До Геловіну будь готовий!

26 Серпня 2010
43950
26 Серпня 2010
12:28

До Геловіну будь готовий!

43950
Із наближенням місцевої виборчої кампанії головні політичні сили Львова мобілізують свій медійний ресурс
До Геловіну будь готовий!

Як і всі українські регіони, Львів готується до місцевих виборів, призначених на 31 жовтня. Всі головні політичні табори й сили мобілізують свій медійний ресурс, а хто може - ще й розширює його, запускаючи нові проекти чи скуповуючи «що погано лежить». А це значить, що багато журналістів, повернувшись із відпусток на робочі місця, почують нові інструкції - кого і як тепер «любимо», кого можна, а кого не можна чіпати, тощо.

 

Найбільше за літо збагатився медіаресурсом Блок Юлії Тимошенко, точніше, брати Ярослав і Богдан Дубневичі. Вони «перехопили» з-під носа Львівської обласної ради «Львівську газету», поки депутати думали над пропозицією її власника Романа Шлапака, готового віддати видання безкоштовно. Дубневичам (точніше, як зауважує керівник медіагрупи Дубневичів Ірина Марушкіна, інвестором проекту є «потужна інвестиційна компанія») газета дісталась явно не задарма, й вони відразу заходилися встановлювати в ній свої порядки, перетасовуючи кадри і проводячи «реорганізацію». Що ж, справді є що реорганізувати - навіть після того, як новий інвестор розрахується з боргами, газету доведеться піднімати практично з мертвих, адже за тиражами вона плентається далеко в хвості, відстаючи від лідерів місцевого ринку преси - «Високого замку» Степана Курпіля, що перебуває на іншому кінці бютівської орбіти, й «Експресу», з власником якого Ігорем Починком Ярослав Дубневич перебуває у відкритому конфлікті.

 

Ще одне придбання бізнесменів-бютівців - радіочастота у Львові, яку їхня мережа «ФМ Галичина» отримала, купивши радіостанцію «Еко ФМ» на додачу до 11 частот, якими вже володіє в області. Тож якщо раніше Дубневичі були помітні в інформаційному просторі переважно завдяки сайтові «Вголос», тепер вони мають достатньо потужні засоби впливу на більш масову аудиторію. Які, однак, знадобляться радше не для рекрутування львів'ян у виборці «Батьківщини», а як козир у внутрішній боротьбі за вплив, контроль і складання виборчих списків. Адже львівський БЮТ після демаршу колишнього лідера, нардепа Івана Деньковича, що перейшов у парламентську більшість, не припиняє лихоманити.

 

Державний кадр

 

Аж не віриться, що ера Ярослава Климовича, який на посаді генерального директора обласної державної телерадіокомпанії пережив не одну зміну влади, остаточно завершилась. Але це так - наприкінці липня він написав заяву про звільнення за власним бажанням на ім'я голови Держтелерадіо. У минулому недоброзичливцям, - а спроб «рити» під брилу-Климовича було чимало, - не вдавалося похитнути його становище, але, напевно, губернатор Василь Горбаль знайшов аргументи, які переконали Київ. Подейкують, що за звільнення Високого Замку від Климовича вболівав і Петро Димінський зі своїм тезком Писарчуком, які перед початком швидкоплинної - 50 днів! - виборчої кампанії дуже переживали, як би їхній «УТ-Захід», а тепер уже zik, не викинули з прайм-тайму ОДТРК.

 

Хто ж замість Климовича? Якщо в деяких, напевно, не таких стратегічно важливих регіонах влада бавилась у демократію, проводячи щось на кшталт конкурсу на заміщення вакантних посад голів державного телебачення і радіо, то у Львові такий лібералізм не пройшов. На момент написання цього тексту нового керівника ОДТРК ще не призначено, але із того, як ретельно цією справою опікується Горбаль, можна зробити висновок, що людину називатиме саме він.

 

Серед прізвищ, які згадуються у «курилках» та конфіденційних розмовах, найперше і найчастіше називають Романа Андрейка - керівника групи «Люкс», що належить мерові Львова Андрію Садовому. Це призначення, по-перше, засвідчило б неформальне порозуміння між обласним та міським начальством (хоча напередодні виборів демонструвати надмірну ніжність між «помаранчевим» мером і «біло-блакитним» губернатором було б небезпечно для обох), по-друге, посилило б ОДТРК, яка за останні роки перетворилася на спорохнявілу матеріальну базу для паразитичних комерційних структур. У телекомпанії залишається чимало недоосвоєних ресурсів, до яких навіть додаються нові - наприклад, земля для будівництва житлового будинку. Андрейко, який керує каналами «24» і «Люкс» та радіо «Люкс ФМ», чудово орієнтується в місцевому ринку й спроможний врахувати всі його як комерційні, так і політичні чинники. Втім, один із останніх - чинник Димінського-Писарчука - відкрито грає проти такого кадрового рішення. Писарчук відкрито звинуватив Садового в намаганні захопити ОДТРК «через своїх ставлеників». Крім того, інформаційна політика, яку доведеться вести новому керівнику ОДТРК перед місцевими виборами, скомпрометує в очах львів'ян кого завгодно, тому будь-який кандидат на цю посаду мусить бути трохи камікадзе.

 

Позаяк прізвище наступного гендиректора ОДТРК назве Горбаль, а «своїми» людьми губернатор у Львові ще не розжився, не виключений прихід на цю посаду або київського «варяга», або технічної маловідомої людини, чия головна функція полягатиме у прийманні дзвінків від голови ОДА. У чутках фігурує чинний в. о. гендиректора Володимир Палига, колишній замкерівника місцевого штабу Януковича Юрій Кріль (це навряд, громадська думка не схвалить), ба навіть Михайло Хвойницький, звільнений 6 липня обласною радою з посади директора «Львів-ТБ». Після скандальної історії з відеозаписом, на якому Димінський дорікає Хвойницькому, що той, мовляв, не виконує своїх зобов'язань щодо проданого за 300 тисяч доларів «Львів-ТБ», депутати врешті-решт таки зуміли зорганізуватися, щоби відбити рештки свого медіаресурсу. Утім, можливо, саме минулі зв'язки Хвойницького з Димінським зроблять його кандидатуру неприйнятною для Горбаля.

 

За успіх нашого безнадійного

 

Власник ринку «Південний», народний депутат від Партії регіонів Петро Писарчук має намір іще раз спробувати стати мером. Медійну підтримку цій черговій - здається, не менш безнадійній, ніж у минулі рази, - спробі Писарчукові надаватиме, перш за все, телеканал zik, створений на базі «УТ-Захід» Петра Димінського. Об'єднання інформаційної агенції, одного з найпопулярніших у регіоні сайтів і телеканалу під одним брендом мало б передбачати конвергенцію, хоча, за інформацією вашого автора, на практиці про це поки що не йдеться. Це не просто ребрендинг - прайм-тайм каналу, що виходить не лише на супутнику, але й в ефірі Львівської ОДТРК (з 21.00 до 24.00), буде наповнено унікальними й недешевими інформаційними, публіцистичними та соціально-політичними проектами. Керує проектом головний редактор газети «Інформатор» Дмитро Добродомов. На посаду шеф-редактора новин запрошено добре знайомого читачам «Детектор медіа» колишнього кореспондента каналу «Інтер» Романа Вінтоніва. До роботи в проекті залучено ще кількох локально відомих та успішних журналістів і ведучих, як тих, що працювали на «УТ-Захід», так і зовсім нових.

 

Як запевняє Дмитро Добродомов, із виборами проект не має нічого спільного. На жаль, у цьому доводиться засумніватися, знаючи, по-перше, відверту заангажованість (особливо в передвиборний період) однойменного веб-ресурсу ЗІК, по-друге, прагматизм панів Димінського й Писарчука як у бізнесі й політиці, так і в сфері медіа. Будучи ще кілька місяців тому категорично незадоволеним тим, як працював створений на його гроші «УТ-Захід», і перш за все - кількістю часу в ефірі 12-го каналу, Димінський не став би просто так інвестувати досить великі гроші в ребрендинг та запуск нових проектів, знаючи, що ефірного часу скільки було, стільки й лишилося. Та й гарантії, що zik залишить за собою прайм 12-го за нового керівництва ОДТРК, немає. В ліцензії державної телекомпанії зазначено, що вона ретранслює телекомпанію «Міст», але години ретрансляції не встановлено. Хтозна, чи новий керівник ОДТРК не вирішить перенести ретрансляцію каналу zik на глибоку ніч, наприклад. Це ж бо буде вже не Климович, пов'язаний із «УТ-Заходом» сімейними зв'язками (Ярослав Климович-молодший був директором компанії «Міст»). Горбаль, звісно, відвертих провокацій проти Димінського-Писарчука організовувати не буде, але й не перешкоджатиме, якщо раптом нове керівництво обласної телекомпанії вирішить повернути собі найбільш «хлібний» ефірний час. Словом, у довгостроковій перспективі позиції каналу zik вельми хисткі. Але пару місяців, дасть Бог, протримаються.

 

Отже, якщо проект було створено все-таки під вибори, він може проіснувати рекордно короткий термін - шанси Писарчука посісти мерське крісло у змаганні з Садовим прямують до нуля, навряд чи бізнесмени будуть тримати недешевий дотаційний канал із купою власного виробництва лише для того, щоб інформаційно забезпечувати невелику фракцію Партії регіонів у Львівській міськраді (облраду планує взяти на себе Горбаль). Хоча, беручи до увагу позицію Дмитра Добродомова щодо прийнятності замовних матеріалів (джинси) в разі, якщо такі матеріали подаються у певний «пристойний» спосіб, можливо, він зуміє залучити альтернативні джерела фінансування. Можливостей для політичного та комерційного піару/ антипіару в проектах каналу передбачено достатньо - тут і антикорупційний проект «Хто тут живе?», і споживча «Книга скарг і пропозицій», і політичне ток-шоу «Доміно», і розширена програма Остапа Дроздова «Прямим текстом», і новини, звісно. Були б замовники.

 

Таким чином, за лічені тижні до старту виборчої кампанії на медійно-політичній арені регіону є четверо потужних гравців:

 

- Садовий (чинний мер поки що не обрав політичної сили, яка його висуватиме, але рано чи пізно буде вимушений це зробити);

 

- Блок Тимошенко, медійні активи якого розподілено щонайменше між двома центрами впливу і який, цілком імовірно, співпрацюватиме з Садовим;

 

- Петро Писарчук - Петро Димінський, чий альянс є ситуативним, але досить стійким, чому, зокрема, сприяла поява в регіоні нової конкурентної сили, уособленої Василем Горбалем;

 

- Василь Горбаль, він же адмінресурс; губернатор - фактично чужа людина у Львові, однак йому вистачає хисту і завзяття, щоби, принаймні, змусити працювати на себе ОДТРК.

 

Якщо з виборами мера все в цілому зрозуміло - Садовий користується не тотальною, але досить великою підтримкою львів'ян і не має популярних конкурентів, - то в боротьбі за більшість (або, як у випадку ПР, за поважне представництво) в обласній, міській та районних радах жоден медійний «багнет» не буде зайвим. Зі слів колег-журналістів із різних медіа Львова й області складається враження, що розмови про свободу слова, професійну та незалежну журналістику доведеться відкласти, щонайменше до 1 листопада.

 

 

Фото - lviv-online.com

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Софія Колодницька, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43950
Читайте також
21.08.2010 10:47
Тетяна Козирєва, «День»
29 342
24.11.2009 15:07
Отар Довженко
, Марина Баранівська, Олена Коркодим
27 318
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
1984
4971 дн. тому
ZIC...- слово БЄЛІБЄРДА ідеально характеризує наповнення каналу. Або !:- усі г..но - окрім Дима - і ми їх замочимо! Тупо - під меро-вибори... Проте крутять кіна - на кшталт "Атентат", "Залізна сотня" ,яких днем із вогнем в укрефірі не знайдеш. За це - ріспект енд поважуха.А взагалі - недоканал...Коли диму усе це набридне - тупо перестане платити зарплату...А коридорами Львівської обласної державної ТРК рейзує "Моня"-Хвойницький..."мароз ваєвода дазорам абходіт" потенційне "владєньє свайо"...Пінцет настане львівському держТБ ,яке ледве пережило рульож Климовича&родичі.
Микола
4987 дн. тому
Це не дурня - це правда. Правда, але не уся.
ігор
4987 дн. тому
У мене таке враження, що автор не живе у Львові, ба більше -- ніколи не цікавиться тим, що відбувається у медійному середовищі. Телекритико, це не вперше ваш автор пише несусвітню дурню, дивлячись на стелю. Невже не можна знайти справжнього медіаексперта?
снекс
4991 дн. тому
"Геловин"? Это еще кто такой? Есть американский праздник - Хеллоуин.
цікавий
4994 дн. тому
до автора: зясуйте нарешті хоть для себе і не дуріть людей - пан Добродомов ніколи не був і не є зараз головним редактором "інформатора". він просто всюди лізе бути першим. а те, шо він взявся робити - то перечитайте підшивку "Інформатора" і вам стане ясно, який "свіжак" покаже цей оновлений канал. самі промо-ролики зіку - якась бездарна беліберда, з якої фіг шось поймеш. ніякого креативу, ніяких нових ідей... все на кучу наляпали-навалили... таке буває, коли до справи беруться люди без досвіду, без зеленого поняття, що таке ТБ зате з великими претензіями і понтами... понти в нашому селі - страшна сила))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду