Керівник Міжнародного центру перспективних досліджень заявляє, що діяв відкрито, і відкидає будь-які звинувачення ГПУ

Керівник Міжнародного центру перспективних досліджень заявляє, що діяв відкрито, і відкидає будь-які звинувачення ГПУ

14 Квітня 2017
3458
14 Квітня 2017
16:01

Керівник Міжнародного центру перспективних досліджень заявляє, що діяв відкрито, і відкидає будь-які звинувачення ГПУ

3458
Голова наглядової ради Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Василь Філіпчук повідомив, що обшуки 13 квітня в офісі МЦПД у Києві були проведені представниками прокуратури АР Крим з метою вилучення всіх можливих носіїв інформації так званого плану «Ідеї щодо врегулювання на Донбасі».
Керівник Міжнародного центру перспективних досліджень заявляє, що діяв відкрито, і відкидає будь-які звинувачення ГПУ
Керівник Міжнародного центру перспективних досліджень заявляє, що діяв відкрито, і відкидає будь-які звинувачення ГПУ

Про це він повідомив у своєму Facebook з посиланням на ухвалу слідчого судді А. Шимка, копію якого він опублікував.

Як йдеться в ухвалі, обшуки в МЦПД проводились «з метою відшукання і вилучення мобільних телефонів, комп’ютерів, флеш-накопичувачів та інших електронних приладів, на яких можуть зберігатися електронні файли плану «Ідеї щодо врегулювання на Донбасі» та матеріалів, які слугували до його розроблення, чорнових записів та документів, які стосуються врегулювання конфлікту на Донбасі, а також інших речей, предметів та документів, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні і можуть бути доказами під час судового розгляду».

Василь Філіпчук також повідомив про обставини, які передували обшуку в МЦПД: «Нагадаю, що вчора я повернувся з поїздки у Вашингтон, де виступив на заході у Центрі Карнегі, у якому взяли участь представники Держдепу, дипломати, експерти та колишні високопосадовці, мав зустрічі у Раді національної безпеки США, Конгресі, в багатьох аналітичних і дослідницьких центрах. Темою і виступу, і усіх зустрічей було представлення американському політичному істеблішменту інноваційних експертних ідей щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, зокрема ідеї створення міжнародної перехідної тимчасової адміністрації як засобу демонтажу «ЛДНР», виконання мінських домовленостей та відновлення суверенітету України на цій території. Розробка дослідження щодо модальностей виконання Мінських домовленостей здійснювалась за підтримки Міжнародного фонду Відродження, протягом останніх півроку і я особисто, і експерти Центру неодноразово проводили обговорення цих ідей з представниками органів влади, народними депутатами, керівниками міністерств, експертним середовищем, ЗМІ, представниками дипломатичного корпусу. Наше дослідження з даного питання, як і мої особисті статті з аналізом українсько-російського конфлікту, відкриті та публічні».

Василь Філіпчук заявив, що одразу після того, як він зайшов в офіс МЦПД, до приміщення без дозволу силою увірвалась група людей і пред’явила ухвалу суду щодо обшуку.

«Ви лише вчитайтеся: «проведення обшуку в приміщенні МЦПД з метою вилучення мобільних телефонів, комп’ютерів та інших електронних приладів, на яких можуть зберігатися електронні файли «Ідеї щодо врегулювання конфлікту на Донбасі»….». Виявляється, СБУ та ГПУ дізналися величезну таємницю про те, що «В.О.Філіпчук розробив план ідеї щодо врегулювання конфлікту на Донбасі»! А метою, з якою я ще з березня 2014 року займаюся розробкою плану мирного врегулювання конфлікту з РФ, є не менше не більше як «збурити суспільство»! Обов’язковою умовою реалізації мого плану було, виявляється, передача його Трампу та висвітлення в ЗМІ», - обурюється пан Філіпчук.

Він також стверджує, що, ознайомившись з документом про обшук, запропонував керівнику групи, начальнику слідчого відділу прокуратури АР Крим О. Удовиченку провести його допит і усі потрібні слідчі дії з ним у присутності адвоката.

«Більше того – я висловив готовність поїхати особисто з адвокатом у ГПУ для надання пояснень і усіх інших дій. На це мені відповіли відмовою. А далі – як в фільмах про терористів. Ви лише собі це уявіть – співробітники прокуратури крадуть ключі від офісу, без будь якого права закривають зсередини офіс, де знаходяться декілька різних організацій, після цього як злочинці просто шкодять замок, щоб ніхто не відкрив двері нікого не допустити всередину – ні адвокатів, ні народних депутатів, ні навіть швидку допомогу! І починають справжній «безпрєдєл» у стилі бандитських розборок. Мало місце не лише порушення прав людини присутніх осіб. Відбулося брутальне застосування фізичної сили, викручування рук, фізичне насильство, виривання особистих речей і витрушування кишень, п’ятигодинна зневага над людською гідністю – хоча все, що і я, і декілька десятків взятих у заручників людей просили – це дати доступ адвокату», - заявляє Василь Філіпчук.

Він також стверджує, що співробітники прокуратури не реагували на неодноразові вимоги надати доступ адвокату. При цьому дії співробітників прокуратури відбувались у супроводі спецпризначенців «Альфи» з автоматами.

Василь Філіпчук також заявляє про велику кількість процесуальних правопорушень, здійснених під час обшуку: крадіжки ключів і особистих речей, відмова допуску адвоката і ведення відеофіксації дій прокуратури.

«Усі телефони були забрані – причому не лише співробітників МЦПД, але і журналістів інтернет-видання «Апостроф». Власну ж фіксацію «правоохоронці» припиняли, коли робили очевидно протиправні дії…Сам же ж обшук виглядав просто анекдотично – забирали візитки, проектні публікації, фінансові документи … Кому це може бути цікаво, яке це має відношення до моїх ідей щодо шляхів припинення конфлікту на Донбасі?», - обурюється пан Філіпчук.

Він також відкидає будь-які звинувачення у скоєнні злочину.

«Абсолютно зрозуміло, що висунуті ГПУ звинувачення – абсурдні. Але проблема ж не у цьому – мої ідеї публікувалися більше десятка разів у різних ЗМІ протягом 2014-2017 років, дослідження МЦПД неодноразово представлялися, у тому числі – народним депутатам. У чому тут правопорушення? Що з цього є злочином і може слугувати для проведення «маски-шоу» аналітичного центру, який впроваджує проект фонду поважного міжнародного донора?», - наголошує голова наглядової ради МЦПД.

Нагадаємо, 13 квітня у приміщенні Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) у Києві представники прокуратури АРК проводили обшук у справі «мирного плану Артеменка».

Згідно з інформацією ЗМІ, слідчі дії відбувалися в рамках розслідування справи народного депутата Андрія Артеменка, який раніше нібито передав колишньому раднику президента Дональда Трампа Майклу Флінну план нормалізації відносин між Україною і Росією для скасування санкцій. В офісі МЦПД також розміщується редакція інтернет-видання «Апостроф».

Виконавчий директор фонду «Відродження» Євген Бистрицький заявив, що обшук у громадській організації «здійснюється у вигляді справжньої боротьби з "ворогами народу", якими, немовби, є незалежні експерти, озброєні у кращому разі лише ноутбуками».

Генеральний прокурор Юрій Луценко написав у  Facebook з приводу обшуків у МЦПД: «Свої план здачі Криму для Путіна не пишуть».

На фото – під час обшуку

Фото: «РБК-Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3458
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду