Фільм, показ якого скасували в Росії, виклали у відкритий доступ

Фільм, показ якого скасували в Росії, виклали у відкритий доступ

13 Грудня 2017
2709
13 Грудня 2017
11:03

Фільм, показ якого скасували в Росії, виклали у відкритий доступ

2709
Документальний фільм про лідера кримськотатарського національного руху Мустафу Джемілєва, показ якого на російському фестивалі «Артдокфест» скасували без пояснення причин, виклали у відкритий доступ.
Фільм, показ якого скасували в Росії, виклали у відкритий доступ
Фільм, показ якого скасували в Росії, виклали у відкритий доступ

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на українську правозахисну організацію «КримSOS».

Фільм «Мустафа» мали показати 7 грудня у московському кінотеатрі «Жовтень» в рамках фестивалю документальних фільмів «Артдокфест». Однак за дві години до сеансу за дзвінком «зверху» фільм зняли з показу.

За словами режисера Ахмед-Ернеса Сарихаліла, автори фільму припускали, що з демонстрацією картини можуть виникнути труднощі через незручну в Росії тематику – кримські татари, дисиденти. У ситуації, що склалася, творці картини вирішили показати фільм усім охочим – і тим, хто прийшов його підтримати в Москві, і кримським татарам, і жителям анексованого Росією Криму, які не мали такої можливості.

Фільм «Мустафа» розміщений в YouTube і на сайті «Артдокфеста»

Нагадаємо, у доментальній стрічці «Мустафа» розповідається про життя дисидента, лідера кримськотатарського народу, політика та борця за права Мустафи Джемілєва. Стрічку знімали в Києві, Львові, Криму, Москві, Нью-Йорку, Варшаві, Гданську та Анкарі за участі інших відомих радянських дисидентів, кримськотатарських та турецьких активістів та правозахисників. 26 інтерв’ю для фільму взяв відомий журналіст та історик Вахтанг Кіпіані. У фільмі є ігрові реконструкції, в яких Мустафу Джемілєва зіграв актор Максим Пасічник.

Бюджет стрічки склав 50 тисяч доларів, які надав Національний Фонд підтримки демократії і 150 тисяч гривень краудфандингових внесків.

У листопаді фільм «Мустафа» отримав нагороду «Кращий фільм про висвітлення прав і свобод людини» на Міжнародному Фестивалі «Бир Дуйно – Киргизстан 2017».

Як повідомляв «Детектор медіа», фестиваль документального кіно «Артдокфест» відкрився у столиці РФ в кінотеатрі «Каро 11 Октябрь» у середу, 6 грудня, показом фільму російського режисера Аскольда Курова «Процес» про Олега Сенцова.

«Артдокфест» проводиться з 2007 року і вважається найбільшим в Росії фестивалем документального кіно за кількістю фільмів, сеансів і обсягом програми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2709
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду