Порошенко чекає на піднесення вітчизняного кінематографу

Порошенко чекає на піднесення вітчизняного кінематографу

20 Квітня 2017
2277
20 Квітня 2017
19:13

Порошенко чекає на піднесення вітчизняного кінематографу

2277
Президент Петро Порошенко, який 20 квітня підписав закони «Про Український культурний фонд» та «Про державну підтримку кінематографії в Україні», заявив, що прийняття і вступ в дію цих законів піде на користь українському кіно і українській культурі та сприятиме національно-культурному розвитку та піднесенню вітчизняної кінематографії
Порошенко чекає на піднесення вітчизняного кінематографу
Порошенко чекає на піднесення вітчизняного кінематографу

Про це повідомляє офіційний сайт глави держави.

Раніше стало відомо, що президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», ухвалений Верховною Радою з пропозиціями глави держави 23 березня.

«Дуже важливо, щоб суспільство знало, що ці закони передбачають впровадження сучасних моделей конкурентного і прозорого фінансування виробництва кіно в Україні, а також інших програм у сфері культури і мистецтва. Не буде більше ніякого розподілу коштів «під ковдрою», не буде непрозорих розподілів за відкати», - наголосив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками української культури, кіно- та телеіндустрії.

Він зазначив, що державна підтримка кінематографії здійснюватиметься за рішенням Ради з державної підтримки кінематографії за результатами конкурсного відбору, культурного тесту проекту за визначеними законом критеріями.

Одним із ключових критеріїв для проектів президент назвав мовний. «Є принципова і чітка позиція – право на підтримку буде мати лише продукція, яка буде вироблятися українською мовою. Єдине виключення для цього – кримськотатарська мова, з урахуванням тих позицій, в які, в наслідок незаконної анексії Криму потрапив кримськотатарський народ», - підкреслив він.

Президент наголосив, що із зазначеними законами держава і відповідна Рада отримають довгоочікуваний механізм ефективної підтримки кінематографії, виробництва програм і фільмів. Він також висловив думку, що реалізація нових підходів у державній підтримці культури і виробництва сприятиме виготовленню конкурентоспроможного на світовому ринку кінематографічного продукту.

Не в останню чергу підтримка і розвиток українського кіновиробнитцва та українського продукту стануть важливими в інформаційній війні з ворогом, яка є складовою гібридної війни, котру Україна змушена вести проти країни-агресора Росії, переконаний глава держави. «Ми обмежили присутність російського кіно на нашому ринку, тому що здебільшого цей продукт просякнутий пропагандою так званого «русского мира», який прославляє агресора і його силові структури», - констатував він.

Президент подякував кожному, хто долучився до процесу розробки і створення обох законів і «не дав законсервувати ситуацію «такою, як вона була раніше». «Мені здається, що це є рубікон, який перейдений, незворотній, який не має вже повернення назад - до комуністичних принципів управління культурою Україна більше ніколи не повернеться», - наголосив він.

«Це елемент, важливий, ключовий елемент декомунізації в культурі і в кінематографії. Саме так ми маємо це сприймати і саме з цим ми маємо йти до людей і казати наскільки це важливо, щоб люди відчули, масштаб тієї події і тих змін в законодавство, яких ми з вами добилися і відчули завтра, коли ми в результаті дій обох законів отримаємо нові фільми», - сказав Петро Порошенко.

Як відомо, закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» був прийнятий у вересні 2016 року, однак Президент повернув його в Раду з пропозиціями, які здебільшого стосувалися наповнення Державного фонду підтримки кінематографії. У першому варіанті пропонувалося наповнювати його за рахунок держбюджету (0,2% від видатків), продажу прав інтелектуальної власності і лотерей.

В остаточному варіанті джерелами Фонду будуть тільки кошти, отримані від Українського культурного фонду, який виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України, і кошти державного бюджету.

Законом визначаються форми і порядок надання державної фінансової підтримки суб'єктам кінематографії, деталізується механізм участі держави у фінансуванні кіновиробництва, визначаються культурні та виробничі критерії культурного тесту фільмів, вводиться бальна система – оцінні елементи національних фільмів тощо.

Крім того, згідно з законом, має бути створена Рада державної підтримки кінематографії.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, запропоновані законопроектом норми повинні привести до збільшення частки українських фільмів в касових зборах України з сьогоднішніх 2,5% до 25%, також збільшення частки українських фільмів і серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів в три рази.

Нагадаємо, законопроект № 3081-д був результатом об’єднання законопроектів № 3081 від депутата Миколи Княжицького та № 3081-1 від «#КіноКраїни» — спільної ініціативи великих вітчизняних виробників кіно і ТБ StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Групи Україна», Film.ua Group, Star Media, Pro TV, студії «Квартал 95» та Одеської кіностудії. Над законопроектом працювали медіаюристи Анатолій Максимчук (група StarLightMedia) та Юрій Крайняк (компанія Jurimex).

23 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні» з пропозиціями Президента.

На фото - Петро Порошенко під час зустрічі з представниками української культури, кіно- та телеіндустрії

Фото: прес-служба глави держави

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2277
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду