось важкий, але неминучий вибір, додають, як мені здається, цим роздумам актуальності», - вважає пан Макаров.

 

 

Книга-підручник: Медіяетика: практичні випадки та моральні міркування

 

Ще одна прем'єра від Українського католицького університету. Тут зібрано досвід американських медіа. «Медіяетика» в США настільки популярна, що її перевидавали вісім разів. Цьогоріч вона вперше виходить українською.

 

«У цій книжці є дуже багато різних випадків, описаних і проаналізованих зі сфер політики, міжнародних відносин, чи це журналісти, які більше працюють на рекламу, чи розслідувані, - розповідає Володимир Турчановський, директор Міжнародного інституту етики і проблем сучасності. - Деякі випадки є екстравагантними, а деякі дуже прикладні і практичні. Це не є збірник теоретичних повчань чи постулатів, а набір уважно проаналізованих з моральної й етичної точок зору випадків. Книга перевидавалась і щоразу поповнювалася новими прикладами. Ми видаємо останню версію. Цей підручник зорієнтований не лише для студентів, які вивчають журналістику, а й на журналістів, які вже працюють у медіа».

 

 

Книга-репортаж: Ришард Капусцінський. Шахін-шах

 

Ришард Капусцінський - найяскравіший представник польського літературного репортажу й один із найпотужніших авторів new journalism у світі. Його книжки про різні частини світу: Азію, Африку та Латинську Америку - вважають ледь не канонічними у своєму жанрі. Капусцінський бачив за своє життя 27 революцій, отримав численні міжнародні нагороди. Тепер у світ українською мовою вийшла його книга про Ефіопію та Іран «Шахін-шан».

 

Володимир Павлів, публіцист, викладач УКУ, каже, що Ришард Капусцінський є не тільки культовою фігурою репортажу Польщі, але й усього пострадянського простору. «Він багато бачив і багато розумів, вмів це передати цікаво, важливо й адекватно у своїх текстах. Капусцінського українцям варто читати, тому що я не пригадаю, щоби був останнє десятиліття автор репортажу такого масштабу. Тому всі взірці, яких немає у нас, треба використовувати. Це автор для тих, хто цікавиться "літературою факту", ця книжка є обов'язковою для прочитання. Від Капусцінського можна навчитися перш за все спостережливості, оригінальності трактування дійсності і використання мовних засобів: як писати цікаво, розумно і грамотно», - розповідає пан Павлів.

 

Окрім цих новинок, Школа журналістики УКУ радить звернути увагу на такі книги:

 

1. Художня література

- Міленко Єрґович. Срда співає в сутінках, на Трійцю

- Міленко Єрґович. Рута Танненбаум

- Ерих Марія Ремарк. На західному фронті без змін. Повернення. Три товариші

- Мартін Поллак. Мрець у бункері

- Катержина Тучкова. Житковські богині

- Осне Саєрстад. Кабульський книгар

- Хуліо Кортасар. Поза часом

- Йозеф Рот. Марш Радецького та інші романи

- Анджей Стасюк. Галицькі оповідання

- Курт Воннеґут. Бойня номер п'ять

- Маріо Варґас Льоса. Скромний герой

- Герман Брох. Смерть Верґілія

- Умберто Еко. Маятник Фуко

- Джек Керуак. У дорозі

- Сергій Жадан і Собаки. БИЙСЯ ЗА НЕЇ

- Черновицкие рассказы

- Софія Андрухович. Фелікс Австрія

- Богдана Матіяш. Братик Біль, Сестричка Радість

- Сергій Жадан. Месопотамія

- Книга Лева: Львів як текст. Львівський прозовий андеґраунд 70-80-х рр. ХХ ст.

- Юрій Винничук. Антологія української готичної прози: у 2 томах

- Олексій Чупа. Бомжі Донбассу

 

2. Есеїстика та репортаж

- Ігор Померанцев. Вільний простір: Радіощоденник письменника

- Галина Пагутяк. Сентиментальні мандрівки Галичиною

- Костянтин Москалець. Сполохи

- Октавіо Пас. Лабіринт самотності

- Сінтія Озік. Метафори і пам'ять. Вибрані есеї

- Тарас Прохасько. Ознаки зрілості

- Юстина Соболевська. Книжка про читання

- Шарль Данціг. Навіщо читати

- Паскаль Брюкнер. Тиранія каяття

- Ришард Капусцінський. Імператор. Шахіншах

- Світлана Алексієвич. Час second-hand (кінець червоної людини)

- Зємовіт Щерек. Прийде Мордор і нас з`їсть, або темна історія слов`ян

- Лесь Белей. Ліхіє дев'яності: Страх і ненависть в Ужгороді

- Том Файлінг. Короткі мандрівки з Боготи. Подорожі новою Колумбією

- Люк Гардінг. Мафіозна держава

 

3. Книги про Євромайдан

- Майдан. Rеволюція духу

- Літопис самовидців: дев'ять місяців українського спротиву

- Небесна сотня

- Христина Бердинських. Єлюди

- Євромайдан: хроніка відчуттів

- Євромайдан. Хроніка в новеллах

- Марко Рудневич. Я з Небесної Сотні

 

4. Нон-фікшн та дослідження

- Тадеуш Боровський. У нас, в Аушвіці

- Салман Рушді. Джозеф Антон

- Ернст Юнґер. В сталевих грозах

- Антуан де Сент Екзюпері. Воєнні записи 1939-1944

- Ален Бадью. Століття

- Борис Райтшустер. Путінократія

- Український палімпсест. Оксана Забужко в розмові з Ізою Хруслінською

- Юрій Луценко. По обидва боки колючого дроту (розмовна повість з Мустафою Найємом)

- Денис Мандзюк. Країна Галичина: місця, події, люди

- Михайло Бриних. Шидеври світової літератури. Хрестоматія доктора Падлючча. Т.2

- Галичина. З Великої війни

- Перша світова (1914 - 2014): що далі? / Незалежний культурологічний часопис Ї, №75

- Ян Морис. Чому Захід панує - натепер

- Єжи Фіцовський. Бруно Шульц. Книга образів

- Пітер Тейлор. Розмови з террористами

- Сергій Лещенко. Межигірський синдром. Діагноз владі Віктора Януковича

- Віктор Ющенко. Недержавні таємниці: нотатки на берегах пам`яті

- Довженко без гриму

- Запрошення на Цитеру. Белетризовані біографії

- Ерленд Лу, Петтер Амундсен. Органіст

- Кліффорд Крістіанс. Медіяетика: практичні випадки та моральні міркування

- Едвард Саїд. Гуманізм і демократична критика

- Кетрін Хейлз. Як ми стали постлюдством

- Сучасна українська белетристика: координати «Коронації слова»

- Александр Гогун. Между Гитлером и Сталиным. Украинские повстанцы

- Карл Ґустав Юнґ. Архетипи і колективне несвідоме

- Дэвид Хэзмондалш. Музыка. Почему она так важна для нас

- Паулина Квятковская. Соматография. Тело в кинообразе

- Иржи Кулка. Психология искусства

- Моральність капіталізму

- Яцек Добровольский. Философия глупости. История и реальность того, что иррационально

- Андреас Хергович. Психология красоты. Физическая привлекательность с научной точки зрения

 

Фото - www.azh.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ірина Андрейців, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14134
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
IceFire
3240 дн. тому
Сподобалась книга "Бойня номер п'ять" Курт Воннегут ,від видавництва Старого Лева ,а купляла тут http://www.bambook.com/scripts/pos.showitem?v=2&ite=873180
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду