Держпродспоживслужба перевірить рекламу «Зеонбуду» про перехід на цифрове мовлення

Держпродспоживслужба перевірить рекламу «Зеонбуду» про перехід на цифрове мовлення

29 Березня 2018
2277
29 Березня 2018
13:28

Держпродспоживслужба перевірить рекламу «Зеонбуду» про перехід на цифрове мовлення

2277
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів доручила Головному управлінню Держпродспоживслужби Києва перевірити факти звернення Асоціації правовласників та постачальників контенту щодо ознак недобросовісності реклами ТОВ «Зеонбуд» про перехід країни на цифровий стандарт мовлення і вжити відповідних заходів.
Держпродспоживслужба перевірить рекламу «Зеонбуду» про перехід на цифрове мовлення
Держпродспоживслужба перевірить рекламу «Зеонбуду» про перехід на цифрове мовлення

Про це повідомила прес-служба АППК з посиланням на лист Держпродспоживслужби України.

Нагадаємо, в лютому 2018 року низка професійних об’єднань – Асоціація правовласників та постачальників контенту  (АППК), Інтернет Асоціація України, Асоціація «Укртелемережа», Спілка операторів телекомунікацій Одеси й Одеської області, Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Спілка кабельного телебачення України – закликали Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольний комітет України і Державну інспекцію України з питань захисту прав споживачів припинити в ефірі національних телеканалів трансляцію реклами «32 цифрових канали безкоштовно».

На думку представників асоціацій, така реклама є недобросовісною, оскільки її зміст вводить або може ввести в оману споживачів, чим завдає шкоди глядачам і провайдерам програмної послуги України внаслідок двозначності, недостовірності, перебільшення, замовчування суттєвих умов переходу споживачів на перегляд пакета цифрових телеканалів компанії – монополіста з надання послуг цифрового ефірного телебачення ТОВ «Зеонбуд».

Кожен із роликів містить слова-перебільшення «32 цифрових телеканали БЕЗКОШТОВНО». Асоціації стверджують, що 2 телеканали з 32-х – Business і «Вінтаж ТВ» – не мовлять. Також потребує додаткової перевірки мовлення 4 телеканалів із місцевих мультиплексів. Отже, твердження реклами про надання можливості перегляду 32 телеканалів є оманою споживчої аудиторії. При цьому в рекламі замовчується важлива для потенційних споживачів інформація про необхідність сплати за встановлення ефірної антени, придбання ефірного перетворювача Т2, вартість монтажу тощо. На сьогодні перетворювач Т2 можна придбати за ціною від 250 до 450 грн, антену для прийому ефірних телепрограм – від 500 до 1500 грн, вартість монтажу (відрізняється залежно від регіону) – від 100 до 500 грн, йдеться в повідомленні.

26 березня члени Громадської ради при Нацраді на черговому засіданні обговорили необхідність звернення до регуляторного органу щодо реклами переходу на цифрове мовлення, яка поширюється мовниками. На думку членів Громадської ради, рекламний ролик, який транслюють загальнонаціональні й регіональні телеканали, містить ознаки недобросовісної реклами, адже в ньому є неправдива інформація про 32 безкоштовних канали.

Як писав «Детектор медіа», телеканал «Україна» запустив інформаційно-соціальний ролик про майбутнє вимкнення аналогового телебачення.

Нагадаємо, відповідно до урядової постанови, кінцевою датою вимкнення аналогового телебачення було визначено 30 березня 2018 року. Нацрада пропонувала в березні 2018 року вимкнути аналогове мовлення тільки в одній пілотній області (Волинська, Одеська, Кіровоградська, Житомирська або Київська), а завершити поетапне вимкнення в червні 2019-го, коли провайдер ефірного цифрового телебачення «Зеонбуд» розширить покриття першого мультиплексу з восьми телеканалів ще на 47 міст. 

Уряд врахував рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (Нацради) про затвердження Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення від 15 березня та прийняв рішення про поетапне вимкнення аналогового телевізійного мовлення з 1 липня 2018 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2277
Читайте також
01.02.2018 16:30
Галина Петренко
6 420
02.11.2017 18:22
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 283
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду