Президент ветував закон про державну підтримку кінематографії

Президент ветував закон про державну підтримку кінематографії

17 Листопада 2016
13614
17 Листопада 2016
22:59

Президент ветував закон про державну підтримку кінематографії

13614
Президент України Петро Порошенко скористався правом вето та повернув до парламенту зі своїми пропозиціями закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», прийнятий Верховною Радою України 22 вересня 2016 року.
Президент ветував закон про державну підтримку кінематографії
Президент ветував закон про державну підтримку кінематографії

Про це увечері 17 листопада повідомила прес-служба глави держави.

Закон був скерований на підпис до Президента понад місяць тому – 13 жовтня, і строки його підписання чи ветування Президентом спливли 28 жовтня.

За повідомленням прес-служби, глава держави відзначив, що закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», що надійшов на підпис, «безумовно, має ряд позитивних норм, які сприятимуть створенню умов для розвитку кіновиробництва, впровадженню прозорих процедур здійснення фінансування проектів, закладе підґрунтя для забезпечення прав інтелектуальної власності тощо».

Однак Президент повернув закон до Верховної Ради з пропозиціями для доопрацювання «з метою приведення його положень у відповідність із вимогами Конституції України, Бюджетного кодексу України, узгодження з нормами інших законодавчих актів», йдеться в повідомленні.

Президент вбачає за доцільне доопрацювати запропонований законом механізм надання державної субвенції для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених суб’єктом кінематографії при виробництві фільму (так звані рібейти), з урахуванням принципів, визначених бюджетним і податковим законодавством, виклавши його в окремому законі.

Петро Порошенко сподівається, що Верховна Рада найближчим часом доопрацює закон з урахуванням внесених пропозицій, додали в прес-службі Президента.

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада ухвалила ініційований «#КіноКраїною» закон про державну підтримку кінематографії (законопроект № 3081-д), який передбачає державні субсидії, cash rebates та містить цілу низку антипіратських норм.

Наприкінці жовтня стало відомо, що Кабінет Міністрів України запропонував Президенту Петру Порошенко підписати закон про державну підтримку кінематографа. У ході обговорення Міністерство фінансів висловило зауваження до цього закону в зв'язку зі збільшенням витрат державного бюджету, якого потребує його реалізація, однак Мінфін все ж завізував цей закон.

Законопроект № 3081-д став результатом об’єднання законопроектів № 3081від депутата Миколи Княжицького та № 3081-1 від «#КіноКраїни» — спільної ініціативи великих вітчизняних виробників кіно і ТБ StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Групи Україна», Film.ua Group, Star Media, Pro TV, студії «Квартал 95» та Одеської кіностудії. Над законопроектом працювали медіаюристи Анатолій Максимчук (група StarLightMedia) та Юрій Крайняк (компанія Jurimex).

У нещодавньому інтерв'ю «Детектору медіа» Анатолій Максимчук заявив, що підписання закону Президентом гальмується лобі частини телеком-галузі: «Якщо на всю ініціативу з законопроектом про кіно пішло приблизно 1,5 роки, то на антипіратські норми – більше 2,5 років. Потрапивши в цей процес навесні 2014 року, я зробив для себе простий висновок: існує сильне лобі частини телеком-індустрії, яка не хоче змінювати ситуацію. Причому я підкреслюю: телеком-ринок не є монолітним – є цивілізований телеком (наприклад, «Київстар»), який виступає за чіткі правила гри, і є темна частина ринку, учасники якої хочуть, щоб вигравали найбільш агресивні гравці, готові порушувати будь-які правила. Останні всіма правдами й неправдами стабільно блокували всі антипіратські ініціативи, які з’являлися, починаючи з 2008 року».

Фото: прес-служба Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13614
Читайте також
24.03.2017 19:00
Галина Петренко
Денис Алампієв
Лілія Апостолова
11 690
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду