Дослідження ІМІ: У регіональних медіа на 7% знизилася кількість новин про війну

Дослідження ІМІ: У регіональних медіа на 7% знизилася кількість новин про війну

7 Червня 2024
493
7 Червня 2024
19:46

Дослідження ІМІ: У регіональних медіа на 7% знизилася кількість новин про війну

493
За даними ІМІ, у порівнянні з листопадом 2022 року значно підвищилася кількість кримінальних новин, пов'язаних з війною, тоді як матеріалів про бойові дії, новин з окупованих територій у регіональних медіа поменшало.
Дослідження ІМІ: У регіональних медіа на 7% знизилася кількість новин про війну
Дослідження ІМІ: У регіональних медіа на 7% знизилася кількість новин про війну

У стрічках регіональних медіа стало менше новин про повномасштабне вторгнення Росії в Україну на 7%. Їхня кількість становить 43% загальної кількості новин. Про це свідчать дані дослідження ГО «Інститут масової інформації», що було проведене у 20 регіонах України в травні цього року.

Так, найбільше новин про війну публікували онлайн-медіа Донецька (91%), Харкова (81%), Херсона (80%) і Луганська (75%). Водночас найменше новин про війну зафіксували у виданнях Житомира (21,5%) та Одеси (22%).

Інфографіка ІМІ

28% загальної кількості новин про війну в Україні у регіональних медіа стосувалися бойових дій. Однак загалом кількість таких новин порівняно з 2022 роком, зменшилася на 6%. Крім цього, в новинах збільшилася частка матеріалів про загиблих захисників України. Найбільше новин про бойові дії публікували одеські й волинські онлайн-медіа (56 і 47% новин відповідно від загальної кількості новин). Найменше таких новин було у виданнях Дніпра (13%) і Запоріжжя (15%).

Соціальні наслідки війни, включно з інформацією про руйнування цивільної інфраструктури, аварійні відключення електроенергії, а також інформацією про ліквідацію наслідків після російських атак, становили 21%, що менше на 1% порівняно з минулим моніторингом. Найбільше таких новин опублікували онлайн-медіа Сум і Запоріжжя — по 45% публікацій на цю тематику із загальної кількості новин про війну в онлайн-медіа регіону. Найменше — в онлайн-медіа Рівного (4%), Хмельницького й Волині (по 6% відповідно).

Із 7 до 11% у регіональних медіа збільшилася частка кримінальних новин в контексті війни, як-от розслідування щодо колаборантів, судові засідання щодо зрадників України або інформація про злочини російських агресорів. Найбільше таких публікацій помітили у черкаських онлайн-медіа (кожна п'ята новина, або 20% загальної кількості новин про війну). Найменше — у виданнях Сум (3%) і Рівного (4%).

Кількість новин з окупованих територій становить 5% із загальної кількості новин про війну. Порівняно з 2022 роком цей показник зменшився майже наполовину. У 2024 році новин з або про окуповані території не зафіксовано в 11 регіонах. У луганських онлайн-медіа такі матеріали становили 19% загальної кількості новин про війну в онлайн-медіа регіону, у Херсоні — 14%, у Донецьку і Запоріжжі — по 12% новин відповідно.

Найменше уваги в регіональних онлайн-медіа приділялося тематиці цивільних жертв війни (5% новин про війну), ВПО і біженців, гуманітарній / міжнародній допомозі, роботі волонтерів і активістів (по 4% новин про війну відповідно), а також інформації про повітряні тривоги (1% новин про війну). Частка новин про мобілізацію становила 5%. 

Водночас 13% новин в регіональних медіа були присвячені тематичним заходам, що стосуються війни, нагородженням українських захисників тощо.

Аналітики також зафіксували збільшення кількості новин з мовою ворожнечі, що здебільшого стосувалося лексеми «ухилянт». З 2022 року показник зріс втричі — з 0,3% до 1% новин. Також зафіксовано мову ворожнечі щодо ВПО. У травні 2024 року вона була присутня в новинах медіа з десяти регіонів: Тернополя (6% новин з мовою ворожнечі), Волині, Черкас (по 3%), Чернівців, Одеси, Запоріжжя (по 2% відповідно), Харкова, Вінниці, Миколаєва (по 1% відповідно) і Рівного (0,5% відповідно).

*Упродовж 6 до 10 травня 2024 року включно ІМІ проаналізував 11 117 публікацій, з них 4780 новин про війну в новинних стрічках 100 регіональних онлайн-медіа 20 регіонів України. До моніторингу потрапили лише новинні публікації з новинних стрічок онлайн-медіа.

Методологія моніторингу охоплювала аналіз кількості новин про повномасштабне вторгнення в Україну, а також аналіз тематики новин про війну в Україні, зокрема новини про бойові дії, обстріли / руйнування цивільної інфраструктури, соціальні наслідки війни, цивільні жертви війни, ВПО / біженці, гуманітарна допомога / міжнародна підтримка, робота волонтерів / активістів, новини з окупованих територій, кримінальні новини про війну, інформація про повітряні тривоги, мобілізація тощо.

Також у межах моніторингу визначалася кількість новин з мовою ворожнечі, зокрема за такими категоріями: заклики до насильства / дискримінації, виправдання насильства / дискримінації, твердження про неповноцінність якоїсь групи (включно з етнічною), твердження про кримінальність певної групи (включно з етнічною), протиставлення однієї групи іншій (включно з етнічною), твердження про моральні недоліки певної групи (включно з етнічною), інше.

Моніторинг проводили в таких онлайн-медіа:

  • Волинь (Волинські новини, ВолиньPost, Волинь24, Район.in.ua, Конкурент);
  • Вінниця (20 хвилин Вінниця, Вінниця.Інфо, Суспільне Вінниця, Віта, 33 канал);
  • Дніпро (056, Інформатор, Наше місто, Dnepr.info, Gorod.dp.ua);
  • Донецьк (0629, BahmutI ІN UA, Новини Донбасу, Вчасно, Cхідний Варіант);
  • Житомир (Житомир.інфо, 20 хвилин Житомир, 0412, Times.zt, Перший Житомирський);
  • Запоріжжя (061.ua, Перший Запорізький, ZaБор, Акцент, Вгороде);
  • Кропивницький (Гречка, Точка доступу, Без купюр, CBN, Перша електронна газета);
  • Луганськ (Реальна газета, Трибун, Сєвєродонецьк онлайн, Суспільне Донбас, Зміст);
  • Миколаїв (Новини-Н, Преступности.НЕТ, 0512.com.ua, НикВести, Корабелів.інфо);
  • Одеса (Думська, Одеса.Онлайн, 048, Одеське життя, УСІ);
  • Полтава (Полтавщина, Коло, Зміст, Полтавська хвиля, Кременчуцький ТелеграфЪ);
  • Рівне (Радіо Трек, Рівне вечірнє, Рівне Медіа, Рівне 1, ITV media group);
  • Суми (Данкор онлайн, Шостка.INFO, Сумські дебати, The Sumy Post, Панорама);
  • Тернопіль (20 хвилин, 0352.ua, Тернополяни, Перший онлайн, Терен);
  • Харків (SQ, Об'єктив, Kharkiv Today, NewsRoom, Гвара Медіа);
  • Херсон (Херсон онлайн, Типичний Херсон, Вгору, Суспільне Херсон, МОСТ);
  • Хмельницький (Є новини, vsim.ua, Незалежний громадський портал, Поділля News, Хм-інсайд);
  • Черкаси (Прочерк, Zmi.ck.ua, Вичерпно, Про все, 18000);
  • Чернівці (Молодий Буковинець, 0372, БукІнфо, АСС, Чернівецький промінь);
  • Чернігів (GOROD.cn, Челайн, Час Чернігівський, Суспільне.Чернігів, 0462.ua).

Ілюстрація: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
493
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду