На Хмельниччині роздержавлена газета «Край Кам’янецький» може залишитися без приміщення

На Хмельниччині роздержавлена газета «Край Кам’янецький» може залишитися без приміщення

25 Січня 2018
5190
25 Січня 2018
14:40

На Хмельниччині роздержавлена газета «Край Кам’янецький» може залишитися без приміщення

5190
До 31 січня газета «Край Кам’янецький» (ПП «Медіа-центр «Край Кам’янецький»), редакція якої знаходиться в будівлі комунального підприємства «Кам’янець-Подільська міська друкарня», має звільнити приміщення. Такі вимоги міськради, у якої редакція орендує приміщення. На захист газети виступила Українська асоціація медіабізнесу
На Хмельниччині роздержавлена газета «Край Кам’янецький» може залишитися без приміщення
На Хмельниччині роздержавлена газета «Край Кам’янецький» може залишитися без приміщення

Як розказала «Детектору медіа» головна редакторка газети Надія Єрменчук, строк оренди сплив влітку 2017 року.

«У нас у червні закінчувалася оренда приміщення і ми звернулися до міської ради ще в травні місяці, щоб вони продовжили договір. У відповідь нам повідомили, що не продовжать, тому що має відбутися реорганізація міської друкарні. Також сказали, що оскільки у нас змінилася форма власності, (ми були комунальне підприємство, а з квітня 2017 року – приватне), вони продовження договору не нададуть», – розказала деталі пані Єрменчук.

За словами головреда, 24 січня вона отримала від Кам’янець-Подільської міської ради лист, у якому зазанчено, що до 31 січня редакція має звільнити приміщення. Крім того, у листі зазначено, що 1 лютого приміщення буде відімкнено від електропостачання.

Головред зазначила, що повторно звернулася до міськради, міського голови Михайла Сімашкевича, а також направила відповідні листи до Державного комітету телебачення і радіомовлення України та до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

В Українській асоціації медіабізнесу зазначають, що редакція виконала всі вимоги Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» і наразі є повністю незалежним приватним ЗМІ, тож по закону редакція має право на оренду приміщення на пільгових умовах. 

«Українська асоціація медіабізнесу звертає увагу органів місцевого самоврядування та правоохоронців на те, що: ухилення від укладення договору оренди приміщення, в якому на момент реформування розташовувалась редакція друкованого ЗМІ, є протизаконною бездіяльністю органів місцевого самоврядування. Адже такий обов’язок прямо передбачений ст. 9 Закону України «Про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ», – повідомляє УАМБ.

Також у заяві Асоціації зазначено, що будь-які дії, спрямовані на перешкоджання редакції, мають бути кваліфіковані за ст. 171 Кримінального кодексу України.

УАМБ звертається до керівництва Кам’янець-Подільської міської ради з вимогою «негайно вжити заходів для виконання вимог чинного законодавства, зокрема, розглянути пропозицію ПП «Медіа-центр «Край Кам’янецький» про укладення договору оренди приміщення на умовах та у відповідності до ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

У приймальній пана Сімашкевича на питання «Детектора медіа», чому газеті не продовжено договір оренди, повідомили, що «газета приватна» та порадили написати інформаційний запит.

Нагадаємо, за даними Державного комітету телебачення і радіомовлення, на кінець 2017 року реформовано менше 19% державних і комунальних друкованих ЗМІ, і рекомендує редакціям розпочати реформування.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5190
Читайте також
21.12.2017 15:42
Віра Черемних
для «Детектора медіа»
4 818
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Зоя
2265 дн. тому
Наскільки відомо, вони сидять в приміщенні на яке не мають дозволу оренди, користуються всіма послугами, включаючи електроенергію. А платити за все хто має? Більше півроку не платить.
НАТАЛЯ
2274 дн. тому
Можна інше приміщення орендувати. Але тут є якась вигода. Хай правду напишуть.
Олександр
2274 дн. тому
А інші приміщення орендувати газета не може? Треба обов'язково те?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду