Євросоюзу вдалося ухвалити рішення про виділення 50 млрд євро допомоги Україні

Євросоюзу вдалося ухвалити рішення про виділення 50 млрд євро допомоги Україні

1 Лютого 2024
1498
1 Лютого 2024
13:47

Євросоюзу вдалося ухвалити рішення про виділення 50 млрд євро допомоги Україні

1498
На позачерговому саміті ЄС довготривала опозиція цьому рішенню Угорщини була подолана.
Євросоюзу вдалося ухвалити рішення про виділення 50 млрд євро допомоги Україні
Євросоюзу вдалося ухвалити рішення про виділення 50 млрд євро допомоги Україні

У четвер, 1 лютого, на позачерговому саміті ЄС лідери країн Євросоюзу подолали довготривалу опозицію Угорщини і досягли домовленості про виділення макрофінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро.

Про це президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив у соцмережі Х, наголосивши, що рішення було ухвалено всіма 27 країнами-членами ЄС, включно з Угорщиною.

«Це забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що стоїть на кону», — написав Мішель.

Президент України Володимир Зеленський відреагував: «Дуже важливо, що рішення було ухвалене всіма 27 лідерами. Це вкотре доводить потужну єдність Євросоюзу. Продовження фінансової підтримки ЄС для України зміцнить нашу довгострокову економічну та фінансову стабільність, що не менш важливо, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію».

За інформацією «Європейської правди», угода була досягнута після того, як невелика група лідерів ЄС переконала прем'єр-міністра Угорщини скасувати своє вето на пакет фінансування.

Під час сніданку Орбан зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Емманюелем Макроном, прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні та керівниками інституцій ЄС Урсулою фон дер Ляєн і Шарлем Мішелем.

«Офіційно наразі невідомі деталі узгодженого в ЄС рішення. За неофіційними даними журналістів, через два роки буде перегляд фіндопомоги для України, однак Угорщина не матиме права вето», — йдеться у повідомленні «ЄП».

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подякував голові Євроради Шарлю Мішелю та лідерам держав-членів ЄС за непохитну підтримку України.

«Європейська рада підтримала створення нового фінансового інструменту для України Ukraine Facility. Рішення підтримали усі 27 країн-членів ЄС», — написав Шмигаль в Х.

Він пояснив, що Ukraine Facility — це чотирирічна програма загальним обсягом 50 млрд євро. Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту.

Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дасть змогу залучити додаткові кошти на інвестиції.

Раніше угорський прем'єр Віктор Орбан пропонував компромісну угоду щодо розблокування фінансування ЄС для України в обсязі 50 млрд євро. За його словами, компроміс мав би полягати в тому, що фінансування Україні виділятиметься за умови, «якщо ви гарантуєте, що кожного року ми будемо вирішувати, чи будемо продовжувати надсилати ці гроші, чи ні». Тобто, по суті, це означало можливість для Угорщини щорічно блокувати допомогу.

Перед самітом лідери ЄС висловлювали впевненість, що компроміс щодо розблокування фінансування для України в обсязі 50 млрд євро буде досягнутий між усіма 27 країнами ЄС.

Фото: AP / Jean-Francois Badias

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1498
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду